| update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Roe­se­la­re: kan Kris Dec­ler­cq bevestigen?

Roeselare

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe ziet de situatie eruit in Roeselare? Daar lijkt Kris Declercq van CD&V nog altijd stevig in het zadel te zitten.

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

  • Meerderheid: CD&V (18 zetels), Vooruit (3 zetels) en Open Vld (2 zetels) - burgemeester Kris Declercq
  • Oppositie: Vlaams Belang (6 zetels), N-VA (6 zetels), Groen (3 zetels) en Onafhankelijk (1 zetel)

Kris Declercq nam in 2016 de fakkel over van Luc Martens als burgemeester. De christendemocraten haalden bij de vorige verkiezingen een monsterscore met 40 procent van de stemmen. Een stijging van liefst 12 procent. Kris Declercq wist 11.447 kiezers voor zich te winnen. De partij veroverde zo 18 van de 39 zetels.

CD&V vormt een coalitie met Vooruit (toen nog sp.a, red.) en Open VLD. Goed voor respectievelijk drie en twee zetels.

Groen zetelde van 2012 tot 2018 nog in de meerderheid, maar belandt na de vorige verkiezingen in de oppositie, samen met Vlaams Belang en N-VA. N-VA verliest 10 procent, Vlaams Belang is naast CD&V in 2018 de grote winnaar en gaat van drie naar zes zetels.

Politiek gezien is Roeselare eigenlijk de hele bestuursperiode lang een vrij rustige stad geweest. De oppositie roerde zich zelden. De meerderheid wist gevoeligheden al te ontmijnen nog voor ze aan de oppervlakte kwamen.

Nieuw stadhuis

Misschien wel de meest zichtbare realisatie de afgelopen zes jaar is het nieuwe stadhuis. Volgens het stadsbestuur het meest duurzame van het land. De ecologische nieuwbouw vermindert de energiekosten met 70% en gebruikt regenwater. Zo besparen ze één miljoen liter drinkbaar water per jaar. Het gebouw is ook aangesloten op het warmtenet voor verwarming en koeling.

De wirwar aan oude gebouwen heeft plaatsgemaakt voor een modern administratief centrum met respect voor het historisch erfgoed. Sinds begin september kunnen inwoners er terecht.

Stadhuis roeselare
Nieuws

Stad Roeselare opent "meest duurzame stadhuis van Vlaanderen"

Aandacht voor groen, uitstraling en financieel gezond

Begin dit jaar starten de werken om de Moermanparking om te bouwen tot het Moermanpark. Dat gaat binnenkort open, iets later dan gepland. Je zal er kunnen wandelen, en er zijn speelzones. 

De stad belooft om 100.000 bomen te planten, en slaagt in dat opzet. In de strijd tegen wateroverlast investeert Roeselare ook verder in buffercapaciteit.

Roeselare is er ook qua citymarketing in geslaagd om zich breder in de markt te zetten. De komst van Het Kunstuur - al aan zijn tweede editie toe - biedt een extra toets cultuur in de stad. Museum Koers blijft een blikvanger.

De stad heeft, door financiële buffers, ook een investeringsreserve van 18 miljoen euro tot 2026. Roeselare is de stad met de laagste belastingsdruk per inwoner per jaar, namelijk 32 euro gemiddeld

Drugsproblemen

Een uitdaging voor het stadsbestuur is zeker de aanpak van de drugsproblematiek. Vooral het laatste jaar komt dit feller onder de aandacht. Meer dan eens komt Roeselare in het nieuws met flakkagebruikers die voor overlast zorgen, ondermeer in de wijk Krottegem.

Nochtans zet het beleid wel in op veiligheid. Het aantal camera's in de stad steeg naar 180. Toen Kris Declercq startte als burgemeester stonden er welgeteld zestien. Daarnaast investeert Roeselare gericht 200.000 euro in de wijkwerking in Krottegem.

Flakka 1
Nieuws

Flakkagebruiker jaagt inwoners Krottegem de stuipen op het lijf: “als het zo doorgaat, verhuis ik”

Deze keer nieuwe coalitie?

De kiezer heeft in Roeselare de keuze tussen zes verschillende lijsten.

Kris Declercq is ook nu weer lijsttrekker voor CD&V-Lijst Burgemeester. Benieuwd of hij z’n goede score van de vorige verkiezingen kan bevestigen.

Open VLD in Roeselare is Lokaal Liberaal geworden en toont zich ambitieus met schepen Piet Delrue als kopman. 

Schepen Michèle Hostekint is lijsttrekker voor Vooruit, dat net als Lokaal Liberaal graag mee wil blijven besturen.

N-VA hoopt op eerherstel en trekt met Dieter Carron als lijsttrekker naar de kiezer.

Vlaams Belang rekent opnieuw op Immanuel De Reuse.

Bert Wouters is lijsttrekker voor Groen.

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Kies West

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen

Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?