Damme gebruikt groen beton in het toekomstig woonproject Stakendijke in Sijsele. Da's een primeur. Een fietsstrook met groene cementbetonverharding is een proefopstelling om ecologische en duurzame beton grootschaliger toe te passen.
De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) geeft de transitie richting een circulaire economie concreet vorm. Circulaire economie wil zeggen dat de grondstoffen zo lang mogelijk gebruikt en hergebruikt worden. “Als publieke ontwikkelaar nemen we een voorbeeldfunctie op bij de aanleg van infrastructuur op onze woonprojecten en bedrijventerreinen”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “Zo willen we meer materialen gebruiken met een lage(re) milieu-impact zoals gerecycleerde materialen.”
CO2-afdruk verminderen
“Als we de CO2-voetafdruk van onze projecten willen verkleinen, moeten we het gebruik van beton onder de loep nemen”, vertelt Geert Sanders. “Beton is het meeste gebruikte bouwmateriaal ter wereld. In België wordt ruim 1 m3 stortklaarbeton per inwoner per jaar gebruikt”, sluit Niels Hulsbosch van het onderzoekscentrum WTCB aan.
“Dat gaat gepaard met een serieuze milieu-impact, want de productie van cement, het bindmiddel dat beton samenhoudt, is verantwoordelijk voor maar liefst acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. We zijn dan ook zeer blij met deze samenwerking, want in de praktijk blijkt het moeilijk om innovatieve technologieën concreet toegepast te krijgen op werven.”
Ecologisch beton
Voor het proefproject gebruiken ze een innoverende, groene cementbetonverharding. Die bestaat hoofdzakelijk uit gerecycleerde materialen: hoogovenslakken (bijproduct van de staalindustrie), hoogwaardige gerecycleerde betonpuingranulaten (gebroken betonpuin) en gerecycleerd water.
Dat nieuw betonmengsel stoot tot 55 procent minder CO2 uit ten opzichte van een referentiebeton. Door het gesloopt materiaal (afval) te hergebruiken, wordt de afvalberg niet alleen verkleind, het bespaart ook heel wat transport.
De komende jaren zal het WTCB via drones monitoren hoe het nieuwe, groene beton zich gedraagt in verschillende weersomstandigheden. In het woonproject Stakendijke zal plaats zijn voor 136 gezinnen, starters en senioren.