Nieuws

Spoor­bond OVS wil sta­ken eind juni, machi­nes­ten­bond op 22 en 23 juni

De onafhankelijke spoorbond OVS heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 27 juni vanaf 22u00. Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders wil dan weer een staking van 48 uur vanaf vrijdag 22 juni om 3 uur in de ochtend. 

De discussie draait over een voorstel voor een herwaarderingspakket voor het besturingspersoneel.  Volgens de vakbond kan het merendeel van het personeel daar niet in vinden.  Om te vermijden dat studenten de dupe zouden worden van een eventuele staking zal die eind deze maand plaats vinden.

Flexibiliteit

"Er is een enorme stakingsbereidheid", zegt secretaris Joachim Permentier. "Uitgangspunt van de onderhandelingen was dat het beroep van treinbestuurder ondergewaardeerd is. We merken nu dat er van de treinbestuurders een productiviteitsverhoging gevraagd wordt. In plaats van een humanisering van het vak krijgen we de vraag om flexibler te werken. Je mag niet vergeten dat treinbestuurder een zwaar beroep is: om verschillende redenen haalt 60 procent van de mensen de pensioenleeftijd van 55 niet."

Belga