Gemeenteraadsverkiezingen Oudenburg: weegt de burgemeesterswissel door?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Oudenburg? Wordt Anthony Dumarey opnieuw burgemeester in Oudenburg of niet? Dumarey stapte op nadat hij zich schuldig zou gemaakt hebben aan belangenvermenging. Partijgenote Romina Vanhooren volgde hem op, maar moet de lijsttrekkerspositie alsnog aan Dumarey laten. Kan Vanhooren Dumarey overstijgen in het aantal stemmen, of neemt Peter Velle (CD&V+) de sjerp weer over?
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Open Vld (9 zetels), Vooruit (2 zetels) en N-VA (1 zetel) - burgemeester Romina Vanhooren (Open Vld)
- Oppositie: CD&V (9 zetels)
Sinds 1989 zwaaide Ignace Dereeper (CD&V) de scepter in Oudenburg, maar na 20 jaar hield Dereeper het voor bekeken als burgemeester. Hij gaf in 2018 de sjerp door aan partijgenoot Peter Velle. Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kon Velle die positie niet verzilveren. CD&V bleef de grootste partij in Oudenburg, maar verloor toch 4,6 procent van de stemmen ten opzichte van de vorige verkiezingen.
Uitslagen verkiezingen 2024
Gemeenteraadsverkiezingen Provincieraadsverkiezingen |
Getelde bureaus:
|
Bezig met ophalen data... |
Voorkeurstemmen
Gemeenteraadsverkiezingen in Oudenburg
Het was uiteindelijk Anthony Dumarey (Open Vld) die de eed als burgemeester mocht afleggen, nadat hij een coalitie sloot met Vooruit en N-VA. Hij moest vorig jaar noodgedwongen z’n sjerp afgeven na een geval van belangenvermenging. Partijgenote Romina Vanhooren volgde hem op.
Wie wint de strijd om de sjerp?
De strijd om de sjerp lijkt in Oudenburg spannend te worden. Voormalig burgemeester Anthony Dumarey doet, ondanks de belangenvermenging, opnieuw een gooi naar het burgemeesterschap. En dat onder een nieuwe naam 'Voor Oudenburg'. In 2018 haalde Dumarey 1.628 voorkeursstemmen. Of heeft Romina Vanhooren die hem opvolgde de inwoner toch kunnen overtuigen als burgemeester? Dumarey mag dan wel lijsttrekker zijn, diegene met de meeste stemmen van de grootste partij wordt uiteindelijk burgemeester.
Naast Dumarey en Vanhooren zijn er nog een aantal kandidaat-burgemeesters in Oudenburg, te beginnen met Peter Velle (CD&V+). In 2018 was zijn partij nog de grootste, maar werd door een coalitie tussen Open VLD, Vooruit en N-VA buitenspel gezet. Kan hij zijn kandidatuur nu wel verzilveren? Velle behaalde zes jaar geleden meer voorkeursstemmen dan Dumarey: 1.895.
Ook coalitiepartner Vooruit schuift met Gino Dumon een kandidaat-burgemeester naar voren. Voor N-VA doet Marc Gilliaert een gooi naar de sjerp.
Ontslag Dumarey
De politieke splijtzwam in Oudenburg is zonder twijfel de mogelijke belangenvermenging van Anthony Dumarey. Het vastgoedkantoor van de burgemeester was mogelijk betrokken bij de bouw van een nieuw Welzijnshuis, met daarboven luxeappartementen. Maar nog voor de vergunningen waren afgeleverd, sloot de projectontwikkelaar al een deal met een van de makelaars van het vastgoedkantoor van Dumarey om de appartementen te verkopen.
Nadat een buurtbewoner klacht indiende, trok het vastgoedkantoor zich terug. Oudenburg stond door deze kwestie een tijdlang onder verscherpt toezicht van de Vlaamse overheid. Zowel oppositiepartij CD&V als coalitiepartners Vooruit en N-VA eisten een duidelijk signaal van Open VLD. Dat kwam er uiteindelijk in de vorm van het ontslag van Dumarey.
Abijdhoeve en hek tegen transmigranten
Ook de invulling van de Abdijhoeve Sint-Pieters langs de Marktstraat zorgde voor beroering. In 2014 kocht de stad de voormalige benedictijnerabdij voor zo’n 1,6 miljoen. Het toenmalige bestuur wilde de site omvormen tot een nieuw stadhuis, maar die plannen werden door Anthony Dumarey en z’n ploeg opgeborgen. Hun plannen met de abdijhoeve zagen er helemaal anders uit.
Een deel van de site zou verkocht worden om er seniorenflats op te bouwen. Daarnaast zou er een ceremonieruimte voor de stad en een exporuimte komen. De stad investeerde daarvoor 1 miljoen euro in de hoeve en kon ook rekenen op steun van de Vlaamse overheid. Intussen kan je er wel al tafelen in het restaurant en een glas drinken in de nieuwe bar.
Ten slotte was ook de snelwegparking langs de E40 in Westkerke de afgelopen zes jaar een doorn in het oog van het stadsbestuur. Vluchtelingen werden er door mensensmokkelaars afgezet, of ze kropen er in vrachtwagens. De Vlaamse overheid beloofde daarom in 2020 een fikse investering in de beveiliging van de parking, met extra camera’s en een hek in de middenberm.
Een jaar later in 2021 moet bevoegd minister Lydia Peeters haar beslissing uitstellen door de hoge grondstofprijzen. Eind 2023 zijn de plannen uiteindelijk dan toch uitgevoerd.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.