LIVE | Vakbonden plannen al nieuwe acties: op 29 april volgt nieuwe stakingsdag
Vandaag is er opnieuw een nationale stakingsdag, en dat in alle sectoren. Ook in West-Vlaanderen is de actie te voelen. Volg hier alles op de voet!
Schepen laat actie met nazisymbolen stilleggen in Kortrijk
Schepen Wout Maddens (TBSK) heeft maandag een actie van de Bond voor Bedienden, Technici en Kaderleden (BBTK) in Kortrijk laten stilleggen. In het Textielhuis werden activiteiten georganiseerd, waaronder een schietkraam met hoofden van regeringsleden. Op hun foto's werden hakenkruisen aangebracht. "Degoutant", vindt burgemeester Ruth Vandenberghe (TBSK).
Het was een delegatie van de Bond van Bedienden, Technici en Kaderleden die de actie organiseerde. Er werd een schietkraam opgesteld met foto's van politici waarop hakenkruisen werden geplakt. "Het gebouw is van de intercommunale Leiedal en ik liet de actie stilleggen als voorzitter van Leiedal. Het...
Het was een delegatie van de Bond van Bedienden, Technici en Kaderleden die de actie organiseerde. Er werd een schietkraam opgesteld met foto's van politici waarop hakenkruisen werden geplakt. "Het gebouw is van de intercommunale Leiedal en ik liet de actie stilleggen als voorzitter van Leiedal. Het is niet de bedoeling dat onze gebouwen daarvoor worden gebruikt. De actie is intussen afgerond", zegt Maddens.
"Wanneer extreem links extreemrechtse methodieken hekelt, maar tegelijk van hetzelfde laken een broek maakt, dan is dat verwerpelijk", zegt Maddens nog. Ook burgemeester Ruth Vandenberghe vond de actie te ver gaan. "Alle respect voor het stakingsrecht, maar politici nazi's noemen, er hakenkruisen op plakken en erop schieten is er compleet over. Degoutant", klonk het op sociale media.
(Bron: Belga)
Vakbonden plannen nieuwe stakingsdag op 29 april
De vakbonden blijven actievoeren tegen de besparingsmaatregelen van de federale regering. Op 29 april staat een nieuwe stakingsdag gepland, en ook in de maanden daarna volgen nog acties. Dat bevestigt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris bij de socialistische vakbond ABVV.
Volgens de vakbonden zijn de besparingen op sociale uitkeringen, lonen en pensioenen te ingrijpend. "Er wordt ongeveer 10 miljard euro bespaard, waarvan 2/3 ten koste gaat van werkende mensen en zij die een sociale uitkering krijgen", zegt Van Deursen.
"Een algemene staking is een van onze sterkste wapens, en we gebruiken die enkel als het echt nodig is."
De vakbonden benadrukken dat grote acties in het verleden al tot positieve veranderingen hebben geleid. "Een algemene staking is een van onze sterkste wapens, en we gebruiken die enkel als het echt nodig is", aldus Van Deursen. De acties zullen naar verwachting duren tot aan de zomer.
Hinder in haven Oostende blijft beperkt
De hinder in de haven van Oostende blijft beperkt. De haven anticipeerde op de staking van de loodsen en heeft schepen vroeger of later laten binnenvaren. Zo meldt de haven maandag. Verschillende schepen komen ook zonder loods binnen. Die vaarten kunnen dus gewoon doorgaan. Mogelijk zijn er later va...
De hinder in de haven van Oostende blijft beperkt. De haven anticipeerde op de staking van de loodsen en heeft schepen vroeger of later laten binnenvaren. Zo meldt de haven maandag. Verschillende schepen komen ook zonder loods binnen. Die vaarten kunnen dus gewoon doorgaan. Mogelijk zijn er later vandaag wel nog problemen met een tweetal schepen die een loods nodig hebben om binnen te varen.

AZ West in Veurne: “Nee tegen Arizona”
Ook het personeel van AZ West in Veurne heeft van zich laten horen. Zij zijn wel aan het werk, maar kwamen twee keer een kwartier naar buiten om te protesteren. “Nee tegen Arizona” was hun boodschap. Daarmee willen ze hun ongenoegen uiten tegenover de plannen van regering De Wever I.
Vlaamse Waterweg: "Impact op binnenvaart is groot"
Doordat het gros van de Belgische sluizen niet werken, heeft de algemene staking maandag een grote impact op de binnenvaart. Dat stelt de Vlaamse Waterweg maandagnamiddag. "Alle grote assen zijn gestremd", klinkt het. In West-Vlaanderen zijn er vooral problemen op het kanaal Nieuwpoort-Plassendale,...
Doordat het gros van de Belgische sluizen niet werken, heeft de algemene staking maandag een grote impact op de binnenvaart. Dat stelt de Vlaamse Waterweg maandagnamiddag. "Alle grote assen zijn gestremd", klinkt het. In West-Vlaanderen zijn er vooral problemen op het kanaal Nieuwpoort-Plassendale, de IJzer en de Leie.

VIDEO | Middagnieuws gemist? Bekijk het hier!
In het middagnieuws van 12u30 op Focus & WTV hadden we uiteraard aandacht voor de nationale stakingsdag en de impact op West-Vlaanderen. Onze reporters waren vanmorgen onder meer in Brugge, Kortrijk, Ieper, Zedelgem en Wielsbeke.
VIDEO | 80% van werknemers bij CNH staakt: “Niet tegen onze werkgever, wel tegen plannen overheid”
Bij landbouwmachineproducent CNH in Zedelgem heeft een groot deel van het personeel het werk neergelegd. Volgens de vakbonden is ongeveer 80 procent van de werknemers niet aan de slag gegaan. Al sinds vier uur vanochtend staat er een stakerspiket aan de fabriekspoorten.
OVERZICHT: Hoe zit het in West-Vlaanderen? Een stand-van-zaken vanuit Brugge
Reporter Stefaan Kerger geeft vanuit Brugge een stand-van-zaken van de stakingsdag in West-Vlaanderen. Hij had rond de middag Erik Van Deursen bij zich, provinciaal secretaris bij de socialistische vakbond ABVV.
VIDEO | "Productie ligt plat: bewijs dat actie wordt gesteund": stakerspost aan Unilin Panels in Wielsbeke legt bedrijf lam
Uit rondvraag blijkt dat meer dan de helft van de Vlamingen deze actiedag niet ondersteunt. Maar onder meer aan de stakerspost bij een vestiging van Unilin in Wielsbeke hechten de vakbonden daar weinig geloof aan. Bij het hele bedrijf werken meer dan 3.000 werknemers maar de productie ligt overal stil. Een duidelijk bewijs, zeggen de bonden.

Symbolische rouwstoet met koffietafel in Ieper: ACV West-Vlaanderen voert actie

Opvallende actie in Ieper: daar houdt de christelijke vakbond ACV West-Vlaanderen een symbolische rouwstoet met koffietafel. Uit protest tegen de aangekondigde maatregelen van de regering-De Wever.

Bedrijfsleiders betreuren stakingsdag: 'Dit kost ons 51 miljoen euro in West-Vlaanderen' (Voka)
Ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen betreurt de stakingsdag heel erg.
"Het kost onze bedrijven tientallen miljoenen euro, in heel België gaat het om 500 miljoen euro en in West-Vlaanderen 51 miljoen euro", zegt Matthieu Marisse van Voka West-Vlaanderen.

Ook stakerspost bij CNH in Zedelgem
Ook bij machineproducent CNH in Zedelgem staat een stakerspost aan de bedrijfspoorten.

Beperkte impact op ziekenhuizen
De impact in de ziekenhuizen en woonzorgcentra van de algemene staking is beperkt. Dat meldt Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro, de koepel van onder meer de Vlaamse algemene ziekenhuizen en woonzorgcentra zonder winstoogmerk.

Bij geen enkele zorginstelling die lid is van Zorgnet-Icuro, zijn directies over moeten gaan tot opvorderingen. "De situatie is niet gewijzigd ten op zichte van zaterdag: het zorgpersoneel moet namelijk minstens 48 uur op voorhand aangeven of ze staken. Al onze zorginstellingen kunnen behelpen door...
Bij geen enkele zorginstelling die lid is van Zorgnet-Icuro, zijn directies over moeten gaan tot opvorderingen. "De situatie is niet gewijzigd ten op zichte van zaterdag: het zorgpersoneel moet namelijk minstens 48 uur op voorhand aangeven of ze staken. Al onze zorginstellingen kunnen behelpen door te schuiven in de planning, het was nergens nodig personeel op te vorderen", zegt Dhaene.
In de zorg geldt door de staking een minimumbezetting. Die bestaat uit minder personeelsleden dan bij de normale dienstverlening, maar wel uit meer werknemers dan een zondagsbezetting, licht de woordvoerster van Zorgnet-Icuro toe. "In enkele ziekenhuizen wordt door de staking geplande zorg uitgesteld, maar het gaat niet om grote aantallen. Dit is totaal niet vergelijkbaar met het uitstel door de coronacrisis."
Dhaene merkt tot slot nog op dat in veel zorginstellingen de vakbonden ludieke acties verkiezen boven een staking.
(Bron: Belga)
Vakbondsmilitanten verzamelen aan Katelijnepoortbrug in Brugge

In Brugge kleurt de brug aan de Katelijnepoort rood. Sinds 10 uur verzamelen daar tientallen vakbondsmilitanten van het ACOD.

Met de actie willen ze hun protest tegen de pensioenplannen van de regering onderstrepen. Dit het pamflet die ze verspreiden waarom ze staken: "Omdat de federale regering geen respect heeft voor werknemers.D e koopkracht zou toenemen en loopbanen zouden verbeteren. Maar dat blijkt een illusie! Werkn...
Met de actie willen ze hun protest tegen de pensioenplannen van de regering onderstrepen.
Dit het pamflet die ze verspreiden waarom ze staken:
"Omdat de federale regering geen respect heeft voor werknemers.D e koopkracht zou toenemen en loopbanen zouden verbeteren. Maar dat blijkt een illusie! Werknemers worden veelvuldig getroffen en het stopt niet: je zal langer moeten werken voor een lager pensioen. Er wordt een pensioenmalus ingevoerd. Deeltijdwerk zal minder meetellen voor je loopbaan. Landingsbanen worden haast onbereikbaar en je zal er financieel voor gestraft worden bij je pensioen. Je zal nog harder moeten werken en nog flexibeler moeten zijn: ‘s nachts, op zon- en feestdagen, nog meer overuren... Je brutoloon zal geblokkeerd blijven. Het is op basis van dat brutoloon dat je pensioen of ziekte- of (tijdelijke) werkloosheidsuitkering berekend wordt. Je nettoloon zal misschien stijgen, maar je zal waarschijnlijk meer zelf moeten bijdragen door allerlei fiscale maatregelen. Wat de ene hand geeft, neemt de andere terug. Als je een vrouw bent, zal het strenge besparingsbeleid je bijzonder hard raken. Als je ziek wordt of je baan verliest, word je gestraft in je uitkeringen en je pensioen. Als je bij de overheid werkt, zal je statuut volledig uitgehold worden en de diensten zullen niet verbeteren. Het is tijd dat er geluisterd wordt naar werknemers, want het zijn zij die het land en de economie draaiende houden!"

Geen hinder op de luchthaven van Oostende
De luchthavens van Oostende en Deurne ondervinden geen impact van de nationale staking. Dat meldt de exploitant van de luchthavens.

Er is wel een storing op de website van de regionale luchthavens, maar dat zou tijdelijk zijn en niks met de staking te maken hebben.
(Bron: Belga)
Restafval blijft staan op straat in Kortrijk: 'Begrip voor staking maar niet te veel acties, graag'
In Marke blijven de restafvalzakken staan op straat. De afvalophalers staken en de vuilniswagens rijden niet uit.

Bewoner Eddy Vanraes uit de Abdijmolenweg in Marke heeft begrip voor de staking. "Eén keer staken , daar kan ik mee leven", zegt hij aan onze reporter. "Maar ik vind dat er een beetje te veel stakingen zijn."

Radarcentrale in Zeebrugge ligt stil: "Nautische keten ligt volledig plat" (ACOD-loodsen)
De nautische keten in België ligt rond 09.30 uur volledig stil. Dat meldt ACOD-loodsen, een onderdeel van de socialistische vakbond ABVV. De radarcentrale in de haven van Zeebrugge ligt plat.

De algemene staking liet zich zondagavond al voelen op het water. Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat onder andere de loodsen voor de schepen levert, sprak zondagavond over 34 wachtende schepen over het hele land. In de haven van Antwerpen alleen al zijn er maandagochtend...
De algemene staking liet zich zondagavond al voelen op het water. Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat onder andere de loodsen voor de schepen levert, sprak zondagavond over 34 wachtende schepen over het hele land.
In de haven van Antwerpen alleen al zijn er maandagochtend zowat dertig schepen wachtende. "Best een groot aantal", aldus de Port of Antwerp-Bruges. Afgelopen nacht zijn er slechts drie schepen aangekomen en vier vertrokken.
"Maar deze actie gaat veel breder dan enkel de loodsen", zegt Eddy Hendryckx van ACOD. "De radarcentrale in Zeebrugge ligt volledig plat en dat zal vannacht zo blijven. Er is nergens bediening: denk bijvoorbeeld ook aan de scheepvaartbegeleiding en de overheidsrederij VLOOT. Momenteel zal er nog één groot schip worden bediend, daarna is het gedaan met de bediening van de nautische keten."
Veel rederijen hebben wel geanticipeerd op de stakingsdag en lieten schepen daarom vroeger vertrekken. Daardoor was er de voorbije dagen "een grote piek" in het scheepvaartverkeer van en naar de havens.
In de haven van Antwerpen draaien de sleepdiensten maandagochtend op zeventig procent van hun capaciteit. De helft van de sluizen zou daar operationeel zijn, waarvan eentje voor de zeevaart. Volgens het havenbedrijf is dat voldoende om voorlopig niet in de soep te draaien. Voor de haven van Zeebrugge liggen er momenteel vijf tot tien schepen te wachten. Enkel schepen die geen loods nodig hebben, kunnen daar aankomen of vertrekken.
Rond 19.00 uur vanavond is er bij veel diensten een wissel van de wacht. Dan wordt duidelijk hoe groot de impact zal blijven op de nautische keten. Verwacht wordt dat er ook maandagavond nog heel wat hinder is.
Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Havens liet vorige week weten dat de havenarbeiders het werk op verschillende terminals maandag gedurende een uur zullen stilleggen. Dat zou verspreid gebeuren gedurende de hele dag. Tijdens het uur dat het werk wordt onderbroken, zouden vakbondsvertegenwoordigers toelichting geven over de redenen waarom de havens op dit moment nog niet volledig deelnemen aan een algemene 24 urenstaking. (Bron: Belga)
Vuilniswagens voor restafval in Kortrijk rijden niet uit
In Kortrijk en de deelgemeenten is vanmorgen geen enkele vuilniswagen voor restafval uitgereden. Dat laat de Stad Kortrijk weten. Het papier en pmd-afval worden wel opgehaald.

Archieffoto
Het recyclagepark in Rollegem is gesloten. Het mobiele recyclagepark is wel open vandaag, zegt de Stad Kortrijk.
Staking bij depot Aldi in Roeselare
Ook aan het depot van Aldi in Roeselare wordt er gestaakt. 1/4 van de arbeiders kwam deze ochtend niet opdagen. Ook de nachtploeg staakte al mee. Daar kwam de helft van de werknemers niet opdagen.

Stakerspost bij Unilin Panels in Wielsbeke
In Wielsbeke staat een stakerspost aan de poorten van Unilin Panels. Vakbondsmilitanten van het ABVV en ACV blokkeren sinds 4u vanmorgen de ingang.

Hier mag je hinder verwachten:
Onder meer bij het openbaar vervoer, in het onderwijs en bij de openbare dienstverlening laat de stakingsactie zich voelen. Maar ook bij bedrijven wordt er gestaakt. Volgens de vakbonden zijn er in onze provincie zo'n 200 stakerspiketten opgesteld.

Archiefbeeld