Nieuws

11 mil­joen min­der inves­te­rin­gen in West-Vlaam­se gewestwegen

Dit jaar zou er minder investeringsgeld gaan naar de West-Vlaamse gewestwegen.

Dat blijkt uit een voorstel van de administratie aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. West-Vlaams parlementslid en burgemeester van Menen Martine Fournier (CD&V), stelde dat vast na een analyse van de planning die ze naast de meerjarenplanning legde. Behalve Antwerpen en West-Vlaanderen krijgen alle andere provincies ontvangen wel meer centen.

Projecten liggen stil

In 2014 was er via het Agentschap Wegen en Verkeer nog 61 miljoen euro voor onze provincie voorzien. In 2015 zou dat teruggebracht worden tot 50 miljoen euro. Nog opvallender is dat West-Vlaanderen nog maar 16 procent van de koek zou krijgen ten opzichte van 21 procent in 2014. Fournier meent dat tal van broodnodige projecten nu niet uitgevoerd zullen worden, zoals de kluifrotonde in Oostkamp en de geluidsschermen langs de N31.

Minister Weyts heeft na lang aandringen zijn planning voor 2015 bekend gemaakt, maar wacht voorlopig om zijn meerjarenplan op te stellen of bekend te maken. Dit zorgt voor ongerustheid bij de lokale besturen, omdat ze geen planningen op lange termijn kunnen maken", vindt Fournier.

Inhaalbeweging

De belangrijkste reden is te vinden in de investeringen van de afgelopen jaren en de weggewerkte achterstand. Bovendien worden pps-structuren, investeringsprojecten in samenwerking met private partners, niet meegerekend in het budget. Zo valt de West-Vlaamse A11, één van de duurste lopende projecten, niet binnen dat budget. De provincies die meer krijgen maken nu op hun beurt een inhaalbeweging. "Een beweging die onder de vorige minister, Hilde Crevits, al werd ingezet", bevestigt het kabinet van minister Weyts de cijfers.

De redactie