Het Brugse stadslabo van de dienst leefmilieu heeft de luchtkwaliteit gemeten in de schoolstraten. En die die blijkt goed te zijn.
Een schoolstraat is een straat waarin de ingang van een school gevestigd is en die bij het begin en het einde van de schooldag gedurende een half uur wordt afgezet voor het gemotoriseerd verkeer. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat de schoolomgeving veiliger wordt, maar ook dat de vervuiling van het verkeer op afstand gehouden wordt van de schoolpoorten.
Schepen van leefmilieu Mieke Hoste: “Het Brugse stadslabo van de dienst leefmilieu heeft het effect van het invoeren schoolstraten gemeten met een mobiele ultra fijn stof meter bevestigd op een fiets. Met deze meetfiets werd de luchtkwaliteit vóór en na het invoeren van de schoolstraten vergeleken.”
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de vervuiling uit de brede omgeving waren de gemeten achtergrondconcentraties tussen de 3.000 en 20.000 deeltjes per kubieke centimeter. Onder de 10.000 deeltjes per kubieke centimeter kan de lucht nog als zeer goed beschouwd worden, tussen 10.000 en 20.000 als goed.
Tijdelijke stijging
Uit de metingen vóór de invoering van de schoolstraten, blijkt dat voor de schoolpoort voorbijrijdende wagens of bromfietsen de ultrafijn stof concentratie bij elke passage tijdelijk doen stijgen met tussen de 5.000 en 50.000 extra deeltjes per kubieke centimeter, waardoor de luchtkwaliteit aan de schoolpoort net na de passage van een voertuig tijdelijk matig tot slecht kan worden bestempeld. Schepen van onderwijs en klimaat Pablo Annys: “Na de invoering van de schoolstraten vielen deze extra pieken van ultra fijn stof weg door het weren van de voertuigen en bleef de ultra fijn stof concentratie overal onder de 20.000 deeltjes per kubieke centimeter, wat dus betekent dat de invoering van schoolstraten voor een goede luchtkwaliteit aan de schoolpoort zorgt.