Gemeenteraadsverkiezingen Moorslede: wordt Sherley Beernaert eerste vrouwelijke burgemeester?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit de situatie in Moorslede? Zal de rechtszaak rond de geschorste burgemeester Ward Vergote (VISIE) doorwegen? Krijgt Moorslede haar allereerste vrouwelijke burgemeester ooit? Of weet waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss de inwoner te overtuigen?
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: VISIE (7 zetels) en STERK (5 zetels) - waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss
- Oppositie: Groep A (3 zetels), N-VA (3 zetels) en Pro (3 zetels)
In Moorslede worden de verkiezingen bijzonder spannend, want het kan alle kanten uit. Over één zaak lijkt niemand te twijfelen: Moorslede krijgt een nieuwe burgemeester, al kan huidig waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss zijn titel ook officieel maken, nadat hij de geschorste Ward Vergote opvolgde.
De gemeente heeft er op politiek vlak woelige jaren opzitten. Voormalig burgemeester Ward Vergote van Visie kwam in het oog van een politieke storm in een zaak bij de aankoop van een stuk grond.
Uiteindelijk werd Vergote veroordeeld tot één jaar cel met uitstel voor belangenvermenging door de rechtbank in Kortrijk. Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten schorste hem. De hele affaire weegt zwaar, zo net voor de verkiezingen.
Kiesstrijd tussen vijf partijen
Bij VISIE is geen hoofdrol meer weggelegd voor Ward Vergote. Hij had al besloten om geen kandidaat-burgemeester te zijn, nog voor zijn veroordeling, zegt hij. Vergote werd aanvankelijk lijstduwer, maar mag nu niet meer op een lijst staan. Kopman is dus waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss. De lijst is een mix van ervaring en jong talent. Tussen de jongste en de oudste kandidaat op de lijst zit een verschil van 60 jaar.
STERK zet een vrouw bovenaan: Sherley Beernaert. Nu eerste schepen in de huidige coalitie met VISIE. Zij maakt kans om de allereerste vrouwelijke burgemeester van Moorslede te worden. “We doen een warme oproep aan alle inwoners om hun stem uit te brengen, want enkel door de steun van de kiezer kan STERK de grootste partij worden en de burgemeester leveren. Ik als eerste vrouwelijke burgemeester? Het is aan de kiezer om dat te beslissen op 13 oktober.”
Ook NV-A Plus heeft een kandidaat-burgemeester: lijsttrekker Gert-Jan Hovaere. NV-A Plus is het nieuwe kartel van oppositiepartijen N-VA en Groep A. De nieuwe partij trekt de kaart van 'vernieuwing'. "Het moet meer en beter", zegt lijsttrekker Gert-Jan. "Voor ons geen prestigeproject per schepen of uitvoerend mandataris ten koste van de basistaken van onze gemeente. Een uitkijktoren opdringen tegen de wil van de burgers, en voordat er ook maar één spade gestoken wordt in het Dadipark? Neen, dat zou met NV-A Plus nooit gebeuren."
Bij het socialistische Pro blijft Ward Gillis de sterke man. “De politiek stond de afgelopen periode te vaak in een slecht daglicht. Dit heeft een serieuze deuk toegebracht aan het vertrouwen van de burger. PRO wil dit vertrouwen terug herstellen. Politiek moet gaan over de zaken die de mensen aanbelangen, over hun portemonnee, over het kind waarvoor ze geen opvang vinden, over veilige voet- en fietspaden…”
Een nieuwe eend in de bijt in Moorslede is Vlaams Belang dat een lokale afdeling heeft opgericht. Voorzitter Koen Bostyn trekt de lijst. Op 9 juni wist Vlaams Belang al te scoren in Moorslede, met een resultaat boven de 30 procent.
Gemeenteraadsverkiezingen in Moorslede
Hoe was de situatie in 2018?
In Moorslede is nu dus VISIE aan de macht, samen met STERK van schepen Sherley Beernaert. Ze hebben samen 12 van de 21 zetels. In de oppositie zitten Groep A (3 zetels), N-VA (3 zetels) en Pro. Ward Vergote (VISIE) haalde in 2018 1.165 voorkeursstemmen. Sherley Beernaert behaalde er 1.189, zo'n twintig stemmen meer dus dan Vergote. Huidig waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss was toen goed voor 668 stemmen.
Wat met Dadipark?
Vorig jaar bereikte de gemeente een mijlpaal in het dossier voor de herinrichting van het vroegere Dadipark, twintig jaar na de sluiting. De gemeente en verschillende partners tekenden vorige zomer de samenwerkingsovereenkomst.
Het gaat om een mix van wonen, recreatie en waterbeheersing. Een uitkijktoren moet het afmaken. De NV Dadipark zal instaan voor een zestigtal woningen, de provincie voorziet een waterbuffer van 60 000 kubieke meter.
Eind vorig jaar bereikte de wateroverlast ook de inwoners van Moorslede, specifiek Dadizele. De Heulebeek bereikte het kritieke punt. De bescherming van de wijken errond en dus de waterbeheersing zullen sowieso onderdeel zijn de agenda in de volgende legislatuur.
Grootste investering in oud gemeentehuis
Twee jaar geleden is het historisch oud gemeentehuis van Dadizele opnieuw officieel geopend na een grondige restauratie. Met een prijskaartje van 1,6 miljoen euro is dit de grootste, maar ook mooiste investering in de legislatuur, volgens toenmalig burgemeester Ward Vergote.
De academie voor podiumkunsten en de heemkundige kring nemen er hun intrek. Iedereen kan ook een ruimte huren voor een activiteit of een viering.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?