Gemeenteraadsverkiezingen Zonnebeke: volgt Ingrid Vandepitte zichzelf op?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Zonnebeke? Kan Ingrid Vandepitte daar zichzelf opvolgen?
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: #TEAM8980 (14 zetels) - burgemeester Ingrid Vandepitte
- Oppositie: In Samenspraak (5 zetels), N VA (3 zetels), Lijst Passendale (1 zetel)
In Zonnebeke heeft #Team8980 met 14 van de 23 zetels de absolute meerderheid. De populaire Dirk Sioen werd in de verkiezingen van 2018 beloond voor “het werk van de voorbije jaren,” zei hij toen. Maar Dirk Sioen is deze verkiezingen geen lijsttrekker meer. Dat is Ingrid Vandepitte, die na 4 jaar de fakkel van burgemeester van Sioen heeft overgenomen. Die burgemeesterswissel was opgenomen in het bestuursakkoord bij het begin van de legislatuur. Sioen staat nu op de tweede plaats op de lijst.
De tweede grootste partij is In Samenspraak met 5 zetels. Die partij heet nu Voor Zonnebeke , N-VA heeft 3 zetels en Lijst Passendale 1. Die laatste lijst komt niet meer op.
Gemeenteraadsverkiezingen in Zonnebeke
Realisaties
De grootste realisatie is volgens het bestuur het financieel gezond houden van de gemeente. Zonnebeke behoort tot de TOP 3 van West-Vlaamse gemeenten met de laagste schuldengraad. De belastingen zijn niet verhoogd, en toch is er voor 20 miljoen euro geïnvesteerd. De grootste tastbare realisatie is de verbouwing van de gemeenteschool in Beselare, met ook een stukje nieuwbouw. De chiro kan er terecht, maar ook heel wat andere verenigingen. Een meerwaarde, maar wel duur, zegt de oppositie.
Subsidies
Maar het bestuur kon er wel 100.000 euro subsidies voor binnenrijven, net als voor een pak andere projecten, zoals voor de kerk van Zonnebeke, voor het project Zorgzame Buurten en voor landhuis Villa Zonnendaele. De gemeente startte in 2023 met een stevige renovatie van het landhuis. Het wordt een dienstencentrum, een open huis, waar je ook kunt huwen. De opening is voorzien voor eind 2024.
De oppositie noemt dit een luxedossier van 3,4 miljoen euro: “een landhuis met een zeer chique receptiezaal op zolder en vergaderzalen bij de vleet, net alsof er geen andere en meer dringende zaken te doen zijn op de gemeente.”
Verkeer en mobiliteit
Woelige gemeenteraden
Volgens de oppositie zijn heel wat andere beloofde realisaties niet uitgevoerd, of bleef het bij beloftes en uitstel, onder andere de plannen met de gemeentescholen van Zonnebeke en Geluveld, de vernieuwing van de sporthal in Beselare, een nieuwe industriezone en de nieuwe kinderopvang in Zonnebeke. Er is ook voor geen meter echt nieuw fietspad bijgekomen, zegt ze.
De gemeenteraden verliepen niet altijd constructief. Te vaak stond de oppositie klaar om zo goed als elk voorstel af te schieten, zegt het bestuur, en dat vaak op een luidruchtige en kleinerende manier. Volgens de oppositie kwam de meerderheid dan weer vaak onvoorbereid naar de gemeenteraad, en bleven antwoorden uit, bijvoorbeeld rond de sterk stijgende personeelskosten. Dat leidde soms tot pittige discussies, onder meer ook over de plannen met enkele gebouwen op het marktplein in Beselare.
Ten slotte...
Wat ook nog gerealiseerd werd, is bijvoorbeeld de vernieuwing van de markt van Geluveld en het nieuwe dorpspunt in Zandvoorde. In alle deelgemeenten kwamen er nieuwe of vernieuwde speelpleintjes. En het bestuur investeerde in een skatepark in Beselare en een open sport- en spelterrein in Passendale.
Waar gaat en staat Voor Zonnebeke voor?
Voor Zonnebeke is een nieuwe partij, een open lijst, de opvolger ook van ‘In samenspraak’. Uittredend gemeenteraadslid Hannelore Blondeel is lijsttrekker. Voor Zonnebeke trekt naar de kiezer met 9 speerpunten. De sporthal van Beselare moet vernieuwd worden. Geluveld moet een nieuwe basisschool krijgen en Zonnebeke een nieuwe buitenschoolse kinderopvang. De andere speerpunten gaan onder meer over mobiliteit, betaalbaar wonen, jeugdbeleid, en meer sportmogelijkheden. Voor Zonnebeke wil ook de gemeentebelasting afschaffen.
Waar gaat en staat #Team8980 voor?
Ingrid Vandepitte wil met #Team8980 Zonnebeke verder financieel gezond houden. De partij wil maatregelen nemen om de gemeente veiliger te maken: snelheidsremmende ingrepen, goed onderhouden fietspaden en landelijke wegen. De sporthal in Beselare moet vernieuwd worden en de bouw- en renovatiewerken aan de school in Zonnebeke moeten beginnen. Het nieuw schoolgebouw in Geluveld moet worden opgeleverd. De oude jongensschool in Passendale krijgt een nieuwe bestemming. #Team 8980 wil ook een masterplan voor kinderopvang uitwerken, en een bedrijvenverzamelgebouw realiseren in de Albertstraat.
Waar gaat en staat Vlaams Belang voor?
Voor Vlaams Belang trekt Davy Claeys de gemeenteraadslijst. Hij wil zich inzetten om van Zonnebeke terug een propere, veilige, herkenbare en ondernemende gemeente te maken waar de Zonnebekenaren zich thuis voelen. Fiets- en wandelroutes moeten onderhouden worden, zowel de infrastructuur als de begroeiing. Zonnebeke is volgens hem klaar voor een ander en beter beleid, een Zonnebeke van en voor de bewoners.
Waar gaat en staat N-VA voor?
Koen Descheemaeker trekt de lijst voor N-VA. Hij wil afgescheiden fietspaden aanleggen, en de wegen, fiets-en voetpaden deftig en structureel laten onderhouden. Zijn partij wil het zwaar verkeer weren uit de dorpscentra en de straatverlichting moet langer aan. De partij wil ook de stadfinanciën weer op orde krijgen, door alleen kerntaken uit te voeren, dan is zelfs een belastingverlaging mogelijk, zegt N-VA. De partij wil ten slotte ook in iedere gemeente een dorpsraad oprichten. Nieuwe gemeentescholen en een nieuwe kinderopvang zijn ook prioritair.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?