Gemeenteraadsverkiezingen Dentergem: wordt Degroote langst zetelende burgemeester van Vlaanderen?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Dentergem, de gemeente met slechts twee partijen? Wordt Koenraad Degroote de langst zetelende burgemeester van Vlaanderen? Of kan Aniek Van de Velde van Focus8720 het tij keren en de eerste vrouwelijke burgemeester worden in de gemeente?
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Eendracht (12 zetels) – burgemeester Koenraad Degroote
- Oppositie: Focus8720 (7 zetels)
Geen verrassingen momenteel in Dentergem. De gemeenteraadsverkiezingen lijken een kopie te worden van de voorbije drie legislaturen.
Huidig burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) wil zichzelf voor een zevende keer opvolgen. Degroote is al sinds 1989 burgemeester van Dentergem en kan – als hij nu opnieuw verkozen raakt – de langst zetelende burgemeester van Vlaanderen worden. "Het is rustig leven in Dentergem. We hebben projecten gerealiseerd zonder leninglasten. Dergelijk beleid moeten we verderzetten", zegt hij.
Toch zijn er ook enkele wijzigingen binnen de partij: gemeenteraadsvoorzitter Tonny Berteloot is verhuisd en mag dus niet meer opkomen. Ook voormalig schepen Philip Vanhaesebrouck staat niet langer op de lijst. Hij gaf de fakkel door aan Gunther Simoens. De lijst telt ook zes nieuwkomers.
De enige uitdager van Degroote is momenteel, ook een advocaat, Aniek Van de Velde. In 2018 maakte ze nog haar debuut, nu trekt ze de lijst voor Focus8720. "In een gemeente met slechts twee partijen is het des te belangrijker om te gaan stemmen. Na 35 jaar moeten we de macht der gewoonte doorbreken. Het is tijd voor frisse ideeën, met frisse mensen."
Lijsttrekker van 2018 Stefan Bonné is samen met Bernard Vandaele lijstduwer. Tony Vandemaele was ooit het boegbeeld van de partij, maar stopte in 2019. Zijn dochter Joke Vandemaele komt wel op. De partij wil vooral betere communicatie en meer inspraak voor de burgers.
Vlaams Belang laat weten dat de partij niet opkomt in Dentergem.
Wat staat er op het spel?
Burgemeester Koenraad Degroote wist in 2018 opnieuw een meerderheid te halen met zijn partij Eéndracht (59,2%). Degroote wist bij de 6596 ingeschreven kiezers 2255 voorkeursstemmen te halen. Meer dan duizend stemmen meer dan toenmalig kopstuk van oppositiepartij Focus8720 Stefan Bonné. Focus8720 haalde zes jaar geleden 40,8 procent van de stemmen.
Bij de Vlaamse verkiezingen op 9 juni haalde in Dentergem Vlaams Belang nog 29 procent, bijna 4 procent meer dan het N-VA van huidig burgemeester Koenraad Degroote. Hij stond deze keer niet op de lijst.
Langverwachte Riva
De gemeente zit financieel in goede papieren. De kassa telt 15,7 miljoen euro, ongeveer 489.000 euro meer dan het jaar ervoor. Het investeringssaldo staat dan weer 2 miljoen euro in het rood. Dat komt door bijvoorbeeld het kunstgrasveld, padelveld, de bouw van een kinderopvang in Wakken en de tekenacademie. Die twee laatste moeten tegen 2025 klaar zijn.
Ook de gloednieuwe basisschool voor buitengewoon onderwijs en de werken aan het woonzorgcentrum in Wakken en Dentergem vroegen veel geld. En de gemeente kon de langverwachte Riva Verbindingsweg – na heel wat tegenkanting van de oppositie - feestelijk openen. Het dossier sleepte al 70 jaar aan.
Met deze realisaties heeft Eendracht waargemaakt wat het beloofde bij de verkiezingen in 2018. Behalve een fietspad langs de N305 naar Meulebeke, zoals aangekondigd in 2018 kwam er nog niet. Dat had er - zoals toen gezegd - al in 2022 moeten liggen. "We hangen volledig af van het agentschap Wegen en Verkeer en hopen dat ze komende zes jaar tijd maken om dit aan te pakken", zegt Degroote.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?