Nieuws

Nega­tief advies voor afslui­ten over­weg in Poperinge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Poperinge wil Infrabel de overweg langs de Sint-Jansstraat sluiten. Infrabel probeert momenteel het aantal overwegen langs hun spoorlijnen terug te dringen, om onder andere de stiptheid van de treinen te verbeteren en de financiële lasten te beperken.

Maar het stadsbestuur verleende negatief advies voor die sluiting. Er zijn nochtans verschillende argumenten die de sluiting van de overweg kunnen rechtvaardigen: de elektronische signalisatie bij de overweg wordt geregeld aangereden, wat tot storingen, vertragingen en hoge onderhoudskosten leidt. Ook zijn er problemen met de verkeersveiligheid.

Maar Infrabel vraagt van de stad op een wel heel korte termijn (op 30 september begonnen de werken aan de overweg) een beslissing over een dossier dat duidelijk gevoelig ligt bij een deel van de inwoners. Er kon geen degelijk voorbereidend onderzoek verricht worden. Bovendien zou het afsluiten van de straat tot meer verkeer aan het kruispunt van de Europalaan met de Ieperseweg leiden. Voor bepaalde vervoersbewegingen zou het omrijden aanzienlijk toenemen.

Infrabel is verantwoordelijk voor het beheer van de spoorweg; het stadsbestuur kan met andere woorden door het weigeren van een akkoord niet verhinderen dat de overweg wordt gesloten. Niettemin verleent de gemeenteraad een ongunstig advies voor het sluiten van de overweg aan de Sint-Jansstraat. De problemen van verkeersveiligheid kunnen immers ook op een andere manier aangepakt en opgelost worden.

De redactie