Nieuws

Kust niet te spre­ken over sta­kings­ac­ties treinbestuurders

2015-07-06 00:00:00 - Kust niet te spreken over stakingsacties treinbestuurders

De treinbestuurders aangesloten bij het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) gaan elke zaterdag staken, van 3 uur 's ochtends tot zondagochtend 3 uur, tussen 18 juli en 29 augustus.

De vakbond eist betere loonvoorwaarden, onder meer een herziening van het systeem om premies te berekenen. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) veroordeelt de aangekondigde acties. "De aangekondigde stakingen en eisen van het syndicaat zijn onredelijk", stelt Galant.

Ook de burgemeesters aan de kust zijn niet te spreken over de stakingsacties.  Die vallen in het toeristisch topseizoen en dan nemen heel wat dagjesmensen de trein naar zee.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) mag zich binnenkort aan een scherpe brief verwachten van de kustburgemeesters. "Het is al de zevende keer in zeven maanden dat we geconfronteerd worden met spoorstakingen, en nu worden de zomerse zaterdagen ook nog eens geviseerd. Dat is een fikse streep door de rekening", aldus de voorzitter van de kustburgemeesters Patrick De Klerck uit Blankenberge.

Omgekeerd effect

Ieder jaar trekt de kust ongeveer zes miljoen dagjestoeristen aan, waarvan ruim tien procent met het openbaar vervoer komt. "De trein zou het alternatief moeten zijn, maar zo'n vakbondsacties bereiken het omgekeerde effect. We verkregen dit jaar een pak extra kusttreinen, maar dat wordt volledig teniet gedaan. Het is een kaakslag", aldus De Klerck.

De redactie