
Dit weekend rijden er geen treinen door het station van Veurne. Er wordt gewerkt aan de perrons.
Het station en de omgeving zullen de komende jaren een flinke metamorfose ondergaan. De eerste aanzet is al gegeven, met de restauratie van het historische stationsgebouw. Deze maand schakelen de werken naar een hogere versnelling, want de beide perrons zullen helemaal vernieuwd worden.
Langs beide zijden worden de opstapplaatsen met 75 centimeter verhoogd. De kleinere afstand tussen de grond en de trein zorgt er voor dat het in- en uitstappen veel makkelijker zal verlopen. Daarnaast komen er onder andere nieuwe tegels, schuilhuisjes en moderne geluids- en verlichtingsinstallaties. Er zal ook een veiligheidszone zijn met blindengeleidentegels.
Vier fases
Perron 1, waar de trein richting Gent halt houdt, zal bovendien zo’n vijftig meter opschuiven. Het oude stationsgebouw en de goederenloods zijn nu privé-eigendom en zullen geen stationsfunctie meer hebben. De perronzone voor deze twee gebouwen zal worden afgesloten voor treinreizigers. De toegang voor perron 1 verhuist tot voorbij de goederenloods en zal, dankzij een hellend vlak, makkelijk bereikbaar zijn voor rolstoelgebruikers.
Op 7 januari startte Infrabel aan de werken van perron 2, dit is de zijde richting De Panne. Tijdens de vernieuwingswerken wordt de hinder voor de reiziger zoveel mogelijk beperkt. Er wordt in vier fases gewerkt, waarbij er telkens om beurt aan een perron wordt gewerkt. Naast de perrons worden ook de sporen en de bovenleidingen aangepakt. Dit betekent dat er tijdens enkele weekends geen treinverkeer mogelijk zal zijn. Er worden vervangbussen ingelegd die de reizigers naar de stations van Veurne, Koksijde en De Panne zullen brengen.
NMBS en Infrabel investeren samen 1,3 miljoen euro in de verhoging en vernieuwing van de perrons in het station Veurne. De werkzaamheden zullen midden 2020 klaar zijn.