| update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Anze­gem: wie wordt burgemeester?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Wat is de situatie in Anzegem?

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

  • Meerderheid: Samen Eén (11 zetels), Inzet (5 zetels), N-VA (1 zetel) - burgemeester Gino Devogelaere
  • Oppositie: CD&V-Eendracht (6 zetels)

Samenéén is eigenlijk de lijst van de burgemeester. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt de lijst getrokken door Pauline Van Marcke, de dochter van wijlen burgemeester Claude Van Marcke.

Huidig burgemeester Gino Devogelaere is lijstduwer. Ook hij sluit niet uit om opnieuw burgemeester te worden. Dat zegt hij in een reactie op het bericht dat hij geen kandidaat-burgemeester meer zou zijn want dat klopt niet, zegt hij nadrukkelijk.

Schepen Christophe Vandererven van Samenéén stapt verrassend uit de politiek. Hij was in stilte bezig met een eigen lijst, maar komt nu toch niet op.

Ook nationaal Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout, lijsttrekker van coalitiepartner Inzet, is kandidaat burgemeester van Anzegem.

Maar het wordt niet enkel een clash tussen Samen Eén en Inzet. Er komt ook een nieuwe, onafhankelijke partij op: Ons DNA. Davy Dewaele uit Ingooigem zal de lijst trekken.

Vlaams Belang komt met een lijst van 9 kandidaten, getrokken door Martijn De Maesschalck.

N-VA trekt met ex-schepen en huidig gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack naar de kiezer.

Op de valreep kwam voormalig schepen van financiën en ondernemer Johan Delrue nog met een lijst: hij trek met drie kandidaten op de lijst OK naar de Anzegemse stembus.

En dan is er nog een éénmanslijst: Lijst Youri, van Youri Devlaminck.

Het gemeentebestuur is samengesteld uit Samen Eén (11 zetels), Inzet (5 zetels) en N-VA (1 zetel). CD&V-Eendracht (6 zetels) zit in de oppositie. De gemeente heeft naast de burgemeester ook 5 schepenen en 16 gemeenteraadsleden.

Nieuw gemeentepunt

Anzegem heeft een nieuw gemeentepunt aan de Heirbaan. Zonder twijfel een van de grootste projecten deze legislatuur. De site van de vroegere weverij Escolys wordt niet enkel het gemeentehuis maar ook een ontmoetingsplek, een bib, een onderkomen voor de gemeentediensten enz. . De blikvanger van de gemeente, volgens de meerderheid. Vooral een financiële strop, vindt de oppositie.

De gedeeltelijke heropbouw en heropening van de Sint-Janskerk was voor Anzegem ook een belangrijk moment. De klokken luidden opnieuw. Het hele project kostte 2,5 miljoen euro. Maar de hele gemeente was zwaar aangeslagen toen de kerk in 2014 in vlammen opging.

2021-10-16 00:00:00 - Gemeente Anzegem stelt nieuw gemeentepunt officieel voor
Nieuws

Gemeente Anzegem stelt nieuw gemeentepunt officieel voor

Ringweg rond Anzegem

Zwarte punten in de gemeente worden aangepakt, maar intussen lijkt de ringweg rond Anzegem, om het zwaar verkeer uit de dorpskern te weren, in een eeuwig aanslepende discussie te verzanden. Na veel overleg, protesten voor en tegen, bevraging en juridisch getouwtrek, beweegt er al bijna 20 jaar niets.

Anzegem beet, politiek gezien, even zijn tanden stuk op een schepenwissel toen schepen Johan Delrue weigerde plaats te maken voor zijn opvolger Louis Degroote, volgens een eerder gemaakte afspraak.

2018-12-03 00:00:00 - Protest tegen Ring Anzegem houdt aan
Nieuws

Provincie wil nieuw overleg over ring rond Anzegem

Tiegembos - Sint-Arnolduspark

Het domein Tiegembos krijgt een grondige facelift. Maar intussen moest burgemeester Gino Devogelaere zich voor de rechtbank verantwoorden voor opruimwerken in 2023 in het Sint-Arnolduspark in Tiegem. Hij werd veroordeeld tot een boete van 8000 euro, waarvan de helft effectief, voor het vernietigen van waardevolle natuur.

Sint arnolduspark gino devogelaere
Nieuws

Burgemeester van Anzegem wellicht niet in beroep tegen veroordeling opruimingswerken in park na storm

Samenéen

Pauline Van Marcke trekt de lijst van Samenéen. Schepen Louis Degroote staat op twee. Huidig burgemeester Gino Devogelare duwt de lijst. Samenéén staat voor centralisatie van de gemeentelijke diensten, versterking van de dorpskernen door feestelijkheden en ontmoetingscentra beschikbaar te stellen, steun aan verenigingsleven en een flankerend onderwijsbeleid met busvervoer en kinderopvang en investering in sportinfrastructuur.

Inzet

Inzet gaat met Jeremie Vaneeckhout op kop naar de gemeenteraadsverkiezingen. En dan komen Sofie Demurie en schepenen Yannick Ducatteeuw en Davy Demets. Inzet pleit voor o.a.: buurtontmoetingsnetwerken, een dienstencentrum en sociaal restaurant in het gemeentepunt, de ontwikkeling van de voedselbank en een sociale kruidenier, proactieve opsporing van kinderarmoede, uitwerking van een beleid rond lege brooddozen en betaalbare en gezonde schoolmaaltijden.

De partij ‘Ons DNA’ komt uit het niets, maar heeft een toch een combinatie van ervaring en nieuw talent op de lijst met o.a. lijsttrekker Davy Dewaele, Amandine Eeckhaut, Sven Staelens, Bram Vanhoutte en Phebe D'Hondt. De prioriteiten van Ons DNA zijn sociaal leven, veiligheid, mobiliteit en ruimtelijke ordening.

N-VA

Voor N-VA Anzegem voert huidig gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack de lijst aan. Nieuwkomers Emma Declerck en Kilian Verspeelt volgen op de tweede en derde plaats. N-VA wil een nieuw gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, voldoende beschikbare locaties voor het verenigingsleven, een degelijk bestuur en een gezonde begroting zonder extra lasten.

Vlaams Belang

En ook Vlaams Belang komt nu op in Anzegem. Martijn De Maesschalck zal die lijst trekken. De partij belooft te wegen op de verkeersveiligheid, financieel beleid en "de diversiteit van de deelgemeenten beschermen die de gemeente zo uniek maakt."

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Kies West

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen

Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen op 13 oktober?