| update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Brug­ge: krijgt Brug­ge dezelf­de bestuursploeg?

Stadhuis Brugge

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Brugge? Er is bijna niemand die twijfelt dat CD&V ook in de volgende legislatuur de grootste partij zal zijn, en dus dat Dirk De fauw zichzelf opvolgt als burgemeester. Maar doet de huidige meerderheid met liberalen en socialisten samen verder? Of komt oppositiepartij N-VA aan zet? Op vrijdag 11 oktober is er op TV het debat 'De Sleutels Van De Stad' met alle lijsttrekkers.

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

  • Meerderheid: CD&V (17 zetels), Vooruit (10 zetels) en Open Vld Plus (6 zetels) - burgemeester Dirk De fauw
  • Oppositie: N-VA (5 zetels), Groen (5 zetels) en Vlaams Belang (4 zetels)

Nog eens zes jaar De fauw met zelfde coalitie?

De christendemocraten van burgemeester De fauw komen op onder de naam 'De Brugse CD&V'. Ze willen daarmee het lokale engagement aantonen. Dirk De fauw is lijsttrekker en gaat voor de volle zes jaar burgemeester, hoewel er daarvoor een afspraak was met schepen Franky Demon om de sjerp halverwege door te geven. Ook schepenen Minou Esquenet, Pieter Marechal en Nico Blontrock tekenen opnieuw present.

De socialisten dienen een lijst in als Vooruit met kopman Pablo Annys. Hij is nu schepen in de meerderheid. Bij de Vlaamse verkiezingen op 9 juni was hij lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Hij scoorde met bijna 17.000 stemmen goed en bemachtigt zo een plaats in het parlement. Huidig schepenen Mieke Hoste en Mathijs Godderis én gemeenteraadsvoorzitter Annick Lambrecht staan ook op de lijst.

In 2018 kwamen de liberalen nog als Open Vld Plus naar voren. Nu doen ze dat met de partij VOORBRUGGE. Aanvoerder is Mercedes Van Volcem. Ook schepen Jasper Pillen - nu al in de Kamer voor Volksvertegenwoordigers - staat op de lijst.

Oppositiepartij N-VA voert campagne met Maaike De Vreese als lijsttrekker. Ook zij is volksvertegenwoordiger in de Kamer. Gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche is lijstduwer.

Bij Groen kiezen ze ook nu voor kopman Raf Reuse. Groen kan bij een moeilijke coalitievorming wel eens de sleutel in handen hebben om mee te besturen.

Met vier zetels is Vlaams Belang nu al vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Brugge. De partij wil daar graag nog wat bij doen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Stefaan Sintobin is net als bij de vorige verkiezingen lijsttrekker. Ook drie leden van de partij L99, met onder meer Kurt Lycke, voegen zich bij de lijst van Vlaams Belang, als onafhankelijken.

De nieuwe partij Voor U komt op met kopman Jeroen Penninck. De Partij van de Arbeid, PVDA kiest voor Dimitri Vanliefde als speerpunt. May Pyck van Samen Voor Democratie (SVD) komt ook op.

Hoe was de situatie in 2018?

Zes jaar geleden trokken opnieuw de christendemocraten aan het langste eind, met 31,9 procent, na zes jaar socialistisch beleid onder Renaat Landuyt. Dirk De fauw kon een coalitie vormen met met Vooruit (19,4%) en Open Vld (13,3%) en werd burgemeester. Hij haalde 15.289 voorkeursstemmen. De fauw zou in 2012 Patrick Moenaert opvolgen, maar toen scoorde Vooruit met Renaat Landuyt.

2018-10-14 00:00:00 - CD&V grootste partij in Brugge, De fauw burgemeester
Nieuws

CD&V grootste partij in Brugge, De fauw burgemeester

Niemand kwam in 2018 nog maar een beetje in de buurt van het stemmenaantal van De fauw. Enkel Vooruit-kopman Landuyt behaalde 8.633 stemmen en CD&V-collega Franky Demon kon 8.981 stemmen tellen. Landuyt besliste om de politiek vaarwel te zeggen.

Provinciehoofdstad met veel beweging

Eén van de hete hangijzers in Brugge is en blijft het stadiondossier van voetbalclub Club Brugge. Dit jaar kreeg Club een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuw stadion op de Olympiasite, maar na protest van enkele buurtbewoners is die opnieuw ingetrokken. Nu is een nieuwe omgevingsvergunning lopende. Het is een stokpaardje van veel politieke partijen in Brugge, waar voorlopig weinig schot in komt.

Dirk De fauw titelfeest
Sport

Burgemeester De fauw hoopt op "einde van de vaudeville" rond stadion Club Brugge

Zoals in elke grote stad is ook in Brugge mobiliteit een belangrijk thema. In het historische centrum zijn er enkele straten autoluw geworden en worden auto’s zonder vergunning geweerd. Dat is onder meer zo in de Katelijnestraat en de Steenstraat. Het mobiliteitsplan Door En Door Brugge werd vorig jaar voorgesteld.

Aan het begin van de zomer van 2023 kwam vervoersmaatschappij De Lijn met een aangepast bussenplan. Onder meer met elektrische bussen in het centrum van Brugge en minder haltes in de deelgemeentes. Daar kwam nogal wat protest op van belangenverenigingen en oppositiepartijen. Het bussenplan werd hier en daar aangepast.

2023-06-21 00:00:00 - Brugge wordt autoluwer, en legt plannen uit via opvallende campagne
Nieuws

Brugge wordt autoluwer, en legt plannen uit via opvallende campagne

BRUSK

De voorbije legislatuur is de haven van Zeebrugge gefusioneerd met de haven van Antwerpen. De twee gaan voortaan verder als een eengemaakte haven. In Zeebrugge ligt de focus vooral op het verschepen van nieuwe auto’s en LNG-terminals met vloeibaar gas.

In centrum Brugge is deze legislatuur de bouw gestart van een nieuwe expohal: BRUSK. De kosten daarvan zijn geschat op 45 miljoen euro. De hal moet klaar zijn in 2025.

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Kies West

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen

Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?