Nieuws

Flits­ma­ra­thon’ tegen spoorlopers

2019-09-21 00:00:00 - 'Flitsmarathon' tegen spoorlopers

Wie het nu nog waagt om een gesloten overweg te negeren of over de sporen te lopen, riskeert zware boetes en zelfs gevangenisstraffen. Op vraag van Infrabel zullen politieagenten in burger intensief controleren aan overwegen.

De komende twee weken vinden er 89 controles plaats, verspreid over het hele land, dat schrijven de Mediahuis-kranten. De beveiligingsagenten van Securail zullen zich samen met de spoorwegpolitie en de lokale politie concentreren op plaatsen waar mensen vaak de regels negeren. In West-Vlaanderen zijn er 8 van die zogenaamde hotspots. De agenten zullen er ook in burger controleren om de pakkans te vergroten.

Boete tot 300 euro

Wie betrapt wordt, riskeert hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf. Spoorlopen is een overtreding van de eerste graad die minstens 80 euro kost, maar via een nieuwe wet ook kan leiden tot een administratieve boete van 300 euro en zelfs een gevangenisstraf. Bij recidive kan de politierechter tot 5 jaar gevangenisstraf opleggen.

Stijging in onze provincie

Treinen lopen in België gemiddeld zes uur per dag vertraging op door mensen die de sporen oversteken wanneer dat niet mag. In West-Vlaanderen is het aantal officiële meldingen van spoorlopers in 2018 lichtjes gestegen, van 92 naar 99. Dat gaat in tegen de nationale trend, waar er een daling is met 6,5%

Bekijk ook:

Belga