Gemeenteraadsverkiezingen Beernem: houdt Jos Sypré de sjerp?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Beernem? In 2018 werd N-VA aan de kant geschoven door CD&V, dat in zee ging met Sp.a-Groen. De vraag is hoe de Beernemse kiezer de kaarten nu zal schudden. Zowel Jos Sypré, Gijs Degrande als Vicky Reynaert zijn kandidaat-burgemeester.De tv-reportage is te zien op donderdag 3 oktober.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: CD&V (12 zetels), Vooruit-Groen (4 zetels) - burgemeester Jos Sypré
- Oppositie: N-VA (9 zetels)
CD&V, en voorheen de CVP, zijn al sinds 1976 onafgebroken aan de macht in de fusiegemeente Beernem, met Oedelem en Sint-Joris-ten-Distel. Op 1 januari 2019 erft Jos Sypré de burgemeestersjerp van Johan De Rycke, die na 12 jaar niet meer opkomt. CD&V had in 2012 wel voor het eerst een coalitie moeten aangaan met N-VA, waardoor Patricia Waerniers (BRON) geen burgemeester kon worden.
Geruchten
Er waren in 2018 dan ook geruchten over een voorakkoord, wat door beide partijen werd ontkend. Toch kon N-VA er niet mee lachen dat CD&V uiteindelijk koos voor een nieuwe coalitie met het kartel Sp.a-Groen. N-VA belandt met 9 zetels in de oppositie, tegenover de verenigde 16 van CD&V en sp.a-Groen.
Gemeenteraadsverkiezingen in Beernem
Wat is er gerealiseerd ?
Het zwembaddossier blijft ellenlang aanslepen in Beernem. Het oude zwembad Bloemendale is compleet verouderd. Er is een budget voorzien van 7 miljoen euro voor een nieuw zwembad op het sportcomplex Drogenbrood. Beernem zoekt een samenwerking met omliggende gemeenten voor een cofinanciering, maar stuit overal op een njet. De oorspronkelijke einddatum van 2021 wordt wel ruim overschreden. Uiteindelijk begint de bouw pas in 2022, en worden in april 2024 de eerste baantjes getrokken. De uiteindelijke kostprijs klokt af op 12 miljoen euro.
Onopgeloste dossiers
De opeenvolgende burgemeesters bijten zich ook de tanden stuk op de NMBS. Zij willen dat er meer treinen stoppen in Beernem, maar daar wil de NMBS nog steeds niet van weten. Er komt wel een nieuw station.
Sommige dossiers raken maar niet opgelost. Jeugdclub The Nooddle heeft dringend een nieuw onderkomen nodig, en ook basisschool De Notelaar raakt maar niet in een nieuw of vernieuwd gebouw. De huidige bestuursploeg heeft de belastingen verhoogd, volgens de oppositie zijn er nog steeds financiële perikelen, maar dat wordt ontkend.
Vier kandidaten voor de sjerp
CD&V stuurt onder de noemer #teamJos Jos Sypré de wei in om zichzelf op te volgen als burgemeester, en de huidige schepenen Patricia Waerniers, Claudio Saelens en Ruben Strobbe. Hun partij komt met een Speerpuntenplan 2030, met het accent op oplossingen voor de verschillende jeugdverenigingen, en gemeenteschool De Notelaar. Ook het vernieuwen van de dorpskernen is een prioriteit, net als een oplossing voor de buitenschoolse kinderopvang. CD&V heeft ook aandacht voor het milieu, en wil iets doen aan de properheid en de klimaatneutraliteit van de gemeente.
N-VA wil weg van de oppositiebanken met Vlaams parlementslid Gijs Degrande, stemmenkampioen in 2018 met 2103 gekleurde bolletjes achter zijn naam. ‘Thuis in Beernem’ is de slogan, het programma wordt pas in later bekendgemaakt. Nu al uitgelekt: investeren in voet- en fietspaden, wegen en openbaar domein. De verouderde gemeentelijke gebouwen renoveren en energiezuinig maken. En beweging in het beleid. Een stroomstoot voor lokale economie, cultuur en erfgoed, jeugd- en kinderopvang.
Vooruit trekt met huidig schepen van sociale zaken Vicky Reynaert als lijsttrekker naar de verkiezingen van 13 oktober. De blijvende investeringen in de buitenschoolse kinderopvang, de aanleg van nieuwe fietspaden, betaalbaar wonen en een duurzaam en een net groenonderhoud met strijd tegen zwerfvuil zijn belangrijke thema’s voor Vooruit. “Daarnaast zouden we graag nog een dorpspunt creëren waar mensen terecht kunnen voor een basisdienstverlening van de gemeente en om eenzaamheid tegen te gaan. We merken immers dat veel van onze oudere inwoners er alleen voor komen te staan in buurten waar de dienstverlening én de lokale handel vaak verdwenen is. Wij willen deze mensen niet aan hun lot overlaten.”
Groen schuift Jan Vanassche naar voor als lijsttrekker, maar niet als kandidaat-burgemeester. Na jaren in de oppositie kon Groen in kartel met Vooruit Beernem een duurzamere en verkeersveiligere invulling geven. Met de slogan “Groen is nodig!” wil de partij op de ingeslagen weg verder gaan. Daarvoor hebben ze 250 voorstellen voor de volgende legislatuur. Zij pleiten voor het stopzetten van hoogbouw in de dorpskernen, een klimaatplan voor langdurige droogtes of overvloedige regenval, en een schepen van armoedebestrijding.
Ook is er nog Jean-Pierre Ingelbrecht. Die komt op met een éénmanslijst Beernems Belang, net zoals in 2018. Hij zegt al zeker niet te willen samenwerken met Vooruit of Groen.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?