LIVE | Boe­ren­pro­test: super­mark­ten beta­len boe­ren meer voor rundsvlees

Vanaf maandag zullen meerdere supermarktketens rundsvlees aan hogere prijzen aankopen. De boeren zijn kritisch en vinden de hogere vergoeding nog steeds te weinig.

Super­mark­ten beta­len boe­ren meer voor runds­vlees: ​“Onvol­doen­de” zegt ABS

Meerdere supermarkten zullen vanaf maandag hogere prijzen betalen aan producenten van rundsvlees. De prijs per kilogram karkasgewicht zou met 50 cent stijgen, maar dat moet volgens het ABS minstens een euro zijn.

ABS en Boerenbond positief over voorstel om landbouwgebied voor te behouden voor boeren

Landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond scharen zich voor aanvang van het overleg met de Vlaamse regering achter het CD&V-voorstel om landbouwgrond voor te behouden voor landbouwers. Als de overheid meedingt naar die grond, wordt de prijs volgens hen namelijk opgedreven...

Lees meer

Landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Boerenbond scharen zich voor aanvang van het overleg met de Vlaamse regering achter het CD&V-voorstel om landbouwgrond voor te behouden voor landbouwers. Als de overheid meedingt naar die grond, wordt de prijs volgens hen namelijk opgedreven.

"Het zou goed zijn moest Vlaanderen stoppen met het zelf aankopen of subsidies geven voor het aankopen van landbouwgronden", stelt Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond. Het vrijwaren van landbouwgrond voor landbouwers zou volgens hem alvast een "eerste stap" zijn.

Volgens Ceyssens hebben boeren in Vlaanderen ook grond te kort. "Een gemiddeld Vlaams landbouwbedrijf is 26 à 27 hectare groot. Dat is maar half zo groot als in Wallonië", klinkt het. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) omschreef het CD&V-voorstel als "symboolpolitiek" waarbij de natuur en de landbouw tegen elkaar worden opgezet.

Volgens Ceyssens komt die polarisatie vooral doordat er door het aankopen van landbouwgrond midden in landbouwgebied plots natuurgebied of bos komt te liggen, wat dikwijls ook implicaties heeft voor de landbouwgronden eromheen.

Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS, benadrukt op zijn beurt dat de prijs voor landbouwgrond in Vlaanderen zeer hoog ligt in vergelijking met Wallonië en de ons omliggende landen. Dat vloeit mee voort uit het feit dat Vlaanderen meebiedt op die gronden. "Daarom moet agrarisch gebied voorbehouden blijven voor de landbouw."

Daarnaast hopen beide organisaties dat de Vlaamse regering ook met maatregelen komt om de administratieve last voor de boeren in te perken. Vandamme verwijst onder meer naar de hoge boetes die in het mestdecreet staan voor administratieve fouten. Ceyssens wil dan weer dat de Vlaamse regering meteen aan de slag gaat met het emissiereductiemodel voor stikstof. (BELGA)

"We verwachten concrete resultaten"

Op de grens met Nederland hebben boeren vandaag opnieuw actie gevoerd. De rotonde tussen Knokke-Heist en Sluis werd de hele dag lang geblokkeerd. Nieuw overleg Gewone wagens konden doorrijden, maar de actie toont dat de strijd volgens veel landbouwers nog niet gestreden is. "Er zijn beloftes gemaakt...

Lees meer

Op de grens met Nederland hebben boeren vandaag opnieuw actie gevoerd. De rotonde tussen Knokke-Heist en Sluis werd de hele dag lang geblokkeerd.

Nieuw overleg

Gewone wagens konden doorrijden, maar de actie toont dat de strijd volgens veel landbouwers nog niet gestreden is. "Er zijn beloftes gemaakt, maar met beloftes alleen zijn wij niets. We hebben effectief daden in de praktijk nodig", zeggen Jeroen Gadeyne en Bjarne Inghelbrecht, twee landbouwers uit Eernegem.

Vanaf 17 uur vindt er opnieuw overleg plaats tussen landbouworganisaties en de Vlaamse overheid. Volgens het Algemeen Boerensyndicaat verwachten de boeren nu, na hun heftige week van blokkades, concrete resultaten. "Er moet duidelijkheid komen over de thema's die de landbouwers erg hoog zitten", meent de Boerenbond.

Blokkade aan Nederlandse grens

Vandaag zijn er bijna nergens in onze provincie boerenprotesten. Behalve het rondpunt op de N376 tussen de Sluisstraat en de Rondweg in Knokke-Heist en de grensovergang met Nederland in Sluis is versperd, in beide richtingen.

boerenprotest knokke-heist 6 februari

Premier De Croo tevreden dat Europa voorstel rond halvering pesticidengebruik intrekt

Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie haar voorstel voor de halvering van het pesticidengebruik tegen 2030 intrekt. "Dit is de tweede maatregel die onder impuls van het Belgisch EU-voorzitterschap wordt getroffen om tegemoet te komen aan de legitieme...

Lees meer

Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie haar voorstel voor de halvering van het pesticidengebruik tegen 2030 intrekt. "Dit is de tweede maatregel die onder impuls van het Belgisch EU-voorzitterschap wordt getroffen om tegemoet te komen aan de legitieme bezorgdheden van de landbouwers."

De Europese Commissie stelde in 2022 voor om het gebruik van pesticiden tegen het einde van dit decennium met 50 procent in te dijken. Dat was nodig om de ecologische voetafdruk van de landbouwsector te verminderen, zei Commissievoorzitster Ursula von der Leyen destijds, maar het voorstel werd eind vorig jaar verworpen in het Europees Parlement. Ook de lidstaten boeken geen vooruitgang in het dossier.

Uitstel braaklegging terrein

Premier Alexander De Croo noemt de intrekking "een goede zaak". De premier pleitte er vorige week naar aanleiding van de grootschalige boerenprotesten in ons land al voor om de Europese regels aan te pakken. 

De Europese Commissie kondigde donderdag net voor de EU-top in Brussel aan dat de vereiste om 4 procent van het landbouwareaal braak te laten liggen met een jaar wordt uitgesteld. Het intrekken van de pesticidehalvering is "de tweede maatregel die onder impuls van het Belgisch EU-voorzitterschap wordt getroffen om tegemoet te komen aan de legitieme bezorgdheden van de landbouwers", aldus De Croo.

Administratieve lasten

"De landbouwers willen de natuur uiteraard ook beschermen, maar willen dat in samenspraak kunnen doen." Volgens de premier komt de Commissie met een nieuw voorstel, maar zal dat pas voor na de Europese verkiezingen van juni zijn.

Intussen werken de Europese ministers van Landbouw onder het voorzitterschap van federaal minister David Clarinval (MR) aan een voorstel om ook de administratieve lasten voor boeren aan te pakken. Dat zou op de landbouwraad van 26 februari worden besproken. Daarnaast wordt er gewerkt aan manieren om boeren beter te beschermen tegen prijsschommelingen.

CD&V wil dat overheid en Natuurpunt stoppen met aankoop landbouwgrond

CD&V wil niet dat de overheid en Natuurpunt nog landbouwgrond kopen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd door partijvoorzitter Sammy Mahdi in De Ochtend op Radio 1. CD&V heeft een paar voorstellen klaar om de woede van boeren te bekoelen, aldus Het Belang van Li...

Lees meer

CD&V wil niet dat de overheid en Natuurpunt nog landbouwgrond kopen. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws wordt bevestigd door partijvoorzitter Sammy Mahdi in De Ochtend op Radio 1.

CD&V heeft een paar voorstellen klaar om de woede van boeren te bekoelen, aldus Het Belang van Limburg. Een daarvan is dat landbouwgrond in handen moeten blijven van landbouwers. De partij wil niet meer dat er in ruimtelijke procedures nog landbouwgrond wordt omgezet naar een andere bestemming. Er zou ook geen belastinggeld meer mogen gaan naar de aankoop van landbouwgrond. Ook niet door Natuur en Bos of door de Vlaamse Landmaatschappij.

Een derde van de grond die de administraties nu aankopen, is landbouwgrond. Voor ANB en VLM wil CD&V de pauzeknop induwen. Maar CD&V wil dit doortrekken naar verenigingen die terreinen beheren zoals Natuurpunt en Limburgs Landschap. Die Vlaamse subsidies zouden namelijk de prijs voor landbouwgrond opdrijven. "Je moet ervoor zorgen dat die landbouwgrond landbouwgrond kan blijven", zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in De Ochtend. "Dat is een uitdaging. Kapitaalkrachtige verenigingen kunnen veel geld op tafel leggen."

"Dat de prijs van die gronden stijgt, heeft te maken met een concurrerende markt op een klein grondgebied. Dat veroorzaakt spanningen", aldus nog Mahdi. Later vandaag staat opnieuw overleg gepland tussen de boeren en Vlaamse regering. "We zullen zien wat de gesprekken in de regering opleveren", zegt Mahdi daarover. "Ik hoop dat iedereen ver genoeg wil gaan. Iedereen moet beseffen dat je drastisch moet ingrijpen."

Supermarkten vullen lege rekken aan

Nu de blokkades aan de distributiecentra achter de rug zijn, zijn de supermarkten druk bezig met het vullen van de gaten in de rekken. Dat kan meerdere dagen duren. Bij marktleider Colruyt werden de distributiecentra donderdag en vrijdag vrijgegeven. Sindsdien zet de keten "alles op alles" om de win...

Lees meer

Nu de blokkades aan de distributiecentra achter de rug zijn, zijn de supermarkten druk bezig met het vullen van de gaten in de rekken. Dat kan meerdere dagen duren.

Bij marktleider Colruyt werden de distributiecentra donderdag en vrijdag vrijgegeven. Sindsdien zet de keten "alles op alles" om de winkels opnieuw te beleveren. Ook tijdens het weekend werd doorgewerkt. "Dat vraagt tijd. Je moet rekenen dat klanten ondertussen ook producten kopen en er een enorme inspanning nodig is om die rekken weer helemaal vol te krijgen", aldus een woordvoerster. Colruyt gaat ervan uit "over enkele dagen" bijgebeend te zijn. Hoeveel de acties de keten hebben gekost, wil het bedrijf niet kwijt.

Ook bij Delhaize zijn alle distributiecentra weer open, en is het transport van en naar de winkels weer opgestart. Het is de bedoeling zo snel mogelijk de tekorten op te vangen. "Tegen dinsdagavond, ten laatste woensdag zou alles weer aangevuld moeten zijn", zegt een woordvoerder. Niet alle winkels van Delhaize kampen overigens met tekorten. Het verlies bij Delhaize van goederen door de actie blijft overigens beperkt. Naar schatting 100.000 kilo aan goederen en fruit zijn weggeschonken aan de voedselbanken.

Carrefour zegt dat de boerenprotesten al bij al een beperkte impact hadden op de supermarkten. "De situatie keert langzaam terug naar normaal", klinkt het. Ook Aldi zegt er alles aan te doen om de rekken aan te vullen. De supermarktketen rekent gemiddeld op een dag of twee om alles aan te vullen, al varieert dat van winkel tot winkel.

Boerenbond verwacht in overleg met Vlaamse regering meer duidelijkheid

De landbouworganisaties hebben morgen opnieuw overleg met de Vlaamse regering, en daar zal "over enkele thema's duidelijkheid moeten komen". Dat is te horen bij Boerenbond daags voor dat overleg. Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) trekt naar dat overleg met één doel: "resultaten halen die ertoe...

Lees meer

De landbouworganisaties hebben morgen opnieuw overleg met de Vlaamse regering, en daar zal "over enkele thema's duidelijkheid moeten komen". Dat is te horen bij Boerenbond daags voor dat overleg. Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) trekt naar dat overleg met één doel: "resultaten halen die ertoe doen voor onze Vlaamse land- en tuinbouwer en die ons uit de miserie kunnen halen en houden". Grote nieuwe protesten staan vooralsnog niet meer gepland.

Vlaams niveau

Na de grootschalige boerenprotesten van de voorbije week zaten de landbouwers al verschillende keren aan tafel met beleidsmakers. Morgen is dat opnieuw het geval op Vlaams niveau, met minister-president Jan Jambon (N-VA) en ministers Jo Brouns (CD&V), Zuhal Demir (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Hilde Crevits (CD&V). Dat gesprek moet voor Boerenbond duidelijkheid opleveren op thema's zoals de toegang tot landbouwgrond, het waterbeheer en een vereenvouding van de administratieve last.

Federaal niveau

Later deze week volgt op federaal niveau overleg binnen de nieuwe taskforce landbouw. Die zal zich buigen over de samenstelling van de prijzen, de verdeling van de marges tussen producenten en distributeurs en, opnieuw, de administratieve last. ABS wil "effectief en op korte termijn (...) tastbaar resultaat bij de landbouwers zelf".

Om die gesprekken een kans te geven, riep Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens vorige week al op tot rust en voorzichtigheid, en het opheffen van de blokkades. Toch zijn er ook vandaaag nog enkele kleine acties.

Constructieve gesprekken, maar geen concrete resultaten: hoe lang gaan acties nog verder?

Hoewel verschillende landbouworganisaties al gehoord zijn door zowel de Vlaamse Regering als op Europees niveau, gaan de filterblokkades vandaag verder. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) laat in een persbericht weten dat het de landbouwers blijft steunen, maar spreekt ook over constructieve gesprek...

Lees meer

Hoewel verschillende landbouworganisaties al gehoord zijn door zowel de Vlaamse Regering als op Europees niveau, gaan de filterblokkades vandaag verder. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) laat in een persbericht weten dat het de landbouwers blijft steunen, maar spreekt ook over constructieve gesprekken.

Overleg met Vlaamse Regering

Afgelopen vrijdag werden de landbouworganisaties ABS, JongABS, Boerenbond en Groene Kring ontvangen door de Vlaamse Regering. Eerder was er al overleg met premier De Croo, Europees overleg en een eerste contact Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

"Het overleg verliep constructief nadat het ABS meteen haar eisenpakket op tafel gooide: een eind maken aan het vogelvrij statuut van landbouwgrond in agrarisch gebied en het stopzetten van het aankoopbeleid in agrarisch gebied voor niet-landbouwdoeleinden door de Vlaamse Overheid, vermindering van de administratieve lasten, een emissiebeleid in plaats van depositiebeleid voor stikstof en uiteraard de blijvende vraag naar rechtszekerheid voor meer dan één legislatuur", zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het ABS.

"Geen concrete toezeggingen"

Concrete, tastbare resultaten zijn er na het gesprek nog niet. "De actievoerende collega’s-landbouwers hadden een ander resultaat verwacht, met meer concrete toezeggingen. Toch is dit een logische eerste stap en een uitgestoken hand die we moeten aannemen", klinkt het. 

Na het gesprek met de Vlaamse Regering en met gouverneur Carl Decaluwé werden de blokkades in de haven van Zeebrugge wel opgeheven, zodat vrachtwagens opnieuw door konden.

"Wij staan achter de landbouwers"

Ondanks de gesprekken, zijn er dus vandaag opnieuw blokkades, nu aan de Franse grens. "Wij blijven achter de landbouwers staan die de druk op de ketel houden."

De volgende dagen zitten de landbouworganisaties opnieuw rond de tafel met de Vlaamse Regering en op federaal niveau met de voedingsketen, de politiek en de FOD Economie. "Met maar één doel: resultaten halen die er toe doen voor onze Vlaamse land- en tuinbouwer en die ons uit de miserie kunnen halen en houden."

Concrete dossiers die eerst besproken zullen worden zijn de bescherming van landbouwgrond, de vermindering van administratieve lasten, het herzien van de boetes, meer rechtszekerheid en een eerlijke prijs voor de landbouwers. "Elk beleidsniveau op zich moet naar buiten komen met concrete maatregelen om de rust te doen weerkeren. Met minder zal de opgekropte frustratie bij de landbouwers niet weggenomen worden, integendeel."

Snelweg E40 blijft dicht

Door een boerenprotest met tractoren op de E40-A18 is de snelweg richting Frankrijk, ter hoogte van Adinkerke afgesloten. Pas tegen de avond zijn de landbouwers van plan om er te vertrekken.

Boerenprotest E40 Adinkerke 5 februari

Drama in de supermarkt

De blokkades en protesten van de landbouwers van de afgelopen week zorgen voor lege rekken in de supermarkt. Zowel bij groenten en fruit, als bij zaken die niet meteen rechtstreeks van de boer komen.  Maar door eerdere blokkades geraakten vrachtwagens niet tot bij de supermarkten. Vanaf woensdag zou...

Lees meer

De blokkades en protesten van de landbouwers van de afgelopen week zorgen voor lege rekken in de supermarkt. Zowel bij groenten en fruit, als bij zaken die niet meteen rechtstreeks van de boer komen. 

Maar door eerdere blokkades geraakten vrachtwagens niet tot bij de supermarkten. Vanaf woensdag zouden de rekken volgens Delhaize opnieuw aangevuld moeten zijn.

Lege rekken Delhaize

Legge bakken groenten en fruit in de Delhaize in Brugge

legge rekken delhaize boerenprotest

Landbouwers rijden snelweg op

Intussen hebben de tractoren vanuit Veurne koers gezet richting de Franse grens. Ze zijn net de snelweg opgereden.

Eerste tractoren arriveren in Veurne

De eerste tractoren rijden richting de Albert I-laan in Veurne waar ze verzamelen om dan in drie groepen naar de Franse grens te rijden om daar filterblokkades op te zetten.

Boerenprotest nog niet gaan liggen: vandaag opnieuw blokkades

Na een lange protestweek gaan de boeren ook maandag de weg op. Zowel in Adinkerke als in Poperinge en Rekkem houden ze maandagochtend aan de Franse grens filterblokkades.

Noodparking luchthaven Oostende zo goed als leeg

De truckers die op de noodparking van de luchthaven in Oostende werden opgevangen, zijn bijna allemaal vertrokken. Ook de crisisopvang verlaat het terrein. De overige catering wordt straks verdeeld via voedselhulpvereniging Col.Sol. 

Blok­ka­des dis­tri­bu­tie­cen­tra zor­gen voor lege rekken

De afgelopen dagen werden distributiecentra van verschillende supermarkten geblokkeerd tijdens de boerenprotesten. Dat zorgt nu, ook in West-Vlaanderen, voor heel wat lege winkelrekken....

Lees meer

De afgelopen dagen werden distributiecentra van verschillende supermarkten geblokkeerd tijdens de boerenprotesten. Dat zorgt nu, ook in West-Vlaanderen, voor heel wat lege winkelrekken.

Veel distributiecentra van Colruyt, Delhaize, Lidl en Aldi zijn ondertussen weer vrijgegeven. Maar dat wil niet zeggen dat alle problemen van de baan zijn. Door de verstoring van de aanvoer beginnen supermarkten namelijk door hun voorraden te raken. Het gevolg: heel wat lege rekken die niet meteen gevuld kunnen worden, zo ook in deze Colruyt in Harelbeke.

420629044 696773875947486 6647178387586116162 n

Situatie Zeebrugge genormaliseerd

De situatie in Zeebrugge is ondertussen volledig genormaliseerd. De meeste vrachtwagens zijn intussen kunnen vertrekken. Alleen op de Brexitparking aan de Koffieweg en op de luchthaven van Oostende moeten enkele bestuurders nog het weekend overbruggen. 

Zo'n 100 truckers brengen weekend door op luchthaven Oostende

Zo'n 100 truckers hebben overnacht op de luchthaven van Oostende. Het crisisteam van Stad Oostende stond klaar met ontbijt en douchemogelijkheid. Er werden ook toiletten geïnstalleerd. De truckers brengen er wellicht het weekend door om dan vanaf maandag de draad opnieuw op te pikken. De meesten kom...

Lees meer

Zo'n 100 truckers hebben overnacht op de luchthaven van Oostende. Het crisisteam van Stad Oostende stond klaar met ontbijt en douchemogelijkheid. Er werden ook toiletten geïnstalleerd. De truckers brengen er wellicht het weekend door om dan vanaf maandag de draad opnieuw op te pikken. De meesten komen uit Noord-Europa. Communicatie is dus niet eenvoudig, maar het opvangteam in Oostende probeert hen een warm onthaal te geven.

Crevits wil landbouwgrond betaalbaar houden

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) begrijpt de vraag van de boeren om landbouwgrond betaalbaar te houden. "Het is belangrijk dat we bekijken wat we op korte termijn kunnen doen", zegt ze. Crevits ziet de strijd om grond als een van de grote problemen van de landbouwers. "Het is i...

Lees meer

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) begrijpt de vraag van de boeren om landbouwgrond betaalbaar te houden. "Het is belangrijk dat we bekijken wat we op korte termijn kunnen doen", zegt ze. Crevits ziet de strijd om grond als een van de grote problemen van de landbouwers. "Het is iets waar ik vaak over wordt aangesproken. Boeren moeten nog de kans krijgen om grond die te koop komt, te kopen."

Ze legde uit dat bij grote infrastructuurwerken als compensatiegrond voor bebossing ook wordt gekeken naar landbouwgrond. "Ook minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft daarbij een grote verantwoordelijkheid", aldus Crevits.

Crevits wil de boeren kunnen geruststellen. "Het is van belang dat onze boeren de kans krijgen om grond te kopen als er vrijkomt en dat het landbouwareaal gevrijwaard blijft voor de activiteit waarvoor het bestemd is."

Provinciaal rampenplan nog van kracht tot en met zondag 4 februari

Nadat de gouverneur eerder vandaag in dialoog ging met de landbouwers, werden de blokkades in de haven van Zeebrugge op het einde van de namiddag opgeschort. De landbouwers gaan er wel van uit dat de door de Vlaamse overheid gemaakte beloftes ook daadwerkelijk zullen ingelost worden. Na het opheffen...

Lees meer

Nadat de gouverneur eerder vandaag in dialoog ging met de landbouwers, werden de blokkades in de haven van Zeebrugge op het einde van de namiddag opgeschort. De landbouwers gaan er wel van uit dat de door de Vlaamse overheid gemaakte beloftes ook daadwerkelijk zullen ingelost worden.

Na het opheffen van de blokkades worden de gestrande vrachtwagens nu door de politie verder begeleid naar hun eindbestemming. Het merendeel van de terminals in de haven van Zeebrugge blijven vanavond en vannacht open om de opgelopen achterstand zo snel mogelijk weg te werken. Verwacht wordt dat tegen het einde van het weekend de situatie weer min of meer zal genormaliseerd zijn.

De noodparking op de luchthaven van Oostende blijft open. Op dit ogenblik staan daar een honderdtal vrachtwagens opgesteld. Dit zijn naast de nog steeds aankomende vrachtwagens ook die chauffeurs die momenteel niet bij hun terminal terecht kunnen en de vrachtwagens die op de A11 gestrand waren.

De provinciale crisiscel heeft beslist dat het provinciaal nood- en interventieplan zeker tot en met zondag 4 februari geactiveerd blijft. Ook op het terrein blijven de hulp- en veiligheidsdiensten actief.

Waar ondervind je hinder nu blokkades zijn opgeheven in Zeebrugge?

De blokkades in Zeebrugge worden opgeheven. Om alles in goede banen te leiden, gelden volgende maatregelen: Truckchauffeurs die naar de haven kunnen, doen dit via de Zeelaan-Zeebruggelaan (N31).Truckchauffeurs die het weekend moeten overbruggen, zijn welkom op de luchthaven van Oostende waar er tot...

Lees meer

De blokkades in Zeebrugge worden opgeheven. Om alles in goede banen te leiden, gelden volgende maatregelen:

  • Truckchauffeurs die naar de haven kunnen, doen dit via de Zeelaan-Zeebruggelaan (N31).
  • Truckchauffeurs die het weekend moeten overbruggen, zijn welkom op de luchthaven van Oostende waar er tot maandag voor catering en sanitair wordt gezorgd.
  • Bewoners van de noordelijke deelgemeenten nemen best nog de landelijke wegen, aangezien de N31 het triagepunt voor vrachtwagens vormt.

"Er komen plots heel wat vrachtwagens in beweging en dat kan voor hinder zorgen. De operatie zal vermoedelijk nog het hele weekend duren. Hou daar rekening mee", zegt gouverneur Decaluwé.

Vrijdagavond om 18 uur is de afrit Ruddervoorde van de E403 bezet door landbouwers. Ook in Kortrijk zijn er plannen om op te rukken naar Ringshopping Kortrijk.

Tractoren voeren nog altijd actie in Kortrijk

Landbouwers zijn met hun tractoren vertrokken vanaf het rondpunt Kinepolis via de R8 (Kortrijk-West) naar het shoppingcentrum aan de Ring in Kortrijk. Politiezone VLAS leidt alles in goede banen om de avondspits zo veilig mogelijk te laten verlopen. Houd rekening met verkeershinder vanaf Hoog Kortri...

Lees meer

Landbouwers zijn met hun tractoren vertrokken vanaf het rondpunt Kinepolis via de R8 (Kortrijk-West) naar het shoppingcentrum aan de Ring in Kortrijk. Politiezone VLAS leidt alles in goede banen om de avondspits zo veilig mogelijk te laten verlopen. Houd rekening met verkeershinder vanaf Hoog Kortrijk via de R8 tot aan het shoppingcentrum Ring Kortrijk

Gouverneur na overleg met betogers Zeebrugge: "Hopelijk tegen maandag alles opgelost"

Gouverneur Decaluwé hoopt dat de situatie aan de haven in Zeebrugge tegen maandag weer normaal kan verlopen. Dat zegt hij na afloop van het overleg dat hij had met de organisatoren van de protestactie op de toegangswegen naar de haven. "We waren planmatig al voorbereid, met de Brexit, nu kunnen we het ook in de praktijk gaan toepassen," zegt hij.

Het overleg begon kort na de oproep van de organisatoren om de blokkade op te heffen, en vrachtverkeer naar de haven weer door te laten. "We laten de haven zich nu weer klaarmaken om de vrachtwagens te ontvangen in de juiste terminals," zegt de gouverneur, "en ondertussen proberen we ook de A11 hele...

Lees meer

Het overleg begon kort na de oproep van de organisatoren om de blokkade op te heffen, en vrachtverkeer naar de haven weer door te laten. "We laten de haven zich nu weer klaarmaken om de vrachtwagens te ontvangen in de juiste terminals," zegt de gouverneur, "en ondertussen proberen we ook de A11 helemaal vrij te maken door vrachtwagens naar Oostende te begeleiden.

"Dit wordt nog een hele logistieke uitdaging," voorspelt Decaluwé. "Planmatig zijn we er op voorbereid, destijds met Brexit, nu kunnen we het eens toepassen. Maar 2.000 vrachtwagens krijg je niet snel weg."

"Gezond verstand zegeviert"

"Er was een groot verschil tussen de andere acties die een paar uur duurden, en deze structurele actie in Zeebrugge met een toch wel enorme economische schade. Voor de rest is iedereen vrij om zijn mening te uiten, om actie te voeren, maar aan de andere kant: in Zeebrugge toe was dat wel een problee...

Lees meer

"Er was een groot verschil tussen de andere acties die een paar uur duurden, en deze structurele actie in Zeebrugge met een toch wel enorme economische schade. Voor de rest is iedereen vrij om zijn mening te uiten, om actie te voeren, maar aan de andere kant: in Zeebrugge toe was dat wel een probleem aan het worden. Ik zou zeggen: het gezond verstand heeft gezegevierd."

Bond Beter Leefmilieu wil mee aan tafel om landbouwvisie te ontwikkelen

Bond Beter Leefmilieu vraagt om mee aan tafel te mogen zitten "om een landbouwvisie te ontwikkelen die ook milieu en gezondheid beschermt". Dat stelt de milieukoepel nadat de Vlaamse regering en vertegenwoordigers van landbouworganisaties overeenkwamen om de komende dagen overleg op te starten over...

Lees meer

Bond Beter Leefmilieu vraagt om mee aan tafel te mogen zitten "om een landbouwvisie te ontwikkelen die ook milieu en gezondheid beschermt". Dat stelt de milieukoepel nadat de Vlaamse regering en vertegenwoordigers van landbouworganisaties overeenkwamen om de komende dagen overleg op te starten over het strategisch belang van de landbouw.

In dat overleg zal onder meer gesproken worden over de betere bescherming van landbouwgrond, een vermindering van de administratieve lasten en een eerlijke prijs voor de boeren. Wat het stikstofakkoord betreft, is afgesproken dat er versneld gekeken wordt hoe de geplande overstap van het huidige depositiemodel naar een emissiemodel kan voorbereid worden. Bond Beter Leefmilieu wijst erop dat "enkel een landbouwmodel dat rekening houdt met de draagkracht van de omgeving toekomstbestendig is".

Daarom zijn volgens de koepel een aantal zaken niet onderhandelbaar. Bond Beter Leefmilieu verwacht dan ook dat de Vlaamse regering "de rug recht en de afgesproken milieudoelen nastreeft om de burger een gezond leefmilieu te garanderen". Concreet moet de Vlaamse regering werk maken van landbouwbeleid in evenwicht met de omgeving, een ambitieus mestactieplan, de milieudruk op onze kwetsbare natuur doen afnemen, de watervervuiling en bodemdegradatie door de intensieve landbouw aanpakken, de methaanemissies van de veehouderij reduceren en pesticidengebruik maximaal uitfaseren, klinkt het. Door de milieudoelstellingen integraal mee te nemen in de landbouwvisie, komt er een beleid dat perspectief kan geven aan de sector op de lange termijn, besluit Bond Beter Leefmilieu. (BELGA)

Bezette knooppunten in Zeebrugge worden vrijgemaakt

Ook op het knooppunt aan de Alfred Ronsestraat boven de A11 zijn landbouwers hun boeltje aan het opkuisen.

De Koffieweg ligt er vrij verlaten bij. De brandstapel smeult nog na, de brandweer is aan het blussen.

Koffieweg
Afbeelding van Whats App op 2024 02 02 om 16 50 33 ba9b6153

Intussen zijn de eerste vrachtwagens kunnen oprijden op de parking van de luchthaven van Oostende. Daar is plaats voor 1000 vrachtwagens.

Vrachtwagens luchthaven oostende

De luchthaven van Oostende maakt alles klaar om duizend vrachtwagens te ontvangen. Die worden afgeleid van Zeebrugge, een onderdeel van het West-Vlaams provinciaal rampenplan. De eerste vrachtwagens komen rond 16 uur toe, maar daar blijkt de poort naar de parking dicht te zijn...

De eerste vrachtwagens aan de Môle in Zeebrugge kunnen opnieuw doorrijden, nadat de blokkade is opgeheven.

Extra politie om gestrande vrachtwagens uit Zeebrugge te loodsen na opheffen blokkades

Er komen extra politiemensen om alle gestrande vrachtwagens weer uit Zeebrugge te loodsen. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé nadat de initiatiefnemers van de protesten daar hun blokkades hebben opgeheven. Er wordt een groot actieplan op poten gezet om alle vrachtwagens veilig de haven binnen te late...

Lees meer

Er komen extra politiemensen om alle gestrande vrachtwagens weer uit Zeebrugge te loodsen. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé nadat de initiatiefnemers van de protesten daar hun blokkades hebben opgeheven. Er wordt een groot actieplan op poten gezet om alle vrachtwagens veilig de haven binnen te laten rijden. Andere vrachtwagens worden nog naar de noodparking aan de luchthaven van Oostende geleid.

Dat wordt volgens Decaluwé een werk van meerdere dagen. "Er liggen scenario's klaar en die zullen stilaan in werking treden. Het zal heel wat tijd kosten om al die vrachtwagens daar ordelijk weg te krijgen. De procedure kan zeker heel het weekend in beslag nemen", klinkt het. De gouverneur zit vrijdagnamiddag nog samen met de initiatiefnemers om te luisteren naar wat hun behoeften zijn, en te bekijken hoe alles aan hun kant moet worden georganiseerd.

Het kruispunt aan de Môle wordt intussen opnieuw vrijgemaakt. Al zal het nog een eindje duren vooraleer het volledig open is.

Afbeelding van Whats App op 2024 02 02 om 15 07 22 88166b2e

Er lijkt een einde te komen aan de economische blokkade in de haven van Zeebrugge. Dat zegt gouverneur Carl Decaluwé aan onze redactie. Al betekent dat niet per se het einde van de protestacties.

Aan de Môle ruimen actievoerders na 72 uur hun boeltje op. "Maar indien nodig, keren we terug."

Afbeelding van Whats App op 2024 02 02 om 14 44 30 b07c46b2

Ook acties in Groot-Menen en straks opnieuw richting Kortrijk

Een tiental boze boeren heeft opnieuw post gevat op de kluifrotonde in Rekkem, bij de Franse grens. De landbouwers zijn van plan om daar te blijven tot 16 uur. Nadien rijden ze de E17 op richting Kortrijk.

Opnieuw actie in Roeselare en Lichtervelde aan E403

Er is op dit moment hinder tussen het op- en afrittencomplex E403 in Beveren en de Ovonde (kruising Rijksweg R32 en Bruggesteenweg). Het op- en afrittencomplex E403 in Beveren is momenteel afgesloten. Dat laat politiezone RIHo weten. Ook aan de op- en afrit van de E403 in Lichtervelde staan tractore...

Lees meer

Er is op dit moment hinder tussen het op- en afrittencomplex E403 in Beveren en de Ovonde (kruising Rijksweg R32 en Bruggesteenweg). Het op- en afrittencomplex E403 in Beveren is momenteel afgesloten. Dat laat politiezone RIHo weten. Ook aan de op- en afrit van de E403 in Lichtervelde staan tractoren.

UPDATE 15:08: landbouwers vertrekken opnieuw richting Roeselare. Het op- en afrittencomplex aan de E403 is opnieuw vrij

Boerenprotest e403

Natuurpunt wil mee rond tafel met landbouwsector

Natuurpunt wil ook deelnemen aan het nieuwe overleg met de landbouwsector. Na een bijeenkomst werd vrijdag beslist dat de Vlaamse regering en landbouworganisaties de komende dagen een overleg opstarten over het strategische belang van de landbouw. Dat mag niet ten koste gaan van milieu en natuur, st...

Lees meer

Natuurpunt wil ook deelnemen aan het nieuwe overleg met de landbouwsector. Na een bijeenkomst werd vrijdag beslist dat de Vlaamse regering en landbouworganisaties de komende dagen een overleg opstarten over het strategische belang van de landbouw. Dat mag niet ten koste gaan van milieu en natuur, stelt de natuurorganisatie.

Tijdens het overleg zal onder meer gesproken worden over de betere bescherming van landbouwgrond, een vermindering van de administratieve lasten en een eerlijke prijs voor de boeren. "De landbouwer heeft recht op zekerheid bij vergunningen, maar de Vlaming heeft recht op gezonde lucht, gezond water en een gezonde bodem", klinkt het. "Als de landbouw niet betutteld wil worden, moeten ze daarvoor met eigen plannen komen." De organisatie zegt al dertig jaar te wachten op 10.000 hectare bijkomend bos en "natuurverwevingsgebieden" die verbindingen moeten vormen. In de strijd tegen de klimaatopwarming is er ondertussen ook nood aan ruimte voor water, merkt Natuurpunt op. "Aan deze legitieme eisen voor gezonde natuur, water, lucht en bodem kan niet worden toegegeven", stelt de organisatie. "Dat is in het belang van iedereen, ook de landbouwers." Natuurpunt "sprong al in de bres" en koopt zelf gronden aan "voor natuur". (BELGA)

Blokkade aan distributiecentrum Colruyt in Halle opgeheven

De blokkade aan distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle is sinds 13 uur opgeheven. Dat meldt landbouwer Koen De Sutter. Vrijdagvoormiddag was de blokkade aan Dassenveld al verzacht: leveranciers van Belgische producten werden doorgelaten. Na een nieuw overleg met de retailer hebben de boe...

Lees meer

De blokkade aan distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle is sinds 13 uur opgeheven. Dat meldt landbouwer Koen De Sutter. Vrijdagvoormiddag was de blokkade aan Dassenveld al verzacht: leveranciers van Belgische producten werden doorgelaten. Na een nieuw overleg met de retailer hebben de boeren zich geëngageerd om ook de resterende blokkades op te heffen. "Alles is vrij", zegt De Sutter.

"Iedereen kan opnieuw passeren zoals gewoonlijk." "We hebben een constructief gesprek gehad met Colruyt", voegt de landbouwer er nog aan toe. "Beide partijen stelden zich open op. Colruyt heeft zich van zijn kant geëngageerd om te bekijken wat ze kunnen doen voor de toekomst van de jonge landbouwers." De Sutter heeft samen met andere boeren een brief gestuurd naar verschillende overheidsinstanties, met een eisenpakket. "Als er op korte termijn geen antwoord komt, en daarmee bedoelen we tien tot veertien dagen, sluiten we niet uit dat de acties heropstarten", zegt hij.

Schade bij Port of Antwerp-Bruges bedraagt miljoenen euro's

De aanhoudende blokkades in de gefuseerde havens van Zeebrugge en Antwerpen zorgen voor miljoenen euro's aan schade. Dat heeft havenschepen Annick De Ridder (N-VA) gezegd. Volgens het havenbedrijf is de situatie in Antwerpen nu wel iets beter dan in Zeebrugge, waar het nog steeds erg onrustig is. De...

Lees meer

De aanhoudende blokkades in de gefuseerde havens van Zeebrugge en Antwerpen zorgen voor miljoenen euro's aan schade. Dat heeft havenschepen Annick De Ridder (N-VA) gezegd.

Volgens het havenbedrijf is de situatie in Antwerpen nu wel iets beter dan in Zeebrugge, waar het nog steeds erg onrustig is. De Ridder stelt dat naast economische schade ook internationale reputatieschade om de hoek loert. "Als rederijen en andere klanten onze haven niet langer als een betrouwbare schakel in de hele keten zien, zullen ze hun activiteiten naar havens in de buurlanden verplaatsen", weet De Ridder. 

"De schade van deze acties kan kwalijke gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en loopt al snel in de miljoenen euro's." Intussen proberen enkele vrachtwagens hun goederen om te leiden via Duitsland, zodat ze Zeebrugge kunnen verlaten.

Vrachtwagens van transportbedrijf uit Zedelgem rijden traag op ring rond Brugge als 'tegenactie'

Een tiental vrachtwagens voert mee protest met de landbouwers op de A11 rond Brugge, om zo snel mogelijk de blokkades in Zeebrugge op te heffen. Het gaat om vrachtwagens van transportbedrijf Bevertrans uit Zedelgem. Bedoeling is om aan 10 km/uur richting Zeebrugge te rijden. Zo treffen ze ook de aut...

Lees meer

Een tiental vrachtwagens voert mee protest met de landbouwers op de A11 rond Brugge, om zo snel mogelijk de blokkades in Zeebrugge op te heffen. Het gaat om vrachtwagens van transportbedrijf Bevertrans uit Zedelgem. Bedoeling is om aan 10 km/uur richting Zeebrugge te rijden. Zo treffen ze ook de automobilisten, maar ze slaan vooral een noodkreet om de weg opnieuw vrij te maken. Zo kunnen de 2000 gestrande vrachtwagens, met materiaal voor productie of supermarkten, opnieuw door.

BE-Alert voor gestrande vrachtwagenchauffeurs

Er is zonet een BE-Alert bericht uitgestuurd in de buurt van Zeebrugge en Brugge voor de gestrande vrachtwagenchauffeurs. Vooral om hen te laten weten dat het Rode Kruis langskomt met voedsel en drinken.

Be alert

Maatwerkbedrijf ODAS maakt 1000 belegde broodjes

Maatwerkbedrijf ODAS uit Brugge heeft vandaag 1000 belegde broodjes en 1000 porties soep voorzien voor truckchauffeurs die vaststaan in Zeebrugge door het boerenprotest. Ook voor morgen én zondag leveren ze opnieuw 1000 broodjes en 1000 porties soep aan de wachtende chauffeurs, indien nodig. Het bed...

Lees meer

Maatwerkbedrijf ODAS uit Brugge heeft vandaag 1000 belegde broodjes en 1000 porties soep voorzien voor truckchauffeurs die vaststaan in Zeebrugge door het boerenprotest. Ook voor morgen én zondag leveren ze opnieuw 1000 broodjes en 1000 porties soep aan de wachtende chauffeurs, indien nodig.

Het bedrijf heeft ook respect voor de landbouwers. "Zonder jullie zouden we geen broodjes en soep kunnen maken! Hopelijk komt er ook voor jullie snel een oplossing."

Schermafbeelding 2024 02 02 171248

Nieuwe colonne tractoren richting Zeebrugge

Vanuit de A11 richting het kruispunt De Môle naar Zeebrugge duikt een nieuwe colonne tractoren op. Eerder was al aangekondigd dat ook landbouwers uit het binnenland de actie in Zeebrugge zouden vervoegen.

Door het provinciaal rampenplan springt ook de Civiele Bescherming uit Brasschaat bij. Onder meer vanaf afrit A11 naar Lissewege. Met een signalisatiewagen om ongevallen te voorkomen.

Afbeelding van Whats App op 2024 02 02 om 12 36 11 9b68f349

"Positieve evolutie, maar nog niet einde van blokkades"

Boerenbond West-Vlaanderen is blij met de positieve evolutie na het overleg met de Vlaamse regering vanmorgen. Dat zegt provinciaal voorzitter Joris Vande Vyvere aan onze redactie.

“We zijn blij met de beslissing om snel tot constructieve oplossingen te komen,” zegt Vande Vyvere. Positief overleg dus, “maar ik durf niet zeggen dat dit het einde is van de blokkades, noch dat de acties verder gaan. Het ongenoegen en de frustratie bij de landbouwers zit heel diep. We hebben het n...

Lees meer

“We zijn blij met de beslissing om snel tot constructieve oplossingen te komen,” zegt Vande Vyvere. Positief overleg dus, “maar ik durf niet zeggen dat dit het einde is van de blokkades, noch dat de acties verder gaan. Het ongenoegen en de frustratie bij de landbouwers zit heel diep. We hebben het niet allemaal in de hand. Het zal van Vlaanderen afhangen: als de regering woord houdt en heel snel besprekingen opstart kan dat de situatie ontmijnen.”

“We hebben nog de sympathie van de man in de straat, al moet die soms een half uur of uur wachten in de file. Wij wachten tenslotte al drie jaar.”

Rode Kruis gaat opnieuw langs bij gestrande vrachtwagens

Rode Kruis West-Vlaanderen start ook vandaag met de voedselbedeling van de gestrande vrachtwagens in Zeebrugge. Ze starten aan de Brexitparking en gaan naar vrachtwagens rond Lissewege. Vanmiddag krijgen ze alvast soep, ook vanavond is er een warme maaltijd voorzien. De afgelopen dagen ging het voor...

Lees meer

Rode Kruis West-Vlaanderen start ook vandaag met de voedselbedeling van de gestrande vrachtwagens in Zeebrugge. Ze starten aan de Brexitparking en gaan naar vrachtwagens rond Lissewege. Vanmiddag krijgen ze alvast soep, ook vanavond is er een warme maaltijd voorzien. De afgelopen dagen ging het vooral om water en snacks, maar sommige chauffeurs staan intussen al dagen aan te schuiven en hun bevoorrading geraakt op.

UPDATE boerenprotest in Roeselare

Er is nog altijd sterke verkeershinder op alle invalswegen van en naar Roeselare, ook op de Rijksweg R32. De politiezone RIHo raadt aan om niet-dringende verplaatsingen naar het centrum te vermijden. Het ziekenhuis AZ Delta in Rumbeke bereik je best via de autosnelweg E403, afrit Rumbeke. Intussen v...

Lees meer

Er is nog altijd sterke verkeershinder op alle invalswegen van en naar Roeselare, ook op de Rijksweg R32. De politiezone RIHo raadt aan om niet-dringende verplaatsingen naar het centrum te vermijden. Het ziekenhuis AZ Delta in Rumbeke bereik je best via de autosnelweg E403, afrit Rumbeke.

Intussen verzamelen tractoren aan de Graankaai in Roeselare.

Boeren sluiten R34 af in Torhout

Enkele honderden landbouwers blokkeren momenteel de R34 ter hoogte van Torhout. Zo bevestigt de politiezone Kouter. De boeren houden er speeches en blijven vermoedelijk nog de hele dag staan. De politie is ter plaatse en leidt het verkeer om. Zo wordt file grotendeels vermeden. De boeren blokkeren t...

Lees meer

Enkele honderden landbouwers blokkeren momenteel de R34 ter hoogte van Torhout. Zo bevestigt de politiezone Kouter. De boeren houden er speeches en blijven vermoedelijk nog de hele dag staan. De politie is ter plaatse en leidt het verkeer om. Zo wordt file grotendeels vermeden. De boeren blokkeren twee rotondes, waarvan een belangrijke route naar het op- en afrittencomplex van de autostrade.

Boerenprotest torhout 2 februari

Update: afrittencomplex E403 en Rysselende Molen opnieuw vrij

Politiezone regio Tielt laat weten dat het kruispunt Rijsselende molen in Ardooie/Pittem opnieuw vrij is. Ook het afrittencomplex E403 (Ardooie/Beveren) is open. De tractoren hebben koers gevat richting de Graankaai in Roeselare.

Gouverneur Decaluwé na overleg met de boeren: "Zolang er geen signaal komt van Brussel, zullen ze blijven actievoeren"

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé houdt vrijdagnamiddag een overleg met de boeren in Brugge. Daar willen beide partijen tot een oplossing komen voor de situatie in Zeebrugge. Dat zegt de gouverneur na een gesprek met enkele landbouwers ter plaatse in Zeebrugge. Boeren blokkeren daar al da...

Lees meer

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé houdt vrijdagnamiddag een overleg met de boeren in Brugge. Daar willen beide partijen tot een oplossing komen voor de situatie in Zeebrugge. Dat zegt de gouverneur na een gesprek met enkele landbouwers ter plaatse in Zeebrugge. Boeren blokkeren daar al dagen de toegangswegen tot de haven. Er staan intussen zowat 2.000 vrachtwagens vast.

De gouverneur zakte vrijdagmorgen af naar Zeebrugge, nadat de avond voordien het provinciaal rampenplan werd afgekondigd. Hij ging er in gesprek met enkele actievoerders en luisterde naar hun bekommernissen. "Het zit de boeren zeer hoog", zegt Decaluwé. Vrijdagmiddag zal de gouverneur in Brugge een overleg houden met de landbouwers. "Daar zullen we bekijken wat we kunnen doen omtrent de problematiek van de chauffeurs, de globale economie en de ontsluiting van Zeebrugge." Volgens de gouverneur beseffen de landbouwers goed dat de situatie problematisch wordt in Zeebrugge. "Ze leven mee met de vrachtwagenchauffeurs, maar de boeren zijn het echt beu. Daarom moeten we zoeken naar oplossingen", zegt Decaluwé. Hoe lang de actievoerders nog blijven staan in Zeebrugge is nog onduidelijk. "Ik heb de indruk dat zolang er geen signaal komt van Brussel, ze zullen blijven actievoeren." (BELGA)

Winkelrekken raken stilaan leeg

Door de boerenblokkades ondervinden ook supermarkten hinder. De winkelrekken raken leeg en kunnen niet aangevuld worden, omdat er geen aanvoer is. Ook in de Delhaize Sint-Pieters Brugge. 

Van "conflictmodel naar overlegmodel", landbouworganisaties voorzichtig tevreden

De Vlaamse regering en de landbouworganisaties starten de komende dagen een overleg op over het strategische belang van de landbouw. Daarbij zal onder meer gesproken worden over de betere bescherming van landbouwgrond, een vermindering van de administratieve lasten en een eerlijke prijs voor de boer...

Lees meer

De Vlaamse regering en de landbouworganisaties starten de komende dagen een overleg op over het strategische belang van de landbouw. Daarbij zal onder meer gesproken worden over de betere bescherming van landbouwgrond, een vermindering van de administratieve lasten en een eerlijke prijs voor de boeren. "We gaan hiermee van een conflictmodel naar een overlegmodel", zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na overleg met de landbouworganisaties. Die organisaties reageren tevreden, maar dringen tegelijk aan op snelle resultaten "zodat de rust kan terugkeren".

Landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Groene Kring en Jong ABS hebben vrijdag twee uur lang vergaderd met de Vlaamse regering. Ook de Vlaamse regering kan volgens de organisaties meer doen om de situatie voor de Vlaamse boeren te verbeteren. Volgens Jan Jambon is afgesproken om op korte termijn, de komende dagen, verder te overleggen over de toekomst van de landbouw. Daarbij zal er gesproken worden over een aantal concrete zaken, zoals de betere bescherming van landbouwgrond, maar ook over rechtszekerheid, een vermindering van de administratieve last en de eerlijke prijs voor landbouwproducten.

Wat het stikstofakkoord betreft, is afgesproken dat er versneld zal gekeken worden naar de overstap van het depositiemodel naar een emissiemodel. De landbouworganisaties reageren voorzichtig tevreden op de opstart van het strategische overleg en op de afgesproken gesprekspunten. "Maar dat overleg moet concreet gemaakt worden en leiden tot resultaten", zei Boerenbond-topman Lode Ceyssens. "Het mag niet verzanden in een praatbarak". De Boerenbond-voorzitter spreekt van "een eerste signaal" dat ervoor kan zorgen dat de gemoederen bedaren. "Laat ons de uitgestoken hand van de regering aanvaarden", aldus Ceyssens. "De woorden moeten op korte termijn wel resulteren in daden, zodat de rust op het terrein kan terugkeren", vulde ABS-voorzitter Hendrik Vandamme aan.

Kolonnes naderen Roeselare: afrittencomplex E403 Ardooie geblokkeerd, traktoren op parking Euroshop

De verschillende kolonnes traktoren naderen Roeselare, voor de grote actie rond de middag. Boze boeren blokkeren opnieuw het afrittencomplex van de E403 in Ardooie. Kort daarvoor hadden ze ook het punt aan de Rijsselendemolen in Pittem al afgesloten.

Tractoren rysselendemolen

De politiezone RIHO waarschuwt voor grote hinder op alle invalswegen naar Roeselare, richting de Zwaaikom. De buurt van ziekenhuis AZ Delta zouden landbouwers wel vrij houden. 

Ook via de Meensesteenweg komen tractorens straks de stad binnen. Ze verzamelen op dit moment op de parking aan Euroshop.

Landbouwers verzamelen op Markt in Hooglede: "Zet boer niet botweg in de kou"

Een groep landbouwers heeft vanmorgen al actie gevoerd in Hooglede, voor ze samen naar Roeselare trokken.

Een groep tractoren verzamelde in Hooglede-Gits in de buurt van warenhuisketen Colruyt. Van daar ging het naar de Markt. Daar plaatsten ze laarzen over de paaltjes, 'botten' dus, "om de boer niet botweg in de kou te zetten."

Protesthooglede

De tractoren zijn daarna doorgereden naar Roeselare, voor de grote actie op de middag.

Ochtendploeg Volvo Car Gent volledig aan het werk na leveringsproblemen via Zeebrugge

De productie bij de autofabriek Volvo Car Gent in de Gentse haven verloopt vanmorgen opnieuw normaal, nadat de nachtploeg gedeeltelijk stil lag omdat stukken ontbraken die geleverd moesten worden via door het boerenprotest in Zeebrugge geblokkeerde vrachtwagens. "De ochtendploeg is gewoon aan het we...

Lees meer

De productie bij de autofabriek Volvo Car Gent in de Gentse haven verloopt vanmorgen opnieuw normaal, nadat de nachtploeg gedeeltelijk stil lag omdat stukken ontbraken die geleverd moesten worden via door het boerenprotest in Zeebrugge geblokkeerde vrachtwagens. "De ochtendploeg is gewoon aan het werk kunnen gaan en de namiddagploeg zal dat ook kunnen doen", zegt woordvoerster Barbara Blomme van Volvo Car Gent.

Volvo Car Gent heeft in totaal 7.000 medewerkers en werkt via een drieploegensysteem. In de nacht van donderdag op vrijdag konden ongeveer 1.500 mensen niet aan het werk omdat cruciale stukken ontbraken, maar de ochtendploeg ondervond geen hinder. Vrijdag zijn er geen blokkades meer op de toegangswegen naar de Gentse haven, maar door de boerenprotesten staan nog vrachtwagens vast in de regio van Zeebrugge. "De onderdelen zijn op een andere manier tot op onze site gebracht. Er staan nog stukken vast in Zeebrugge maar de ochtendploeg is gewoon aan het werk kunnen gaan. De namiddagploeg zal dat ook kunnen doen", zegt Blomme.

Opnieuw hinder bij De Lijn

Door het boerenprotest is er vooral hinder bij De Lijn in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Dat meldt de vervoersmaatschappij in een update van 10 uur. In de provincie West-Vlaanderen ondervinden lijn 51 (Torhout-Oostende Station) en lijn 55 (Torhout-Diksmuide) hinder omdat het kruispunt V...

Lees meer

Door het boerenprotest is er vooral hinder bij De Lijn in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Dat meldt de vervoersmaatschappij in een update van 10 uur.

In de provincie West-Vlaanderen ondervinden lijn 51 (Torhout-Oostende Station) en lijn 55 (Torhout-Diksmuide) hinder omdat het kruispunt Vredelaan-Oostendestraat-Noordlaan in Torhout is afgesloten. In de provincies Waals-Brabant, Oost-Vlaanderen en Limburg is er vrijdagochtend geen hinder bij De Lijn.