Nieuws

Druk­te bij telers van kerst­ster­ren: 100.000 plan­ten klaar, voor­al voor het buitenland

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de serres waar kerststerren geteeld worden, heerst er dezer dagen een drukte vanjewelste. De binnenplant met dieprode kleur is typisch voor de kerstperiode en moet nu geoogst. In West-Vlaanderen zijn er nog vier telers: in Oudenburg, Brugge, Menen en Jabbeke.

In de serres van Anthony D’Hoore uit Jabbeke staan er momenteel zo’n 100.000 kerstrozen te wachten om verpakt te worden. Zes mensen zijn er continue in de weer om de planten eerst op te kuisen en ze daarna in een plastic hoes te wikkelen. Daarna gaat de typische eindejaarsplant vooral naar het buitenland. 

“In Frankrijk wordt het iets minder geteeld en dus gaan er vrij veel kerststerren vanuit België en Nederland naar Frankrijk. Maar ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Scandinavische landen zijn de kerststerren erg populair”, vertelt Anthony.

“Ik denk dat 20% voor België bestemd is. De overige 80% gaat naar het buitenland, en dan vooral naar onze buurlanden.”

Anthony D’Hoore, kweker kerststerren

Om alles op tijd rond te krijgen, komen enkele seizoenarbeiders uit Polen een handje toesteken. De kerststerren moeten er namelijk piekfijn uit zien voor ze de serres verlaten. Per dag gaan er in Jabbeke zo’n 5.000 planten de deur uit. Binnen enkele weken zijn de serres dus terug leeg. 

Kerststerren
Jens Lemant
Celien Tanghe