Gemeenteraadsverkiezingen Izegem: kan Bert Maertens standhouden?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Izegem, de stad waar het politieke landschap deze keer minder versnipperd is. De huidige coalitie van N-VA met CD&V is ambitieus aan de legislatuur begonnen, maar kan burgemeester Bert Maertens dat intact houden? Of steken de andere drie partijen daar een stokje voor? De tv-reportage zie je op woensdag 9 oktober.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: N-VA (13 zetels) en CD&V (3 zetels) - burgemeester Bert Maertens
- Oppositie: STIP (5 zetels), Vlaams Belang (3 zetels), Groen (2 zetels), Vooruit (2 zetels) en Open Vld (1 zetel)
In Izegem is de N-VA van burgemeester Bert Maertens de grootste partij (35,8%) met 13 zetels op 29. Al twaalf jaar zit de partij in de meerderheid. Bij de vorige verkiezingen koos de N-VA voor een coalitie met CD&V, die wist drie zetels binnen te halen. Maertens haalde 3.549 voorkeursstemmen.
De stad kent een grote oppositie met vijf partijen. STIP is de grootste oppositiepartij met vijf zetels. Vlaams Belang haalde een score van 11,7 procent in 2018 en telt drie zetels in de gemeenteraad. Groen en Vooruit hebben elk twee zetels en Open Vld eentje.
Gemeenteraadsverkiezingen in Izegem
Vijf partijen in plaats van zeven
Bij N-VA is lijsttrekker Bert Maertens kandidaat om zichzelf op te volgen. De partij wil de grootste blijven in Izegem en presenteert een lijst met een mix van oud en jong en heel wat nieuwe gezichten.
Stip+ is een stadslijst met onafhankelijken en socialisten waarbij nu ook de liberalen van Open Vld zich hebben aangesloten, vandaar het '+je' in de naam. Lijsttrekker is opnieuw Kurt Grymonprez. Ambitie is om mee in het stadsbestuur te stappen en niet vanop de oppositiebanken te staan kijken. Stip+ heeft een aantal programmapunten klaar waarbij inspraak van de burger heel belangrijk is.
CD&V zet huidig schepen Ann Van Essche op één op zijn lijst. De christelijke partij heeft nu drie zetels, maar wil er vijf binnenhalen. Blijven meebesturen is de ambitie en eventueel een tweede schepen kunnen leveren. Op de lijst staan heel wat namen met ervaring maar hebben ze ook een aantal jonge nieuwkomers. CD&V wil vooral inzetten op ‘bruisende buurten en kernen’ waar elke Izegemnaar zich thuis voelt. Ontmoetingsplaatsen en activiteiten moeten dit in de verf zetten.
Bij Vlaams Belang trekken ze voluit de kaart van de vernieuwing. Niemand van de huidige gemeenteraadsleden komt nog op. Lijsttrekker is Sam Weyts. Voor Vlaams Belang is verkeer een speerpunt. De partij wil af van het mobiliteitsplan en wil dat het centrum weer meer met de auto bereikbaar is. Op 9 juni wist de partij opnieuw te overtuigen in Izegem als grootste partij, met 30 procent.
Vooruit en Groen trekken dit jaar samen naar de stembus. Raadslid Julie Vandewatere is lijsttrekker. De socialisten en groenen geloven dat ze zo sterker staan om hun stempel te drukken op het beleid. Vooruit Groen ziet dat de “stad tot stilstand is gekomen”. Er moeten volgens de partij investeringen komen in infrastructuur (zwembad, bib, academie) en mensen.
Mobiliteitsplan en Centrumbrug
NV-A en CD&V zijn vol ambitie aan de legislatuur begonnen. N-VA is trots op de realisatie van een meer fietsvriendelijk Izegem met meer zone 30's en fietsstraten in een nieuw mobiliteitsplan. Dat moet zorgen voor meer verkeersveiligheid.
Ook de verfraaiing van de Centrumbrug sprong in het oog. De brug kreeg een groen park met fiets- en wandelpaden die het ook veel veiliger moeten maken voor de zwakke weggebruikers.
Wat met beloofde Cultuurfabriek en evenementenhal?
Grootste tegenvaller is het uitstel voor de bouw van de nieuwe Cultuurfabriek. Dat moest er komen op de site van de voormalige drukkerij Strobbe: een nieuwe locatie voor de Kunstacademie Art’Iz en de bibliotheek. Maar door de energiecrisis valt de bouw heel wat duurder uit dan gepland. Intussen is subsidie beloofd van de Vlaamse overheid voor de bouw van de kunstacademie. Dat is een financiële opsteker maar de realisatie zal pas voor later zijn.
Ook de bouw van de evenementenhal is uitgesteld door de stijgende kostprijs. Het project loopt bovendien vertraging op door protest van enkele buurtbewoners die geluidsoverlast vrezen.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?