Gemeenteraadsverkiezingen Wingene: leidt fusie met Ruiselede tot machtswissel?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit de situatie in Wingene, de gemeente die vanaf januari fusioneert met Ruiselede? Breekt de nakende fusie het CD&V-bastion? Of kan ook Lieven Huys de kiezers van Ruiselede achter z’n kar spannen? Eén ding is zeker: Ruiselede krijgt hoe dan ook een nieuwe burgemeester.
Wie bestuurt momenteel?
Wingene
- Meerderheid: CD&V (17 zetels) - burgemeester Lieven Huys
- Oppositie: Burgerbelangen (4 zetels) & N-VA (2 zetels)
Ruiselede
- Meerderheid: RKD (9 zetels) - burgemeester Greet De Roo
- Oppositie: Respect (8 zetels)
In 2022 kondigen de twee burgemeesters van Wingene en Ruiselede aan dat ze vanaf 2025 zullen samengaan als Wingene. Dat stoot meteen op veel kritiek, vooral uit Ruiseleedse hoek. Ook oppositiepartij Respect legt zich niet neer bij die keuze en trekt meermaals naar de Raad van State, ook na een “oneerlijk” referendum.
Het valt nog af te wachten hoe de fusieplannen de gemeenteraadsverkiezingen zullen beïnvloeden. Hoe dan ook krijgt Ruiselede een nieuwe burgemeester, aangezien Greet De Roo een einde maakt aan haar ambtstermijnen. Wel staat ze nog op de lijst.
Wie loopt weg met de burgemeestersjerp?
Wat we zeker weten is dat de bestuursploeg er in Wingene en Ruiselede hoe dan ook anders zal uitzien. De twee meerderheidspartijen RKD en CD&V Wingene hebben ervoor gekozen om samen naar de kiezer te trekken onder de naam 'CD&V WZR-RKD'. Kopman is huidig burgemeester van Wingene Lieven Huys. Burgemeester van Ruiselede Greet De Roo gaat niet voor een vierde ambtstermijn, ze staat wel op plaats twee.
Voor de eerstvolgende jaren staan de bouw van een cultuurcentrum in Ruiselede, een vrijetijdscentrum in Wingene en een jeugdhuis in Zwevezele op het programma. Daarnaast wil de partij inzetten op noodzakelijke investeringen in de vernieuwing van verouderde sportinfrastructuur, en in rioleringen en wegen om meer afvalwater te kunnen zuiveren.
Vlaams parlementslid Brecht Warnez volgt op plek drie en maakte al een goede beurt bij de Vlaamse verkiezingen op 9 juni. Ook in 2018 scoorde hij bijzonder goed met 2.202 voorkeursstemmen. Aangezien de persoon met het hoogste aantal stemmen van de grootste partij burgemeester wordt, kan ook wel hij nog eens met de sjerp gaan lopen.
In totaal staan er 27 namen op de lijst. Ereburgemeester Hendrik Verkest duwt die. Er zijn ook heel wat nieuwe namen en jonge gezichten zoals Quinten Dedecker (18). Gekend schepen Hedwig Kerckhove stapte eerder dit jaar uit de politiek, na een hersenbloeding. Vorig jaar verloor hij zijn jongste zoon, Pallieter, na een ongeluk in Zwitersland.
Lieven Huys krijgt concurrentie van gemeentegenoot Pieter-Jan Verhoye van N-VA. Hij trekt de nieuwe lijst 'N-VA Respect Burg-Bl' van de drie oppositiepartijen N-VA Wingene, Burgerbelangen en Respect Ruiselede. Centraal staat de transparante communicatie waarvoor de partij wil gaan. “Dat is niet gebeurd in aanloop van de fusie”, zegt Verhoye. De partij wil inzetten op de kerntaken: veiligheid, mobiliteit en "geen show". Ze wil ook de belastingen in Wingene verlagen naar het niveau van in Ruiselede. Maar dat is volgens het huidige bestuur onmogelijk.
Oppositiepartij Respect wil nog altijd een apart, onafhankelijk Ruiselede, maar wapende zich met de andere twee partijen voor het geval de fusie toch zou doorgaan. In mei kaartte ze de beslissing aan bij het Grondwettelijk Hof. Maar die besliste op 8 augustus dat de fusie wel degelijk mag doorgaan.
Hannes Gyselbrecht, nu woordvoerder voor Respect, zat ooit twee legislaturen bij RKD als schepen, maar maakte in 2018 de overstap naar de oppositie. Toen haalde hij het derde hoogste aantal voorkeursstemmen in Ruiselede. Nu staat hij op plaats drie, als eerste Ruiseledenaar.
Gemeenteraadsverkiezingen in Wingene
Burgemeesterwissel
In 2018 haalden de christendemocraten van toenmalig burgemeester Hendrik Verkest in Wingene een overduidelijke meerderheid: 68,4 procent, ofwel 17 zetels. De twee oppositiepartijen Burgerbelangen en N-VA waren goed voor respectievelijk 18,9 procent en 12,6 procent.
Eerder was al aangekondigd dat Hendrik Verkest in 2021 zou stoppen als burgemeester en de fakkel zou doorgeven. Zwevezelenaar Lieven Huys haalde 2332 voorkeursstemmen, zo'n 200 meer dan Hendrik Verkest en ook 130 meer dan Brecht Warnez. In 2021 nam Huys de sjerp over.
Uitslagen verkiezingen 2018 in Wingene
Bezig met ophalen data... |
In Ruiselede een heel ander verhaal. In 2018 haalde RKD (Ruiselede Kruiskerke Doomkerke of Ruiseleedse Kristen Democraten, red.) van burgemeester Greet De Roo het nipt van oppositiepartij Respect, met 47,3 procent tegenover 45,6 procent. De partij ‘Durven’ van Charles Huysman haalde 7,1 procent en kwam dus niet in de gemeenteraad terecht.
Uitslagen verkiezingen 2018 in Ruiselede
Bezig met ophalen data... |
Uitgestelde cultuurplannen
Uiteraard was de huidige legislatuur getekend door de coronacrisis, energiecrisis en gevolgen van de oorlogen. Dat was ook niet anders in Wingene en Ruiselede. Daardoor moesten de besturen een aantal plannen bijschroeven.
In Ruiselede was deze legislatuur een nieuwe cultuurzaal beloofd, maar door een zaak voor de rechtbank loopt dat momenteel vertraging op. De slopingswerken van de zaal op het Polenplein moeten volgend jaar starten. Intussen is het architecten- en ontwerpbureau aangesteld. De factuur loopt intussen al op boven de 8 miljoen euro.
Wingene moest dan weer de plannen voor het fameuze Keizerspark bijsturen door de gestegen kostprijzen. De bouw ervan zou normaal vorig jaar gestart zijn. Het beloofde nieuwe gemeentehuis komt er niet, intussen zijn er wel al een aantal noodgedwongen renovaties gebeurd. Het vrijetijdscentrum en een park komen er wel, ten vroegste in 2026.
Komt er een veilig fietspad?
De heraanleg van de Brandstraat en de dorpskernvernieuwing in Ruiselede liep dan weer enorme vertragingen op door het slechte weer en drainageproblemen. Dat zorgt voor veel frustraties bij de inwoners van Ruiselede. “We hopen daarmee klaar te zijn tegen het einde van dit jaar”, zegt burgemeester De Roo.
De realisatie van een veilig fietspad tussen Wingene en Beernem staat al langer op het verlanglijstje. Er lopen moeilijke gesprekken. Het is nu afwachten op een nieuwe studie van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Nieuwe brandweerkazernes en 'kindvriendelijke gemeente'
Gelukkig zijn er ook een aantal verwezenlijkingen in beide gemeenten. Uittredend burgemeester van Ruiselede Greet De Roo blikt vooral met trots terug op de voorbije zes jaar. Zo zijn er geen zandzakjes meer nodig in de Bundingstraat na het aanpakken van het overstromingsgebied. CD&V Wingene beloofde vorige legislatuur een nieuw bufferbekken om wateroverlast tegen te gaan, dat kwam er ook in 2023.
In Ruiselede komt de bouw van het woonzorgdorp Curando er aan, op de site van de oude gebouwen van de Sancta Maria school, waar veel om te doen is geweest. In Wingene kwam ook een nieuwe buitenschoolse kinderopvang, zoals beloofd. De gemeente kreeg ook het label ‘kindvriendelijke gemeente’. Meer dan een kwart van de Ruiseledenaars vindt dan weer dat het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren in hun gemeente beter kan. Zo blijkt uit een recente rondvraag.
De nieuwe brandweerkazerne en technische loods die beloofd werden bij het begin van de huidige legislatuur zijn er gekomen in Ruiselede. Dat is ook het geval geweest in Zwevezele. Ook daar bouwen ze nog aan een nieuw politiekantoor.
Ook de busverbinding naar Tielt en Aalter en met Wingene is volgens de burgemeester van Ruiselede uitstekend. Daar was bij de vorige verkiezingen grote vraag naar.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.