| update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Kuur­ne: behoudt Fran­cis Benoit zijn monsterscore?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Kuurne, de gemeente waar je keuze hebt tussen vier partijen. Zet burgemeester Francis Benoit opnieuw een monsterscore neer met CD&V dat dit keer samengaat met Open VLD? En als het nieuwe Burg+ straks een coalitie vormt, wie neemt de partij dan mee? De tv-reportage zie je op dinsdag 1 oktober.

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

  • Meerderheid: CD&V (10 zetels), N-VA (4 zetels) en Vooruit-Groen (4 zetels) - burgemeester Francis Benoit
  • Oppositie: Nieuw Kuurne/Vld (5 zetels)

In 2012 zette burgemeester Francis Benoit Open VLD uit het stadhuis. Hij ontnam Carl Vereecke de sjerp door een ruime coalitie te vormen met Vooruit/Groen en N-VA. Bij de vorige verkiezingen behaalde CD&V 41 procent, ofwel tien zetels; een stijging met maar liefst drie zetels. De partij stak Nieuw Kuurne/VLD voorbij als grootste partij en kon toen eigenlijk met één coalitiepartner verder, maar CD&V ging toch opnieuw met beiden in zee, Vooruit/Groen en N-VA, beiden goed voor 4 zetels.

Nieuw Kuurne/VLD vulde met 5 zetels de oppositiebanken. Nu sluiten de christendemocraten van Benoit een verbond met Open Vld en lijkt hij zijn eigen toekomst veilig te hebben gesteld. Voor de coalitiepartners kwam die zet als een verrassing.

Keuze uit vier

Straks gaat CD&V dus niet meer onder haar eigen naam naar de kiezer maar als Burg+, samen met de liberalen en verruimers. Huidig burgemeester Francis Benoit trekt de lijst. Hij was in 2018 goed voor 2.513 voorkeursstemmen. Isabelle Vereecke, de zus van de burgemeester die Benoit twaalf geleden buiten wipte, staat op twee. Als beide partijen het even goed doen als bij de vorige verkiezingen zou Burg+ straks alleen kunnen besturen. Voorstanders van Benoit waarderen zijn menselijke benadering, anderen noemen zijn aanwezigheid op sociale media dan weer populisme.

Maar de Kuurnenaren kunnen hun stem ook geven aan Vooruit en Groen die opnieuw samen naar de kiezer trekken. Lijsttrekker daar is huidig schepen voor Vooruit Annelies Vandenbussche.

Ook N-VA doet opnieuw mee, met schepen Bram Deloof op kop. 

Met de burgerpartij Nieuw Kuurne hebben de inwoners keuze uit vier lijsten. Lijsttrekker hier is gemeenteraadslid Tom Leece. Vorige keer trok zijn partij nog naar de kiezer met Open VLD, maar meteen na de verkiezingen bleek het water toch te diep. Vlaams Belang doet voorlopig niet mee in Kuurne.

Bouw nieuwe gemeenteschool en centrumvernieuwing

Eén van de grote projecten deze legislatuur was de bouw van de nieuwe gemeenteschool. Na twee jaar werken was er eind mei de opening. De nieuwe school Nest kostte zo’n 8 miljoen euro, waarvan Kuurne 3 miljoen euro ophoestte.

De bestuursperiode stond ook in het teken van de centrumvernieuwing, het grootste project van de afgelopen vijftien jaar. Kuurne zette daarbij ontharding en ontmoeting voorop. Ondergronds liet de gemeente een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen. 2,5 jaar was het voor de inwoners omleidingen volgen. Kortprijs van de werken: 10 miljoen euro, waarvan 2,6 miljoen euro aan subsidies.

2023-09-16 00:00:00 - Vernieuwde Marktplein en De Tramstatie open gesteld in Kuurne
Nieuws

Vernieuwde Marktplein en De Tramstatie open gesteld in Kuurne

R8 blijft prioriteit, burgemeester maakt bocht in kanaaldossier

Voor de gemeente blijft de onveilige R8, de ringweg rond Kortrijk, een doorn in het oog. De ringweg telt heel wat gevaarlijke kruispunten in Kuurne. Deze legislatuur gebeurden al een aantal ingrepen op die kruispunten, maar dat is onvoldoende. Kuurne vraagt al erg lang om een doortrekking van de R8.

Vlaanderen heeft dat intussen aan de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk gekoppeld, een megaproject van zo’n 1 miljard euro. De burgemeesters van de betrokken gemeentes gaan akkoord maar in juni diende Kuurne alsnog bezwaar in omdat het onder meer vreest dat de doortrekking van de R8 zo opnieuw vertraging oploopt.

Voor het eerst verhuist de start van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne naar Kortrijk. Veel inwoners zijn ontgoocheld. Kortrijk betaalt hiervoor 75.000 euro. Kuurne kan als kleine gemeente de kost niet meer alleen dragen, klinkt het. De aankomst blijft wel in Kuurne.

KBK
Sport

Kuurne-Brussel-Kuurne start voortaan in Kortrijk, Kuurne reageert sportief

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Kies West

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen

Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?