LIVE BLOG | West-Vlaan­de­ren meet de scha­de op na door­tocht van storm Louis

Storm Louis heeft in West-Vlaanderen voor heel wat schade gezorgd. In totaal kwamen er bij de brandweer een 300-tal oproepen binnen. De zone Westhoek alleen al was goed voor 90 oproepen.

Weerbericht: ook vandaag nog felle buien, pas vanaf maandag droger

Vandaag trekken er nog regenbuien door de provincie, die vooral in de namiddag fel kunnen zijn met kans op een donderklap. Het wordt dan nog 8 à 9 graden bij een vrij krachtige zuidwestelijke wind. Die neemt gaandeweg de dag wel af, al zijn er eerst nog wel rukwinden mogelijk tot 50-60 km per uur.

Weer - Storm

© Johan Topke

Storm Louis is nu ook Belgische storm

Storm Louis, die donderdag over ons land trok met zware rukwinden, is nu ook in België officieel een storm. Boven de Noordzee werd donderdagavond immers een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Om te voldoen aan de definitie van een storm, moet er minstens...

Lees meer

Storm Louis, die donderdag over ons land trok met zware rukwinden, is nu ook in België officieel een storm. Boven de Noordzee werd donderdagavond immers een gemiddelde windsnelheid van 9 Beaufort gemeten, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Om te voldoen aan de definitie van een storm, moet er minstens in één station op Belgisch grond- of zeegebied een gemiddelde windsnelheid gemeten worden van 9 Beaufort. Dat was donderdagavond het geval op de meerpaal Wandelaar, in de Belgische Noordzee, 5 à 10 km van de kuststrook Zeebrugge-Blankenberge. Daardoor is Louis ook een Belgische storm geworden.

Storm Louis trok donderdag over ons land met zware rukwinden, maar is inmiddels gepasseerd, zegt Dehenauw. Vrijdagochtend kunnen wel nog windsnelheden gemeten worden van 60 à 70 km/u, deze namiddag zwakt dat af naar 50 km/u.

© Belga

In Kortemark meten ze de schade op na de passage van een windhoos of valwind

Ook in Kortemark is het nog puin ruimen na de doortocht van de storm Louis gisteravond, de brandweer is nog volop bezig. Er is vooral schade in de buurt van de Koutermolenstraat, waar rond halfvijf gisterenmiddag mogelijks een windhoos of valwind langskwam.  "De eerste seconden zag ik overal puin vl...

Lees meer

Ook in Kortemark is het nog puin ruimen na de doortocht van de storm Louis gisteravond, de brandweer is nog volop bezig. Er is vooral schade in de buurt van de Koutermolenstraat, waar rond halfvijf gisterenmiddag mogelijks een windhoos of valwind langskwam. 

"De eerste seconden zag ik overal puin vliegen, maar ik wist ook niet van waar het kwam. Ik ben naar buiten gegaan zag dat heel wat dakpannen van ons dak waren. Er zijn toffere zaken. Het zal eentje zijn voor de verzekering en hopelijk kunnen we snel de boel herstellen", vertelt buurtbewoner Stijn Vandersyppe. 

Storm Louis - Kortemark
Storm Louis - Kortemark

Treinen rijden weer tussen Lichtervelde en Deinze

Tussen Lichtervelde en Deinze rijden de treinen vrijdagochtend opnieuw zoals voorzien. Dat heeft spoornetbeheerder Infrabel gemeld.  Sinds donderdagnamiddag reden tussen Lichtervelde en Deinze in beide richtingen geen treinen meer. Tussen Aarsele en Tielt stond namelijk een trein stil met defecte st...

Lees meer

Tussen Lichtervelde en Deinze rijden de treinen vrijdagochtend opnieuw zoals voorzien. Dat heeft spoornetbeheerder Infrabel gemeld. 

Sinds donderdagnamiddag reden tussen Lichtervelde en Deinze in beide richtingen geen treinen meer. Tussen Aarsele en Tielt stond namelijk een trein stil met defecte stroomafnemers, en aan de bovenleiding was er schade door de storm. Die is sinds iets voor 5 uur vrijdagochtend hersteld.

© Belga

Meeste schade in Westhoek, stelling rond watertoren in Menen valt naar beneden

Storm Louis beschadigde heel wat daken in Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Diksmuide en Kortemark. Ook bomen en wegsignalisatie moesten het ontgelden. In Kortemark werd een 10-tal woningen beschadigd door een mogelijke windhoos of valwind. Aan de kustregio bleef de schade beperkt. In brandweerzone Fluvi...

Lees meer

Storm Louis beschadigde heel wat daken in Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Diksmuide en Kortemark. Ook bomen en wegsignalisatie moesten het ontgelden. In Kortemark werd een 10-tal woningen beschadigd door een mogelijke windhoos of valwind. Aan de kustregio bleef de schade beperkt.

In brandweerzone Fluvia telden ze een 37-tal interventies. Zo viel een stelling aan de watertoren in de Noordstraat in Menen naar beneden. Een deel ervan kwam op een woning terecht. De straat werd afgezet. "We moesten ook enkele keren uitrukken voor schade die nog niet hersteld was na de vorige storm. In die gevallen kunnen we niet erg veel doen", zegt Philip Stichelbaut van Fluvia. Verder was er de gebruikelijke schade door takken, dranghekken die op de weg lagen, weggewaaide tuinhuizen en losse dakgoten.
In Oostrozebeke belandde een lijnbus in de gracht, maar er waren geen passagiers. De chauffeur raakte lichtgewond.

Storm Louis De Panne

Duinkerkelaan, De Panne

Weerman Geert Naessens: "Het is een kleine storm, lang zal het niet duren"

Brandweer Westhoek noteert 80-tal interventies, windhoos in Kortemark

Sinds 15u40 noteerde Brandweer Westhoek een 80-tal interventies voor stormschade. Storm Louis beschadigde heel wat daken op de as Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Diksmuide en Kortemark. Ook bomen en wegsignalisatie moesten het vergelden.  In Kortemark werden een 10-tal woningen beschadigd door een m...

Lees meer

Sinds 15u40 noteerde Brandweer Westhoek een 80-tal interventies voor stormschade. Storm Louis beschadigde heel wat daken op de as Poperinge, Ieper, Zonnebeke, Diksmuide en Kortemark. Ook bomen en wegsignalisatie moesten het vergelden. 

In Kortemark werden een 10-tal woningen beschadigd door een mogelijke windhoos of valwind. 

Aan de kustregio bleef de schade momenteel beperkt.

Wind veroorzaakt hinder op het spoor in Tielt

Zo'n 100 meter voor het station van Tielt is iets voor 18 uur een trein tot stilstand gekomen. Een afgewaaide tak raakte de bovenleiding en een geleider naar een wagon. Daardoor kwam de volledige trein onder spanning.  De 160 passagiers mochten de trein onder leiding van de brandweer verlaten en wer...

Lees meer

Zo'n 100 meter voor het station van Tielt is iets voor 18 uur een trein tot stilstand gekomen. Een afgewaaide tak raakte de bovenleiding en een geleider naar een wagon. Daardoor kwam de volledige trein onder spanning. 

De 160 passagiers mochten de trein onder leiding van de brandweer verlaten en werden met bussen naar Deinze gebracht. De NMBS kon de trein intussen ook weer ontladen. 

Wind veroorzaakt een ongeval op A19 in Zonnebeke

Menenpoort uit voorzorg afgesloten, brandweer controleert stellingen

Storm Louis blaast dak en gevel van stal weg

In de Oude Wervikstraat bij de Zonnebeekse deelgemeente Beselare waaiden een groot stuk gevel en dak weg van een stal die paalt aan een woning. De straat is afgesloten voor het verkeer gezien nog meer brokstukken de weg dreigen over te waaien. 

Eerste stormschade in de Westhoek: dak waait van een huis in Westouter. Ook in Kortemark schade

Een eerste onweersbui heeft meteen voor een twintigtal interventies gezorgd in de zone Westhoek. In Westouter waaide een dak van een woning. In Kortemark viel een schoorsteen door het dak. Omstreeks 15u40 trok een eerste onweersbui over de regio. Deze ging gepaard met heel wat regen en een stevige...

Lees meer

Een eerste onweersbui heeft meteen voor een twintigtal interventies gezorgd in de zone Westhoek. In Westouter waaide een dak van een woning. In Kortemark viel een schoorsteen door het dak.

Omstreeks 15u40 trok een eerste onweersbui over de regio. Deze ging gepaard met heel wat regen en een stevige wind. Dit zorgt meteen voor 20-tal interventies (Kortemark, Diksmuide, Ieper, Houthulst, Zonnebeke, Westouter, Poperinge). De brandweer noteert voornamelijk omgewaaide bomen, afgewaaide dakpannen en een aantal tuinhuisjes die weggewaaid zijn.

In Kortemark viel in de Koutermolenstraat een schoorsteen door het dak met als gevolg een gat van 2 vierkante meter. In Westouter in de Casselstraat waaide een dak van de woning op een nabijgelegen stal.

Stormschade wordt bij voorkeur gemeld via de website 1722.be. Bij levensbedreigende noodsituaties, bel onmiddellijk 112.

Infrabel vraagt buurtbewoners spoorwegen om spullen binnen te zetten of vast te binden

Spoornetbeheerder Infrabel vraagt mensen die in de buurt van sporen wonen donderdag om voorwerpen die door de stormwind weggeblazen kunnen worden, binnen te zetten of vast te binden. Tijdens de passage van storm Ciaran in november vorig jaar leidde de schade tot meer dan 766 uur vertraging. Onder me...

Lees meer

Spoornetbeheerder Infrabel vraagt mensen die in de buurt van sporen wonen donderdag om voorwerpen die door de stormwind weggeblazen kunnen worden, binnen te zetten of vast te binden. Tijdens de passage van storm Ciaran in november vorig jaar leidde de schade tot meer dan 766 uur vertraging. Onder meer weggewaaide tuinmeubels, vuilnisbakken en trampolines kunnen voor problemen zorgen.

Om de mogelijke schade door de hevige wind te beperken, voert het spoorpersoneel inspecties uit rond de sporen. De teams gaan na of er geen takken of werfmateriaal (zeilen, slagbomen...) in de sporen of over de bovenleiding dreigen te vliegen. Het personeel staat ook klaar om snel in te grijpen bij incidenten of wanneer voorwerpen op de sporen zouden vallen.

Als er voorwerpen op de sporen belanden, roept de spoornetbeheerder particulieren op om de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen en de spullen niet zelf te gaan halen. "Bij onmiddellijk gevaar op de sporen moet het nummer 112 gebeld worden, zodat Infrabel zo snel mogelijk kan reageren om het verkeer te onderbreken en de voorwerpen te bergen", klinkt het.

Bouw­be­drij­ven goed voor­be­reid op door­tocht van storm Louis

Bouwbedrijven aan de kust hebben vanmiddag hun bouwwerven extra beveiligd. Alle bouwkranen worden windvrij gezet en ook stellingbouwers weten dat ze bij een stormaankondiging alles goed vast moeten zetten.

Whats App Image 2024 02 22 at 14 38 36

Het KMI geeft ook code oranje voor onweer, in West-Vlaanderen en aan de kust

NMBS waarschuwt voor verstoord treinverkeer, mogelijk aan de kust

Praktische tips via zone Westhoek

De brandweer van de zone Westhoek geeft enkele praktische tips mee voor de naderende storm: Zet binnen of maak vast wat door de wind meegevoerd kan worden, bvb. tuinmeubelen, trampoline. Sluit ramen en deuren. Als er ook sprake is van onweer: trek de stekker uit van elektrische toestellen. Zorg dat...

Lees meer

De brandweer van de zone Westhoek geeft enkele praktische tips mee voor de naderende storm:

  • Zet binnen of maak vast wat door de wind meegevoerd kan worden, bvb. tuinmeubelen, trampoline.
  • Sluit ramen en deuren.
  • Als er ook sprake is van onweer: trek de stekker uit van elektrische toestellen.
  • Zorg dat uw huisdieren binnen zitten.
  • Is er een afvalophaling? Zet jouw afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.
  • Bind papier & karton samen met een stuk touw of stop het in een gesloten kartonnen doos.
  • Reken niet op een zware zak of doos om ander afval te verzwaren. Het kan zijn dat deze eerder worden opgehaald. Zet jouw afvalzak op een plaats die zo veel mogelijk beschut is van de wind.

Maatregelen in Knokke-Heist

Alle parken en bossen in Knokke-Heist sluiten tot morgenochtend 8 uur. Dit omvat zowel de gemeentelijke parken en bossen (Directeur Generaal Willemspark, Park 58 en het Koningsbos) als de provinciale (de zwinvlakte). Alle buitenactiviteiten van bijv. sport- en jeugdbewegingen zijn verboden tot morg...

Lees meer

Alle parken en bossen in Knokke-Heist sluiten tot morgenochtend 8 uur. Dit omvat zowel de gemeentelijke parken en bossen (Directeur Generaal Willemspark, Park 58 en het Koningsbos) als de provinciale (de zwinvlakte).

Alle buitenactiviteiten van bijv. sport- en jeugdbewegingen zijn verboden tot morgenochtend 8 uur uit veiligheidsoverwegingen.


AGSO Knokke-Heist, verantwoordelijk voor het het gemeentelijk afvalbeheer, laat dan weer weten dat het recyclagepark van Knokke-Heist vandaag uitzonderlijk sluit om 18 uur. Ook deze beslissing werd genomen om mogelijke veiligheidsrisico's te minimaliseren.


De afvalophalingen die vandaag gepland staan, zullen wel gewoon plaatsvinden. Het gemeentebestuur roept haar inwoners op om waar mogelijk afvalzakken zo laat mogelijk buiten te plaatsen, bij voorkeur rond 22 uur. Zo worden rondvliegend afval en de daarbij horende risico's vermeden.


Gisterenavond riep Knokke-Heist al alle aannemers actief in de gemeente op om bouwwerven te beveiligen tegen het aankomende stormweer en zo de veiligheid mee te helpen garanderen.


Provinciedomeinen gaan dicht

Nog meer gemeenten sluiten hun parken, bossen en begraafplaatsen

Ook Nieuwpoort, Ingelmunster, Ieper en Zonnebeke sluiten parken, bossen, dreven en enkele begraafplaatsen. In Nieuwpoort gaan ook beide staketsels dicht.

"Verbod om Brugse Vesten te betreden"

“Een dergelijke storm kan veel schade aanrichten en houdt veiligheidsrisico’s in”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Daarom is het voor iedereen verboden om tussen 15.00 uur deze namiddag en 8.00 uur morgenochtend de publiek toegankelijke parken, bossen, begraafplaatsen en Vesten in Brugge te betrede...

Lees meer

“Een dergelijke storm kan veel schade aanrichten en houdt veiligheidsrisico’s in”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Daarom is het voor iedereen verboden om tussen 15.00 uur deze namiddag en 8.00 uur morgenochtend de publiek toegankelijke parken, bossen, begraafplaatsen en Vesten in Brugge te betreden. Hetzelfde geldt voor de Saint-George’s Day Wandeling in Zeebrugge.”

2021-02-15 00:00:00 - Brugge investeert in de vesten

Strekdammen en staketsel in Oostende afgesloten

Tijdens de duur van het stormweer blijven de Strekdammen en het Staketsel afgesloten. Het sportpark 'De Schorre' sluit donderdagmiddag vanaf 11 uur en blijft gesloten voor de rest van de dag. De stad vraagt om onnodige verplaatsingen te vermijden en zoveel mogelijk binnen te blijven.

Strekdam oostende 1

"Hoogtepunt tussen zes en acht uur deze avond"

"De storm zal zich pas ontwikkelen in de late namiddag, naar de vooravond toe. De verwachting is dat ergens tussen vier en vijf uur vanmiddag die wind zal beginnen aanwakkeren. En dan kan het snel gaan. Het hoogtepunt van de storm is tussen zes en acht uur en dan zijn er eigenlijk in de hele regio,...

Lees meer

"De storm zal zich pas ontwikkelen in de late namiddag, naar de vooravond toe. De verwachting is dat ergens tussen vier en vijf uur vanmiddag die wind zal beginnen aanwakkeren. En dan kan het snel gaan. Het hoogtepunt van de storm is tussen zes en acht uur en dan zijn er eigenlijk in de hele regio, zowel aan de kust als in de provincie, rukwinden mogelijk die een stuk boven de honderd kilometer per uur zouden kunnen uitkomen", voorspelt weerman Geert Naessens. 

BE-Alert en noodnummer 1722 actief

Er werd een BE-Alert uitgestuurd met tips en de FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Voor storm-en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt kan je een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Bel enkel 112 voor situaties die...

Lees meer

Er werd een BE-Alert uitgestuurd met tips en de FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722. Voor storm-en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt kan je een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn. 

Krach­ti­ge storm Louis op komst, er is kans op scha­de, waar­schuwt KMI

In alle provincies is code geel afgekondigd voor wind van donderdagmiddag 15.00 uur tot vrijdagochtend 02.00 uur. Dat betekent dat windstoten van meer dan 100 kilometer per uur mogelijk zijn, maar op zeer lokale schaal. Aan de kust en in de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen geldt code oranje...