Nieuws

Kust neemt afscheid van ico­ni­sche gene­ra­tie BN-trams

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na 42 jaar dienst verdwijnen BN-kusttrams die gebouwd zijn in de Brugeoise in Brugge uit de vloot van De Lijn. Samen hebben de tramstellen anderhalf miljoen keer de kustlijn van Knokke-Heist tot De Panne en terug afgelegd. Zaterdagnamiddag reden enkele trams nog een laatste keer tussen Oostende en Westende. 

De vierde generatie elektrische kusttrams heeft zijn houdbaarheidsdatum bereikt. Samen hebben ze 100 miljoen kilometer op de teller. De meeste exemplaren belanden op de schroothoop, maar drie stuks blijven bewaard en gaan naar de erfgoedwerking. Daarbij hoort ook de bekende kusttram Manilla. De BN-ACEC-kusttrams of kortweg BN's maken plaats voor de nieuwe lichting 'Zeelijners'.

Verschillende generaties 

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, overhandigde zaterdagmorgen officieel de keerkrukken van enkele voertuigen waaronder de Manilla aan erfgoedorganisaties Meta vzw en TTO Noordzee. Op de tramstelplaats aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende was er ook fototentoonstelling. Daar stelde De Lijn ook de voorgangers en de opvolgers van de BN-kusttrams tentoon. De hele namiddag kon je nog een laatste ritje maken op één van de vertrouwde trams.

Video: de laatste rit met de BN-kusttram 

2023-09-23 00:00:00 - Kust neemt afscheid van iconische generatie BN-trams - whatsapp_image_2023-09-23_at_10.33.36.jpeg
Stefaan Six
Robbe Wets

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.