Gemeenteraadsverkiezingen Torhout: kan Kristof Audenaert burgemeester blijven?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Torhout? Het ziet er straks naar uit dat Kristof Audenaert burgemeester kan blijven, als lijsttrekker van de grootste partij, CD&V. Of hij opnieuw in zee gaat met de socialisten is minder zeker. De tv-reportage zie je op dinsdag 8 oktober.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: CD&V (14 zetels), Vooruit (3 zetels) - burgemeester Kristof Audenaert
- Oppositie: N-VA (6 zetels), Groen (4 zetels),
Met uitzondering van de turbulente periode 1976-1982, zijn de christendemocraten al altijd aan de macht in de Sparrestede. Zes jaar geleden haalde CD&V in de thuisstad van Vlaams minister Hilde Crevits nog een nipte meerderheid van 14 op 27 zetels. De partij nam voor de zekerheid de socialisten van sp.a (nu Vooruit) aan boord. Gaat CD&V dat nu opnieuw doen? Ook N-VA en Groen willen eens besturen, en ook de nieuwe lijst ‘Trots op Torhout’ mikt op een zetel.
Gemeenteraadsverkiezingen in Torhout
Grootschalige stadskernvernieuwing belangrijkste werf
Torhout onderging de voorbije zes jaar een ware metamorfose, met als kroonjuweel de stadskernvernieuwing. De heraanleg van de Markt met Italiaanse kasseien en led-fonteinen, maar ook alle straten errond en een compleet nieuw rioleringsstelsel dat drie keer meer water kan slikken, hebben samen zo’n 10 miljoen euro gekost. De werken duurden twee jaar en het was voor inwoners en handelaars even door de zure appel bijten, maar het resultaat mag er wezen.
Nieuwe bedrijvenzone
Langs de Roeselaarseweg kwam een nieuwe bedrijvenzone waar intussen een dertigtal grote ondernemingen onderdak vinden. De Ringaert is zo’n 20 hectare groot en ligt op vroegere landbouwgrond. Er was al langer nood aan meer ruimte om te ondernemen. De aanleg en het beheer zijn in handen van de WVI.
Landschapspark ’t Hoge Water tegen overstromingen
Sloop financiëngebouw op de Burg voor doorsteek groene long
Eind 2021 koopt de stad het leegstaande financiëngebouw op de Burg, naar eigen zeggen voor een prikje: 730 000 euro, terwijl de initiële vraagprijs 1,2 miljoen euro was. Het gebouw is intussen verdwenen en ruimde plaats voor een groene doorsteek naar het park De Brouckère, die samen met de tuin van het CC een nieuw openbaar stadspark vormen.
Om de toegang tot speelplein De Warande veiliger te maken koopt de stad in 2020 de meubelfabriek Leda. Die verhuist naar het nieuwe bedrijventerrein Ringaert langs de Roeselaarseweg.
Nieuwe wegen, fietspaden, centrumparking en gratis parkeren
Om het verdwijnen van parkeerplaatsen bij de heraanleg van de binnenstad te compenseren kocht Torhout de site Pollet, waar lang geleden de UNIC-supermarkt en later Carrefour en schoenenwinkel Bristol zaten. Kostprijs zo’n 2 miljoen euro.
In het voorjaar van 2023 gaat het betalend parkeren op de schop, een toch gedurfde en opvallende keuze. Dat moet weer meer volk naar de binnenstad lokken, die voortaan blauwe zone is. Er komen ook parkeerroute-verwijsborden.
De voorbije zes jaar kwamen veilige fietspaden richting Veldegem en Kortemark, met de heraanleg van een deel van de Kortemarkstraat.
Op de wijk De Goede Herder kwam een fietserstunnel en nabij het station een brug in het kader van ‘Spoor 3’, de nieuwe fietssnelweg F32 van Brugge naar Kortrijk, die grotendeels de spoorlijn volgt. De aanleg gebeurt in fasen, telkens is de provincie West-Vlaanderen partner.
Projecten voor volgende legislatuur
De renovatie van het CC De Brouckère, dat openging in 1996, is uitgesteld en ook de bouw van een nieuwe buitenschoolse kinderopvang schuift naar de volgende legislatuur.
Drie jaar geleden kocht Torhout de site van de voormalige meubelfabriek Thor langs de industrielaan, voor 4 miljoen euro. Bedoeling is om er een nieuw zwembadcomplex te bouwen, al dan niet met steun van buurgemeenten. Er rest nog meer ruimte voor andere zaken, waar de concrete invulling nog niet bekend is.
In 2013 was er heuglijk nieuws: NMBS en Infrabel zouden het station van Torhout en de omgeving aanpakken. Met een nieuw modern stationsgebouw. De jaren verstreken, maar de plannen raakten ondergesneeuwd door geldgebrek. Komt daarbij dat de loketten intussen plaatst ruimden voor automaten. Dit komt zeker opnieuw op tafel de volgende zes jaar.
CD&V wellicht weer aan zet na verkiezingen, maar behouden ze meerderheid?
CD&V trekt met burgemeester Kristof Audenaert als boegbeeld naar de kiezer. Acht jaar geleden werd hij na het afscheid van Norbert De Cuyper waarnemend burgemeester, ter vervanging van Hilde Crevits die minister was. In 2018 haalde hij zelfs meer voorkeurstemmen dan Crevits en werd hij volwaardig burgemeester.
De christendemocraten trekken met de slogan ‘Kies sterke koppen voor Torhout’ naar de stembus. Op de lijst prijken naast Audenaert en Crevits ook alle schepenen en gedeputeerde Bart Naeyert. De oranje familie zal zo goed als zeker de grootste blijven, maar een absolute meerderheid wordt moeilijk. Zes jaar geleden haalden ze die nog nipt met 13 op 27 zetels en namen ze de socialisten mee in het bestuur. Die zijn uiteraard vervangbaar…
CD&V kan terugblikken op een pak realisaties (zie hierboven) en trekt vol zelfvertrouwen naar de kiezer. De komende jaren willen ze verder doen met onder meer de komst van een nieuw zwembad op de site Thor en de dorpskernvernieuwing van Wijnendale.
De herinrichting van de stationsbuurt, waarvan in 2013 al sprake, ging niet door vanwege andere prioriteiten bij de NMBS en Infrabel… En ook het aantrekken van andere retailspelers vlot in Torhout niet altijd… McDonalds zoekt al jaren een locatie, had die gevonden in de Bruggestraat, maar stuit nog steeds op verzet. De Nederlandse supermarkt Albert Heijn heeft de strijd zelfs opgegeven…
N-VA opnieuw met Eva Maes als Kopvrouw
N-VA, dat zes verkozenen heeft, trekt met de slogan ‘Thuis in Torhout’ naar de kiezer. Lijsttrekker is voor de tweede keer Eva Maes, die een benzinestation met buurtwinkel runt. De partij maakte een 100-puntenplan op. De kostprijs voor de creatie van een bijkomende openbare stadstuin op de site van het oud financiëngebouw en park ’s Gravenwinkel is veel te hoog, klinkt het. De kosten voor de sloop, heraanleg van de site en verbinding met een nieuwe brug lopen op tot 3 miljoen euro. Daarbij komt de moeizame invulling van de leegstaande villa.
N-VA ziet naast een nieuw zwembad op de Thor-site ook ruimte voor sport en vrije tijd. Als aanvulling van het bestaande aanbod. Andere prioriteiten: gezonde financiën, betaalbaar wonen en een veilige en bruisende stad.
Vooruit wil weer meebesturen
Vooruit maakt met drie verkozenen deel uit van de bestuursmeerderheid. Na vier jaar Paul Dieryckx als schepen, nam Ine Debruyne intussen de fakkel over. De socialisten willen graag verder meebesturen. Een nieuw zwembad, het huidige dateert van 1969, is heel wenselijk.
Ook de langverwachte heraanleg van de stationsbuurt staat op de lijst. De socialisten zijn tevreden met de komst van de mobiele kruidenier en een extra jeugdwerker. Maar het kan nog beter: meer sociale woningen, verkeersveiligheid aan de scholen en strijden tegen kinderarmoede en vereenzaming bij ouderen. Zes jaar geleden was het een nek-aan-nek race met Groen, dat toen met de vierde zetel ging lopen.
Last minute wissel van lijsttrekker bij Groen
De groenen, vorige keer goed voor vier zetels, hebben goesting om in te breken in de meerderheid. Aanvankelijk zou gemeenteraadslid Sien Lagae de lijst trekken, uiteindelijk kiest de partij toch voor collega-gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt.
Groen mikt opnieuw op vier zetels en pleit voor een opwaardering van de stationsbuurt. De veel te dure sloop van het oude financiëngebouw noemen ze ‘ondoordacht’, het gebouw kon volgens de partij nog dienst doen als tijdelijke leslokalen of onderdak voor verenigingen…
Groen wil voorts de komst van een volwaardig sociaal huis. Ze pleiten voor veiliger fietsen, betaalbaar wonen en huren en verwachten ook meer inspanningen van de stad om eigen gebouwen energieneutraal te maken.
Trots op Torhout
Nieuwe speler is de lijst ‘Trots op Torhout’, een onafhankelijke groep met toch ook wel wat liberalen en afgescheurde socialisten in de rangen. Kopman is Ilja Wostyn, zoon van de bekende Torhoutse Mosterdmaker Piet Wostyn.
Trots op Torhout gaat voor een beter Torhout voor iedereen. Betaal wonen voor gezinnen, maar ook ruimte om te ondernemen met de komst van een nieuwe KMO-zone op de voormalige site van pluimveeslachterij Lammens in Wijnendale. Voor de nieuwe lijst is het na veertig jaar CD&V-bestuur tijd voor een frisse wind.
Jeugdhuis De Troubadour huurt momenteel een privé-pand, de nieuw lijst wil dat de stad hier zelf kijkt voor onderdak. TOT pleit ook voor de invoering van een blauwe zone waar je vier uur kan parkeren. Andere zaken die belangrijk zijn: lagere belastingen voor singles en alleenstaande ouders, een nieuw zwembad, een petanquebaan voor ouderen en een opwaardering van de stationsomgeving zodat die veiliger en aantrekkelijker wordt.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?