| update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Tielt: na de fusie Van­nieu­wen­huy­ze of Verwilst?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit de situatie in Tielt en Meulebeke? De twee worden op 1 januari alvast één gemeente en hebben dus gemeenschappelijke verkiezingen. En die worden meteen een spannende strijd tussen de twee burgemeesters. Wordt het Luc Vannieuwenhuyze van Tielt of Dirk Verwilst van Meulebeke? Of weet iemand anders tussen die hectiek de inwoners te overtuigen?

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

Tielt

  • Meerderheid: CD&V (13 zetels), Iedereen Telt (4 zetels) - burgemeester Luc Vannieuwenhuyze
  • Oppositie: Groen (1 zetel), N-VA/Open Vld (7 zetels), Vooruit (2 zetels)

Meulebeke

  • Meerderheid: Lijst Burgemeester (9 zetels), Zorgsaam (2 zetels) - burgemeester Dirk Verwilst
  • Oppositie: N-VA (4 zetels), onafhankelijke (6)

Door de fusie tussen Tielt en Meulebeke krijgen we een totaal ander politiek landschap. Velen hadden verwacht dat de Meulebeekse ploeg rond Dirk Verwilst (Lijst Burgemeester) samen ging gaan met de CD&V van de Tieltse burgemeester Luc Vannieuwenhuyze.

Maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Sterker nog: Verwilst verlaat zijn partij en richt samen met de Tieltse oppositie een nieuwe partij op. Er was geen vertrouwen en de verwijten gingen over en weer. Beide burgemeesters strijden dus om de titel. Minimum een van hen zal straks sowieso z'n sjerp moeten inleveren.

Team Burgemeester Tielt-Meulebele
Nieuws

Politieke verrassing na fusie Tielt-Meulebeke: Dirk Verwilst (CD&V) verlaat z'n partij en richt met Tieltse oppositie "Team Burgemeester" op

Spannende strijd

In de nieuwe fusiegemeente krijgen straks 31 gemeenteraadsleden een zitje.

Team Burgemeester is dus een nieuwe partij met Dirk Verwilst uit Meulebeke op kop, samen met oppositiepartijen N-VA/Open Vld (Team 2024) uit Tielt. Plaats 2 is voor de Tieltse Veerle Vervaeke. De nieuwe partij wil een nieuw verhaal schrijven. Ambitie is om “een bruisende en veilige fusiestad Tielt-Meulebeke te maken, waar iedere inwoner zich thuis voelt.”

CD&V Lijst voor de Burger zet de Tieltse burgemeester Luc Vannieuwenhuyze op één, met dus ook een vernieuwde naam. Op zijn lijst krijgt hij de steun van vier onafhankelijke raadsleden uit Meulebeke. Die vreesden dat Meulebeke als kleinere gemeente het onderspit zou moeten delven na de fusie, maar vonden een luisterende partner in de CD&V van Tielt.

Bij Iedereen Telt trekt Pascale Baert de lijst. Zij is momenteel schepen in Tielt. De partij heeft een programma van 100 concrete nieuwe punten opgemaakt. Dat gaat van kwalitatieve, betaalbare zorg over de herwaardering van de sportsite Ter Borcht tot de locatie voor een nieuw zwembad in Tielt.

Bij Vooruit Tielt Meulebeke is opnieuw advocaat Simon Bekaert lijsttrekker. De socialistische partij gaat voor een betere dienstverlening voor de inwoners van Tielt en Meulebeke. Topprioriteit voor de partij is een nieuw zwembad in Tielt.

Groen heeft een nieuwe lijsttrekker. Dat wordt Karen Dewinter. Speerpunten in het programma zijn meer groen, meer ruimte en klimaat.

Met Vlaams Belang gooit een nieuwe partij zich in de kiesstrijd. Lijsttrekker is Filip Naert. De partij wil werken aan een veiliger gevoel voor de bewoners.

En tenslotte zijn er nog twee eenmanslijsten: hun namen verklappen waarvoor ze staan: “Weg File & Belasting” met een lijsttrekker die liever niet in beeld komt en VFTCB van Marc Bruggeman. En dat is de afkorting van: “Verenigd Front Tegen Corruptie en Bullshit”.

Hoe worden beide gemeenten nu bestuurd?

Beide gemeenten kennen een oranje burgemeester. In Tielt zwaait Luc Vannieuwenhuyze al sinds 2011 de plak. In 2018 wist zijn partij 40,8 procent van de stemmers te overtuigen, goed voor 13 van de 27 zetels, een verlies van een zitje. Persoonlijk haalde Vannieuwenhuyze dan weer meer stemmen binnen dan in 2012: 4.033 (+270).

Vannieuwenhuyze sluit een coalitie met Iedereen Tielt (4 zetels) en Groen (1 zetel). Maar die laatste stapt begin vorig jaar uit de meerderheid uit ongenoegen over het nieuwe mobiliteitsplan. N-VA/Open Vld telt zeven zetels en belandt in de oppositie, net als twee socialisten.

Woelige politiek in Meulebeke

In Meulebeke behaalde Lijst Burgemeester (een kartel van CD&V en Vrij) zes jaar geleden overtuigend 14 van de 21 zetels. Verwilst wist opnieuw te scoren en was goed voor 3.294 voorkeursstemmen. Hij is intussen twaalf jaar burgemeester van de berengemeente. 

Maar na een jaar loopt het mis. Lijst Burgemeester spat uit elkaar. De politieke situatie zit bijna een jaar muurvast en de meerjarenbegroting raakt maar niet goedgekeurd. Maar liefst vijf leden stappen over naar de oppositie en zetelen als onafhankelijke. De enige uitweg voor een coalitie: Zorgsaam (2 zetels) binnenhalen. Dat lukt ook.

N-VA was goed voor vijf zetels en zit dus in de oppositie. Intussen is ook daar iemand onafhankelijk gemeenteraadslid geworden.

2020-10-29 00:00:00 - Impasse Meulebeke: "Nieuwe meerderheid enige oplossing" (minister Somers)
Nieuws

Impasse Meulebeke: "Nieuwe meerderheid enige oplossing" (minister Somers)

Als dat nog niet genoeg politiek gewoel is voor deze legislatuur, opent het parket van West-Vlaanderen in 2022 een onderzoek naar burgemeester Dirk Verwilst voor mogelijke belangenvermenging.

Zelf spreekt hij van een politieke afrekening. Een goed jaar later ligt hij opnieuw onder vuur, in een nieuw rapport van Audit Vlaanderen. De gemeente kwam na de audit opnieuw onder verscherpt toezicht te staan. In april dit jaar beslist gouverneur Carl Decaluwé dat dat niet meer nodig is.

Tielt en Meulebeke worden één stad

Een dik jaar geleden werd het duidelijk: Tielt en Meulebeke gaan samen op in een nieuwe stad. Ook Pittem was in eerste instantie betrokken bij de fusieplannen, maar haakte uiteindelijk af.

Tielt en Meulebeke kwamen overeen dat ze samen verder zouden gaan. De nieuwe fusiegemeente heet vanaf 1 januari 2025 Tielt. Meulebeke wordt een deelgemeente.

Halletoren Tielt
Nieuws

Tielt en Meulebeke keuren fusie definitief goed

Meulebeke

Meulebeke wordt vanaf 2025 een deelgemeente van Tielt.

Vernieuwde markt in Meulebeke en heropwaarderingen

In 2022 is Meulebeke gestart met de werken voor de centrumvernieuwing. Niet alleen het marktplein, maar ook de omliggende straten krijgen een nieuwe look. Goed voor een investering van 3,8 miljoen euro.

Twee jaar na het begin van de werkzaamheden is de vernieuwde Markt dan eindelijk geopend: een polyvalent plein met groene eilanden en grote terrassen voor de horeca. Op het plein is er ruimte voor evenementen, maar de grote vernieuwing is dat er geen auto’s meer over en langs de Markt razen.

Whats App Image 2024 05 05 at 15 24 45
Nieuws

Meulebeke is verheugd met vernieuwde Markt

Ook het Kasteel Ter Borcht in Meulebeke is na zes jaar helemaal gerestaureerd. Dat heeft de gemeente bloed, zweet en tranen gekost. Het hele dossier leidde zelfs tot een politieke crisis. Maar sinds twee jaar geleden is het kasteel uit de 17de eeuw weer in volle glorie hersteld.

Tielt opende vorig jaar dan weer de vernieuwde Poelbergsite. Een nieuwe toeristische trekpleister, met vernieuwd terras en een grote speelzone.

Wel een knip, dan weer geen knip

Zo'n jaar geleden voert Tielt een nieuw mobiliteitsplan in, met onder meer fietsstraten en zones dertig, en een zogenaamde knip. Inwoners, vooral uit de Europawijk, moesten daardoor een heel stuk omrijden met de auto om in het centrum te geraken. Ze startten zelfs een petitie, met steun van gemeenteraadslid Simon Bekaert (Vooruit).

Uiteindelijk beslist het stadsbestuur dat het na enkele maanden genoeg is geweest. De omstreden knip 'De Bek' verdwijnt. Volgens de burgemeester was er geen protest, aangezien het om een testfase ging.

Tielt gaat na de zomer ook zwaar verkeer bannen uit het centrum. Oppositieraadslid Simon Bekaert legt dat voorstel al langer op tafel, maar de gemeenteraad ging pas in juni akkoord.

Knip den bek tielt 1
Nieuws

Tielt schroeft mobiliteitsplan terug: omstreden knip Den Bek verdwijnt

Wat met collegesite en zwembad?

Heel wat dossiers blijven in Tielt wat op de plank liggen. Zo beloofde de bestuursploeg aan het begin van de legislatuur de ontwikkeling van de collegesite. Al bijna twintig jaar zijn de oude schoolgebouwen in handen van de stad. Eind mei werd de verkavelingsvergunning aangevraagd bij de Provincie. De eerste spadesteek zal wellicht pas eind volgend jaar zijn.

Het nieuwe bestuur wilde ook een brug voor fietsers en voetgangers zodat ze veilig kunnen oversteken aan de ring. Maar ook daar is nog niets van in huis gekomen. Ook op de langverwachte nieuwbouw voor de Tieltse academies blijft het wachten.

Nog zo'n heet hangijzer in Tielt is het zwembad. Vorig jaar heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat een herstel van het huidige bad en gebouw niet meer mogelijk is.

Nu is het nog wat bekvechten over waar het nieuwe zwembad dan precies moet komen: in Meulebeke of in Tielt? 

2023-02-04 00:00:00 - Protestactie tegen sluiting zwembad Tielt
Nieuws

Protestactie tegen sluiting zwembad Tielt

Ruimte voor bedrijven

In 2022 opent Meulebeke officieel de gemengde bedrijvenzone Haandeput. De eerst plannen voor de KMO-zone zorgden tien jaar geleden voor forse tegenwind van omwonenden. Nu is er ook een groene buffer aangelegd.

Ook in Tielt hebben ze aandacht voor de ondernemers. In maart zijn de werken gestart voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Tielt Noord. Dat wordt binnenkort 38 hectare groter.

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Kies West

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen

Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?