Gemeenteraadsverkiezingen Harelbeke: kan Alain Top een derde keer scoren?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit de situatie in Harelbeke? Houdt Vooruit voor de derde keer op rij zijn burgemeesterssjerp vast? De partij trekt in elk geval met Alain Top als lijsttrekker naar de kiezer, maar houdt tegelijk ook vast aan het kartel met Groen, ook al voor de derde keer op rij.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Vooruit-Groen (11 zetels) en CD&V (7 zetels) - burgemeester Alain Top
- Oppositie: Open Vld (6 zetels), N-VA (4 zetels) en Vlaams Belang (2 zetels)
De strijd om de burgemeestersjerp lijkt nog spannend te worden in Harelbeke. Huidig burgemeester Alain Top trekt de lijst van Vooruit-Groen. Top vindt het welzijn van zijn inwoners een prioriteit en wil ook meer investeren in het verenigingsleven. Bovendien staan klimaat en veiligheid hoog op de agenda. De kersverse Vlaamse minister Melissa Depraetere staat op plaats 2.
Huidig coalitiepartner CD&V heet zich vastgeklikt aan Open VLD, met de nieuwe lijst Team Harelbeke. Michael Vannieuwenhuyze zal die lijst trekken. Vannieuwenhuyze wil een open communicatie voeren met de inwoners en hoopt om al zeker 13 zetels binnen te halen.
N-VA schuift oud-schepen Patrick Claerhout naar voor. Vlaams Belang kiest voor ervaring: ook deze keer trekt Rik Vandenabeele de lijst.
Gemeenteraadsverkiezingen in Harelbeke
Kartel kon bevestigen
Eén op drie van de Harelbeekse kiezers koos vorige keer voor de lijst sp.a – Groen, goed voor 11 van de 29 zetels. De kartellijst nam toen ook CD&V (22,7%) mee aan boord, goed voor nog eens zeven zetels en genoeg voor een meerderheid.
Bij de verkiezingen van 2012 haalde Alain Top meer voorkeurstemmen dan de toenmalige burgemeester Rita Beyaert (CD&V). Toen vormden Sp.a-Groen, N-VA en Open VLD nog een coalitie en dus werd Top burgemeester. Dat zou hij nu eventueel voor een derde keer kunnen worden.
Nieuw marktplein en toekomst Forestierstadion
Pijnpunt sinds jaar en dag was de Markt, die had de bijnaam ‘Lelijkste Markt van het land’. De markt kreeg daarop een grondige make-over, met een brede opening naar De Leie, en aangepaste Leieboorden. De fonteintjes zijn een blikvanger.
Ook het dossier rond de site van het Forestierstadion zorgde voor heel wat ophef. Het stadion gaat tegen de vlakte, en maakt plaats voor een sporthal, een feestzaal en een jeugdcentrum. De oppositie noemde de plannen in een eerder stadium vaag. In de buurt zien ze vooral de komst van een feest- en fuifzaal niet zitten.
Ook de grondenruil in Hulste lokte discussie uit: de stad zet een stuk landbouwgrond om in industriegrond, als compensatie voor een ander stuk grond, in Bavikhove. Daar moet het oude schoolgebouw dan weer plaats maken voor een nieuw multifunctioneel gebouw. Vooral het feit dat het project al een paar keer vertraging opliep wekt bij de oppositie wrevel op.
Harelbeke voerde in 2020 ook een belastingverhoging door: een stijging van de opcentiemen voor de onroerende voorheffing. Oppositiepartij N-VA voerde daartegen zelfs actie op de gemeenteraad.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?