Nieuws

20 jaar gepland, en nu star­ten de wer­ken echt: A19 krijgt nieu­we aan­slui­ting op R8

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag zijn de werken begonnen voor de nieuwe trompetaansluiting van de A19 op de R8 in Kortrijk.  Vlaams Minister Lydia Peeters kwam de eerste spadesteek geven. De werken zullen twee (!) jaar duren en pas najaar 2024 klaar zijn. De eerste plannen dateren van 20 jaar geleden.

Huidige situatie

De autosnelweg A19 loopt van Ieper naar Kortrijk en sluit ter hoogte van het complex Kortrijk-West aan op de R8, de ring rond Kortrijk. De aansluiting gebeurt met twee gelijkgrondse kruispunten met verkeerslichtenregeling. De weinig leesbare inrichting, de moeilijke weefbeweging op de R8 en de ontoereikende capaciteit zorgen vooral tijdens de ochtend- en avondspits voor verkeersonveiligheid en een slechte doorstroming op de R8.

Toekomstige situatie

Ter hoogte van de aansluiting van de A19 met de R8 komt er een volwaardige verkeerswisselaar zodat de beide kruispunten met verkeerslichten kunnen verdwijnen. De op- en afrit van de buitenring van de R8 op de A19 blijven bestaan. De aansluiting van de binnenring van de R8 op de A19 gebeurt via een brug over de R8. Ook de op- en afrit van het op- en afrittencomplex nr. 1 Gullegem/Moorsele (rijrichting Kortrijk en R8) wordt opgeschoven om de weefzone tussen het complex nr. 1 en de R8 langer te maken en de weefbewegingen gemakkelijker te maken.

Verkeershinder

De wegenwerken betekenen ook heel wat fileleed.  Zo wordt het verkeer tussen Kortrijk en Ieper omgeleid via de E17 en E403 langs het complex van Aalbeke. De binnen- en buitenring van de R8 worden afwisselend een tijd afgesloten en de op- en afrit Gullegem - Moorsele richting Kortrijk wordt een tijd afgesloten.  

De werken gaan twee jaar duren en pas eind 2024 klaar zijn.

2022-04-19 00:00:00 - 20 jaar gepland, en nu starten de werken echt: A19 krijgt nieuwe aansluiting op R8 - trompetaansluiting_0.png
Ben Storme