Nieuws

AZ Del­ta lan­ceert smaak­cen­trum: koken op maat van pati­ën­ten die smaak­ver­lies ervaren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voeding is een cruciaal onderdeel van gezondheid en ontwikkeling. Om zo goed mogelijk op maat van patiënten met smaakproblemen te kunnen werken, lanceert ziekenhuis AZ Delta in Rumbeke binnenkort een smaakcentrum.

Door bepaalde ziekten of aandoeningen verliezen patiënten soms hun smaak en daardoor ook hun eetlust. “Omdat voeding algemeen zeer belangrijk is voor het herstel, wilden we hier iets aan doen”, vertelt dokter Pieter Vandecandelaere, verantwoordelijk voor maag-darm- en leverziekten.

“Daarom werkten we mee aan een studie van het Center for Gastrology. Kankerpatiënten hebben soms weinig of een veranderde smaak. Tijdens het onderzoek proeven patiënten natuurlijke producten en geven ze aan wat ze aangenaam vinden en wat niet. Daarop stellen we persoonlijke brood- en soeprecepten samen.”

"Uniek concept"

De resultaten waren volgens AZ Delta zeer positief: de eetlust en de smaak van patiënten namen weer toe. Daarom lanceert AZ Delta binnenkort zelf een smaakcentrum in het ziekenhuis. "We nemen het concept van de studie over in ons ziekenhuis. Een uniek concept hier in Vlaanderen", zegt dokter Vandecandelaere.

Verantwoordelijke patiëntenkeuken Philip Van Hoornick: “We experimenteerden met lepelbrood. Een variant van brood met heerlijke toppings, speciaal voor patiënten met kauw- en slikproblemen. Daarnaast gaan opgeleide chef-koks en de keukenploeg in de toekomst langs in het oncologisch dagziekenhuis. Daar zullen ze de smaak testen om gepersonaliseerde recepten te kunnen samenstellen." (Lees verder onder de foto.)

Afbeelding van Whats App op 2024 10 22 om 17 12 50 08b29e93

Ondersteuning door Tim Boury

Driesterrenchef Tim Boury is peter van het smaakcentrum. Hij zal recepten delen met de zorgchefs van AZ Delta, die ze dan samen op punt zetten op basis van de smaaktesten. “Eten smakelijk en voedzaam maken, dat is het uitgangspunt van mijn restaurant en van dit smaakcentrum. Of het nu gaat om een gastronomische beleving of een maaltijd die precies aansluit op de medische of fysieke noden van een patiënt”, getuigt Boury.

De officiële voorstelling van het nieuwe smaakcentrum is op zaterdag 9 november, tijdens De Week van de Smaak. Er zal een congres zijn vanaf 9 uur.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere