Nieuws

Bouw nieu­we sluis in Sint-Baafs-Vij­ve gestart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Sint-Baafs-Vijve is de bouw begonnen van de nieuwe sluis op de Leie. De werken zullen 2,5 jaar duren en passen in het Seine-Scheldeproject, waardoor op termijn grotere binnenvaartschepen doorkunnen.

“De bouw van de nieuwe sluis maakt deel uit van het project Seine Schelde Vlaanderen, een grootscheeps binnenvaartproject dat steun geniet van de Europese Unie” kadert Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “Met Seine Schelde Vlaanderen willen we van de binnenvaart een nog sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. De Leie wordt uitgebouwd tot een waterweg die schepen met een laadvermogen tot 4.500 ton een vlotte doorgang zal verlenen tussen Gent en Noord-Frankrijk.

De voorbije jaren investeerde Vlaanderen onder andere al in de bouw van een nieuwe sluis in Harelbeke, in de bouw van verhoogde bruggen en in een verruimde doortocht in Kortrijk. Nu is de bouw van de sluis in Sint-Baafs-Vijve aan de beurt, aangezien de huidige sluis niet lang genoeg is voor schepen met een lengte tot 190 meter.”

Ben Storme