In 4 gemeentes loopt coalitievorming erg moeilijk, politicoloog Herwig Reynaert analyseert
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De gemeentes hebben nog zo'n week de tijd om tot een coalitie en bestuursakkoord te komen. Maar in vier West-Vlaamse gemeentes loopt dat toch erg moeilijk. In Blankenberge gaat het initiatiefrecht straks net als in Tielt zo goed als zeker naar de tweede grootste partij die dan ook de burgemeester levert. In Middelkerke leek Vlaams Belang kans te hebben om met Lijst Dedecker in zee te gaan, maar volgens politicoloog Herwig Reynaert is dat een te krappe meerderheid. En in Diksmuide zijn de twee grootsten sowieso tot elkaar veroordeeld, en ook dat maakt het moeilijk.
Nu in het Antwerpse Ranst de grootste partij als eerste samengaat met Vlaams Belang zou dat Jean-Marie Dedecker in Middelkerke kunnen sterken. Hij sloot samenwerken nooit uit. Maar Vlaams Belang heeft net als N-VA, die tot Dedeckers grote frustratie ook opkwam, maar 1 zetel. Het bestuur zou dan maar 13 op 25 zetels hebben.
Herwig Reynaert, politicoloog: “Dus dan gaat het eigenlijk richting de andere politieke partij, Respect. Het lijkt mij in ieder geval de meest elegante oplossing te zijn en ook de meest veilige oplossing te zijn gedurende de legislatuur, want anders kan die ene persoon, hetzij van N-VA, hetzij van Vlaams Belang, als een keizer Nero de duim omhoog of de duim omlaag steken in bepaalde dossiers.”
Respect is Open VLD, Groen en CD&V, de huidige coalitiepartner. Ze wilden zo de meerderheid breken, dus eenvoudig ligt het niet.
Diksmuide
Ook in Diksmuide is het moeilijk. Daar is Actie! en niet de partij van CD&V-burgemeester Lies Laridon de grootste. 12 versus 10 zetels, maar Actie! met als stemmenkampioen Koen Coupillie komt net een zetel tekort. Er is ook Vlaams Belang, maar daar wil geen van beiden mee in zee.
Herwig reynaert: “Dus dan zijn ze eigenlijk veroordeeld tot elkaar. En dan kom je inderdaad tot een heel ruime meerderheid van 22 van de 25 zetels. Dat betekent dat je, als het gaat over schepenmandaten, toch een goed evenwicht zal moeten vinden. Bovendien was het ook duidelijk dat die lijst Actie! het één tegen allen verhaal werd tegen Lies Laridon.”
"In Diksmuide zijn de twee grote eigenlijk veroordeeld tot elkaar."
Blankenberge lijkt dan weer de koers van Tielt te varen. Het initiatiefrecht gaat er wellicht volgende week maandag van burgemeester Björn Prasse naar de tweede grootste, de N-VA van Daphné Dumery. Haar partij heeft zich vastgeklikt aan CD&Vplus. Die twee zouden dan met Vooruit verder kunnen, de partij waarmee Prasse in 2021 na een motie van wantrouwen wel Dumery's sjerp afsnoepte. Zij is dan opnieuw burgemeester.
Reynaert: “In de politiek heb je uiteraard dolksteken die worden uitgedeeld, maar af en toe moeten er uiteraard ook verzoeningen plaatsvinden. In dat opzicht kan het zijn dat men bepaalde plooien heeft gladgestreken.”
Tielt
In Tielt hebben de CD&V van burgemeester Luc Vannieuwenhuyze, huidig coalitiepartner Iedereen Telt, en Vooruit een bestuur klaar van zodra het initiatiefrecht van de Meulebeekse burgemeester Dirk Verwilst ophoudt. Toen CD&V-er Verwilst met een eigen lijst kwam in de fusiegemeente zette dat kwaad bloed.
Reynaert: “Een heel bizarre situatie en het is dan logisch dat de strijd hard gestreden wordt en dat je soms misschien tot merkwaardige uitkomsten komt.”