Nieuws

Audi­teur steunt beroep Omring Anze­gem Niet’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een auditeur heeft de Raad van State geadviseerd om het beroep van protestgroep 'Omring Anzegem Niet' gegrond te verklaren. Volgens het advies heeft de provincie de impact van een nieuwe ringweg op het milieu onvoldoende onderzocht. 

Het actiecomité 'Omring Anzegem niet' laat weten dat de auditeur de Raad van State aanmoedigt om het beroep tot nietigverklaring van de omleidingsweg ontvankelijk en gegrond te verklaren. Bijgevolg zou de Raad volgens het advies de bestreden beslissing moeten vernietigen. Eind 2021 besliste de provincieraad ondanks het protest om door te zetten met het project om het zware verkeer over een nieuwe weg rond Anzegem om te leiden. Daarop ging de protestgroep in beroep.

Milieueffecten

De auditeur haalt verschillende argumenten aan die te maken hebben met de omgeving, om de plannen stop te zetten. Er ontbreekt volgens het advies een voorproef om de stikstofuitstoot in te schatten, net als eenzelfde onderzoek om het effect na te gaan op de speciale beschermingszone 'Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen'. Verder werden de milieueffecten van 'nulplusalternatieven' niet bekeken en ook niet opgenomen in het MER-rapport. Een nulplusalternatief staat voor het scenario waarin er geen nieuwe weg komt, maar de bestaande weginfrastructuur verbetert. 

Volgens 'Omring Anzegem Niet' zal de Raad hoogstwaarschijnlijk het advies van de auditeur volgen. Een definitieve uitspraak verwachten ze binnen enkele maanden. Een deel van de inwoners in Anzegem staat wel achter een nieuwe omleidingsweg om het drukke verkeer uit de dorpskern te weren.

Lees ook:

Robbe Wets