Gemeenteraadsverkiezingen De Panne: wie volgt Bram Degrieck op als burgemeester?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in De Panne? Het wordt best wel spannend nu huidig burgemeester Bram Degrieck stopt met politiek na de verkiezingen en ook voormalig burgemeester Ann Vanheste zich geen kandidaat meer stelt. Zes jaar geleden spanden de oppositiepartijen Het Plan-B, Actie! en de N-VA samen om burgemeester Ann Vanheste aan de kant te zetten.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Het Plan-B (4 zetels), Actie! (6 zetels) en 1 onafhankelijke - burgemeester Bram Degrieck
- Oppositie: Lijst Burgemeester (10 zetels)
Verkiezingen 2018
Bij de verkiezingen in 2018 haalt de Lijst Burgemeester van Ann Vanheste 30 procent van de stemmen, goed voor 10 zetels. Maar de liberale partij Actie (26,2 % - 6 zetels), de lijst van Bram Degrieck Het Plan-B (18,2% - 4 zetels) en N-VA (10,2% - 1 zetel) sluiten een coalitie en zetten Ann Vanheste aan de kant. Zij is met 1.431 voorkeurstemmen de absolute stemmenkampioen in De Panne. Wim Janssens haalt 818 voorkeurstemmen, Bram Degrieck 806. Het is Bram Degrieck die zes jaar lang de burgemeesterssjerp mag dragen. Hij treedt hier mee in de voetsporen van zijn vader die burgemeester was van 1989 tot 1995.
Politieke soap in De Panne: Cindy Verbrugghe raakt bevoegdheden kwijt
De Panne kende halfweg de legislatuur een ongeziene politieke soap. De liefde tussen N-VA enerzijds en Actie! en Het Plan -B anderzijds blijft niet lang duren en al snel raakt N-VA schepen Cindy Verbrugge al haar bevoegdheden kwijt. Ze zetelt nu als onafhankelijke in het schepencollege.
Gemeenteraadsverkiezingen in De Panne
Ann Vanheste grijpt de macht en is na één week al weer burgemeester af
In augustus 2021 dient Lijst Burgemeester van voormalig burgemeester Ann Vanheste samen met meerderheidspartij N-VA en de onafhankelijke Marc Hauspie een constructieve motie van wantrouwen in tegen het college van burgemeester Bram Degrieck, die zo aan de kant wordt geschoven. Het nieuwe bestuur heeft, net als de coalitie die Bram Degrieck smeedde, een krappe meerderheid van 11 zetels op 21. Op 25 augustus legt Ann Vanheste opnieuw de eed af als burgemeester.
Maar wanneer gemeenteraadsvoorzitter Marc Hauspie amper een week later zijn ontslag aanbiedt, wordt hij opgevolgd door Stefan Bonte... van de partij Actie!. De motie van wantrouwen wordt ingetrokken en Ann Vanheste verliest haar krappe meerderheid weer. Bram Degrieck wordt opnieuw burgemeester.
Realisaties: nieuwe Zeelaan, wandelpad op het strand en nieuw parkeersysteem
Er is een nieuw parkeerplan ingevoerd. Er ligt een betonnen wandelpad op het strand. Een groot deel van de Dumontwijk is heraangelegd. Begin september zijn de werken gestart om Sint-Pieterskerk om te bouwen tot een moderne bibliotheek met ruimte voor culturele evenementen. Begin 2026 moeten de werken klaar zijn en opent de bibliotheek in de Kerkstraat de deuren.
Waar gaat en staat Het Actieplan voor?
De partij van Degrieck Het plan-B smelt samen met de liberale lijst Actie! en heet voortaan Het Actieplan. Lijsttrekker is huidig schepen en kandidaat-burgemeester Wim Janssens. Huidig burgemeester Bram Degrieck duwt de lijst maar stopt dus na 13 oktober met politiek. Actieplan hoopt op de absolute meerderheid.
Het Actieplan wil werk maken van een beleid om jonge gezinnen in de gemeenten te houden. In Adinkerke willen ze inzetten op de lokale economie. In De Panne wordt de nieuwe Zeedijk één van onze belangrijkste dossiers.
Waar gaat en staat Voluit voor?
De Lijst Burgemeester wordt opgedoekt. CD&V en DAS trekken apart naar de verkiezingen. DAS kiest voor vernieuwing en trekt onder de naam Voluit naar de kiezer. Voormalig burgemeester Ann Vanheste is geen kandidaat meer. Ann Woestijn zal de lijst trekken. Christophe Delrive staat op plaats twee. Jacqueline Vanheste-Clauw, de moeder van voormalig burgemeester Ann Vanheste, krijgt de derde plaats.
Voluit wil het financieel beleid opnieuw gezond maken, zonder extra belastingen in te voeren. Ze willen een nieuwe ontmoetingsplaats realiseren in De Panne en Adinkerke voor jongeren, senioren en verenigingen. Het parkeerplan moet aangepast wordt en wie zijn afval zelf naar het containerpark brengt, moet niet betalen.
Waar gaat en staat KRACHT!G voor?
CD&V trekt alleen naar de kiezer onder de nieuwe naam KRACHT!G. KRACHT!G is een open lijst van kandidaten ongeacht hun politieke voorkeur. Een aantal zetelende gemeenteraadsleden maken deel uit van de lijst. Nieuwkomer Hanne Blieck is lijsttrekker. Ze is de dochter van voormalig schepen en gemeenteraadslid Johan Blieck. Die gaat de lijst duwen.
Topprioriteit is de De Panne opnieuw proper maken. Daarnaast willen ze de zone 30 bijsturen. Wat fietsveiligheid betreft kan dat beter, vinden ze. Ook op sociaal vlak hebben ze heel wat voorstellen. Zo willen dat De Panne een dementievriendelijke gemeente wordt en jongeren met een moeilijke thuissituatie ondersteunen.
Waar gaat en staat N-VA voor?
Na de hele heisa in 2021 waarin schepen Cindy Verbrugge van N-VA een cruciale rol speelde en ondertussen geen lid meer is van de partij, trekt N-VA met een nieuwe ploeg naar de kiezer. Ze zullen een onvolledige lijst indienen met oudgediende Noël Degryse op kop.
N-VA wil het fileprobleem in Adinkerke eindelijk aanpakken. De partij zal dit op hoger niveau aankaarten. Ze willen ook werk maken van betere voetpaden in de woonwijken en de weginfrastructuur en verkeerssignalisatie duidelijk en eenvormig maken. Andere topprioriteit is de buurten leefbaar en veilig maken.
Waar gaat en staat 'Iedereen burgemeester - Lijst Verpoorte' voor?
Jan Verpoorte , de beheerder van de Facebookgroep 'Ideeën voor een beter De Panne' stelt zich kandidaat en stapt naar de kiezer met de eenmanspartij 'Iedereen burgemeester - Lijst Verpoorte'.
Zijn hoofddoelstelling is om inwoners en leefbaarheid voorop te stellen in alle beleidsdomeinen en hij pleit voor échte inspraak. Verpoorte vindt dat De Panne niet langer moet inzetten op massatoerisme maar moet focussen op kwalitatief en duurzaam belevingstoerisme. Als groene gemeente moeten ze ook meer het accent leggen op ecotoerisme.
Waar gaat en staat TEAM 8660 voor?
TEAM 8660 is een nieuwe politieke beweging met gemeenteraadsleden Arne Debaeke (vroeger DAS) die de lijst zal trekken en Patrick Annys die lijstduwer wordt. TEAM 8660 pleit voor een intensieve besparingsronde met herziening en/of schrapping van de lopende prestigeprojecten. Ook zij maken zich zorgen over de financiële toestand van de gemeente. Ze betreuren dat de gemeente meer dan 150 sociale woningen verkocht heeft aan de sociale woonmaatschappij IJzer en Zee voor amper 60.000 euro het stuk. Een maatregel om de begroting in evenwicht te brengen die noch de huidige huurders, noch de gemeente op lange termijn goed uitkomt. Team 8660 vindt toerisme belangrijk maar wil de inwoners voorop plaatsen.
Waar gaat en staat GVDepA voor?
GVDepA staat voor Gemeend Verbinden De Panne Adinkerke. Lijsttrekker Raymond Opstaele gaat voor een mooi, veilig en sociaal De Panne-Adinkerke. Het is de enige tweetalig lijst in de gemeente. Er staan vijf mensen op. Opstaele vindt dat er wat meer mag geluisterd worden naar de Franstaligen. Hij wil met zijn partij ook verbinden wat het beleid de afgelopen zes jaar verdeeld heeft. Bij de vorige verkiezingen kwam hij op onder de naam Gemeend Verzet DeP-A, goed voor 1,4 procent van de stemmen.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?