Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Ook al past STiP+ alsnog voor een coalitie met Vlaams Belang in Izegem, zo eenvoudig is die 'nee' niet. Alle verkozenen van de twee partijen ondertekenden immers de voordrachtsakte. STiP+, dat sowieso nodig is in Izegem om een nieuw bestuur te vormen, kan daardoor geen nieuwe akte meer ondertekenen met andere partijen.
Na het afspringen van de coalitie tussen STiP+ en Vlaams Belang, krijgt huidig burgemeester Bert Maertens de touwtjes in handen om een coalitie te vormen in Izegem. Morgen start hij de gesprekken met de verschillende partijen op, maar een ding staat vast: om een meerderheid te vormen, moet hij STiP+ er sowieso bijnemen. En dat is een probleem, want de stadspartij kan geen officiële akte meer ondertekenen omdat ze dat al deed met Vlaams Belang.
Scenario 1: stemmen over schepenposten
“Ofwel wordt er een coalitie gevormd en wordt er een bestuursakkoord gesloten tussen partijen, STiP+ met andere partijen, STiP+ met N-VA, STiP+ met cd&v en Vooruit-Groen kan ook. In dit scenario zal het akkoord niet bezegeld kunnen worden met een officiële voordrachtsakte”, legt Bert Maertens uit.
Geen voordrachtsakte betekent dat de verkozenen de schepenposten in december in de gemeenteraad stemmen.
“Die verkiezing gebeurt anoniem en individueel, dus dan moet er echt wel heel veel vertrouwen zijn dat de juiste mensen dan de stem krijgen en effectief schepen worden."
Scenario 2: toch coalitie tussen STiP+ en Vlaams Belang
Als Bert Maertens er in de komende twee weken niet in slaagt om een coalitie te vormen, dan krijgt Vlaams Belang het initiatiefrecht. Mogelijk is de rust dan teruggekeerd bij STiP+ en dienen ze alsnog de getekende akte in. Die optie sluit Vlaams Belang alvast niet uit.
“Het vertrouwen tussen onze coalitiepartner STiP+ en ons is absoluut niet weg. Dat is sterker dan ooit tevoren. Wij hebben ook begrip getoond voor hun beslissing”, besluit Vlaams Belang lijsttrekker Sam Weyts.