| update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Kor­te­mark: blijft de oran­je-blau­we vlag wapperen?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Kortemark? De politieke lakens worden daar al decennia lang gedeeld door oranje en blauw. Blijft deze tweekleurige vlag ook wapperen na de verkiezingen?

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

  • Meerderheid: CD&V (9 zetels), Open VLD (9 zetels) - burgemeester Karolien Damman
  • Oppositie: Eerlijk & Bezorgd (2 zetels), N-VA (2 zetels), Content (1 zetel)

Zes jaar geleden waren CD&V en Open VLD aan elkaar gewaagd, beide haalden één derde van de stemmen, Karolien Damman van CD&V werd als stemmenkampioen burgemeester. Nu trekken de liberalen onder de nieuwe naam ‘Zeker 8610’ naar de kiezer. Ook Eerlijk en Bezorgd, N-VA, Content en Vlaams Belang hengelen naar stemmen. Allen hebben ze één ding gemeen: niemand wil PFAS-afval op de Silvamo-stortplaats.

Al twee jaar protest tegen PFAS-afval op Silvamostort

De bal gaat aan het rollen als Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir in november 2022 een nieuwe vergunning voor 25 jaar toekent aan het Silvamo-stort, in een oude kleiput van de steenbakkerij achter de Staatsbaan. Die sluit de komst van met PFAS-vervuilde grond van de wegenwerken aan de Oosterweel in Antwerpen niet uit. De actiegroep Leefbaar Kortemark en het gemeentebestuur gaan in het verweer, gesteund door experten van Climaxi.

2022-10-31 00:00:00 - Met PFAS vervuilde bodem niet welkom in Kortemark
Nieuws

Met PFAS vervuilde bodem niet welkom in Kortemark

Begin juli kreeg Silvamo een nieuwe vergunning van minister Demir, dit keer met een PFAS-drempelwaarde van 40 mg/kg vervuilde grond. Opnieuw vechten de actiegroep en de gemeente dit aan, de procedure loopt nog. Silvamo probeert intussen meer openheid te geven en wil buurtbewoners op regelmatige basis informeren.

2022-12-18 00:00:00 - Stortplaats in Kortemark mag voorlopig uitgebaat blijven
Nieuws

Actiegroep en gemeente tevreden met vernietiging omgevingsvergunning Silvamo

Enkele blikvangers: De Roende en De Mouterij

In het najaar van 2019 gaat De Roende open. Het opvallende ronde gebouw huisvest voortaan alle diensten van de dienst burgerzaken, maar ook het sociaal huis, kind en gezin en ook het dienstencentrum De Wimperlinde. Kostprijs: zo’n 4 miljoen euro.

In maart 2022 gaat De Mouterij open, op de site van een oude brouwerij pal in het centrum. In dit nieuwe gebouw vindt de vernieuwde bibliotheek onderdak en is er ruimte voor heel wat vrijetijdsactiviteiten

2019-11-23 00:00:00 - Opening nieuw gebouw 'De Roende'
Nieuws

Opening nieuw gebouw 'De Roende'

Nog enkele blikvangers: nieuwe gemeenteschool en Het Spoorpark

Begin januari 2019 opende het nieuwe schoolgebouw van de gemeentelijke basisschool De Linde in Zarren zijn deuren. Sinds 2018 huist in het station van Kortemark het inclusieproject ‘De Stoasje’, met Tordale en Inoa. De gemeente investeerde 600 000 euro in de renovatie en herinrichting van de oude lokettenzaal. Aan het station is nu ook een mobi-punt.

Het oude containerpark in Handzame is dan weer omgetoverd tot een speelpark. De gemeente investeerde ruim 300 000 euro in de facelift.

2022-12-15 00:00:00 - Nieuw stationsgebouw Kortemark opent de deuren
Nieuws

Nieuw stationsgebouw Kortemark opent de deuren

Zwembad Flipper, één van de kleinste van het land, sluit de deuren

Drie jaar geleden sluit het zwembad Flipper de deuren, wegens te oud en te duur om nog te renoveren. Het was met een lengte van goed 16 meter één van de kleinste openbare zwembaden.

Met de sluiting van het zwembad valt ook het doek over de lokale zwemclub KORF. Een petitie met meer dan 1000 handtekening kon De Flipper niet meer redden. Kortemarkenaren krijgen voortaan een vergoeding als ze in de zwembaden van Torhout, Lichtervelde, Diksmuide of Roeselare gaan zwemmen. Voor zwemlessen is zelfs een tussenkomst van 30 euro voorzien.

2021-06-30 00:00:00 - Laatste zwemdag in Gistel en Kortemark
Sport

Laatste zwemdag in Gistel en Kortemark

Vernieuwde weg naar Torhout, fietsstraten en heraanleg Lichterveldestraat

Eind vorig jaar gaat na lang wachten en twee jaar wegenwerken de vernieuwde weg van Kortemark naar Torhout open. Over een afstand van 3 km is de weg helemaal vernieuwd en dat op grondgebied van beide gemeenten. Met veilige fietspaden, verlichting en nieuwe bushaltes.

In de zomer van 2022 deed de fietsstraat haar intrede aan zeven schoolomgevingen en in het centrum van Kortemark. Goed voor fietsers, maar voor veel automobilisten is het niet makkelijk om zich aan 30 km/u te houden…

Ook de Lichterveldestraat in het centrum van Kortemark, een belangrijke toegangsweg met veel handelaars, krijgt een volledige update: Gescheiden rioleringen, nieuw wegdek en veilige fietspaden. In maart 2023 is gestart met het vernieuwen van alle nutsleidingen. De heraanleg van het wegdek met veilige fietspaden en de komst van nieuwe verlichting zal nog duren tot de zomer van 2025. 

Opening weg Torhout Kortemark
Nieuws

Einde van lange tijd omleidingen: weg van Torhout naar Kortemark is open

Burgemeesterbonus voor Karolien Damman ?

Het wordt spannend straks. Zes jaar geleden haalden CD&V en Open VLD ongeveer evenveel stemmen. De christendemocraten haalden 14 stemmen meer dan de liberalen, en Karolien Damman werd met de meeste voorkeurstemmen de eerste vrouwelijke burgemeester.

Lijsttrekkers kortemark

CD&V wil ‘Deuredoen’

‘Deure Doen’, onder die slogan trekken de christendemocraten naar de stembus. De partij doet het dit keer wel zonder stemmenkanon en schepen Rik Waeyaert. Zijn zoon en dochter staan wel op de lijst.

CD&V wil blijven investeren in gebouwen en verkeersveiligheid. Maar vooral ook in mensen: subsidies en accommodatie voor jeugdbewegingen, sportverenigingen,… De partij is trots op de renovatie van CC De Beuk en de komst van een mattenzaal voor onder meer judo bij de sporthal. De komende zes jaar wil ze blijven inzetten op warme projecten zoals een sociale kruidenier, inclusie of tegen armoede.

Zes jaar geleden betaalde een Kortemarks gezin nog 150 euro gemeentebelasting, dat is intussen helemaal afgeschaft, ook voor bedrijven. Ruim 3 miljoen euro minder inkomsten, toch zakte de schuldgraad met 30 procent. CD&V volgt ook nauwgezet de ontwikkelingen rond het Silvamostort.

Open VLD vervelt tot Zeker8610

De liberalen ruiken hun kans en trekken als Zeker8610 naar de kiezer. Lijsttrekker Stefaan Vercooren, nu schepen, haalde zes jaar geleden al meer voorkeurstemmen dan uittredend burgemeester Toon Vancouillie. Die laatste duwt nu de lijst.

Het respect voor coalitiepartner CD&V is groot, een verdere samenwerking lijkt al bezegeld. Op het verlanglijstje: de heraanleg van de Sneppestraat, een bufferbekken voor de Krekebeek en de renovatie van de pastorie met bijhorende tuin. Zeker 8610 wil ook de Koutermolen in zijn glorie herstellen.

Eerlijk en Bezorgd is waakhond van de politiek

Ook de burgerbeweging ‘Eerlijk en Bezorgd’, neemt opnieuw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Kopvrouw Rita Tyvaert hoopt opnieuw op twee zetels. De burgerbeweging strijdt tegen machtsmisbruik bij de meerderheid, illegale bomenkap in de buurt van het station en wil geen PFAS-afval op de stortplaats.

N-VA met 21 kandidaten

N-VA had een volledige lijst met 23 kandidaten klaar, maar trekt door een tragisch ongeval in augustus, waarbij twee kandidaten om het leven kwamen, en uit respect voor de nabestaanden, met 21 mensen naar de kiezer.

Lijsttrekker is gemeenteraadslid Veerle Vanslembrouck, die in Handzame een praatcafé runt. De partij gaat voor een solidair en verbonden Kortemark. Ook verkeersveiligheid, meer hondenweides en aandacht voor jeugdhuizen zijn actiepunten.

Vorige keer was het op het scherp van de snee. Na een procedure voor de raad voor verkiezingsbetwistingen, strandde N-VA, met één stem meer dan de lijst Content, op 2 zetels. Raadslid Mark Pollentier zetelt intussen bijna vier jaar als onafhankelijk raadslid.

Zorgt CONTENT voor een verrassing?

Content, het linkse alternatief voor Kortemark, heeft ambitie om mee te besturen. Lijsttrekker Tim Deweerdt is één van de trekkers van Leefbaar Kortemark, de actiegroep die zich kant tegen PFAS-afval. Content haalde vorige keer één stem te weinig voor een tweede zetel. Dit keer mikken ze duidelijk hoger, drie verkozenen zou mooi zijn.

De lijst wil voorts meer geld in mensen investeren en minder in gebouwen, en aandacht voor zwakke weggebruikers. Content wil af van de aanvullende gemeentebelasting en noemt de sluiting van zwembad Flipper een verkeerde beslissing.

Vlaams Belang weer van de partij

Ook Vlaams Belang gooit zich na 12 jaar weer in de kiesstrijd. Met een lijst van 16 kandidaten mikken ze op 2 zitjes. Lijsttrekker is Kurt Meuleman, hij pleit voor een veilig Kortemark waar Vlamingen zich weer thuis voelen. Voorts zet de partij in op jeugdwerk, drugspreventie en eenrichtingsverkeer in schoolomgevingen. Andere punten zijn de komst van een groot speelplein voor Groot-Kortemark en meer sociale huisvesting.

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Kies West

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen

Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?