Provincieraadsverkiezingen: Blijft de huidige meerderheid in het zadel?
Houdt de samenstelling van het huidige provinciebestuur (CD&V – Vooruit – Open VLD) stand of krijgen we in Boeverbos verschuivingen die eerder in lijn liggen met de resultaten van de Vlaamse en federale verkiezingen? Dat is de electorale vraag die speelt voor de provincieraadsverkiezingen in West-Vlaanderen. Breekt de N-VA in? En – zo ja – ten koste van wie?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: CD&V (10 zetels), Vooruit (5 zetels), Open VLD (5 zetels).
- Oppositie: N-VA (7 zetels), Vlaams Belang (5 zetels), Groen (4 zetels)
Uitslagen provincieraadsverkiezingen 2018
Bezig met ophalen data... |
Nieuws over provincieraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen, hoe gaat dat?
Voor we ingaan op de samenstelling van de provinciale kieslijsten en de inhoudelijke speerpunten, is het belangrijk even stil te staan bij de verkiezingen zelf.
Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen is er ook voor de provincieraad geen stemplicht op 13 oktober. Stemmen kan dus, maar moet niet.
Ook al stem je voor ‘de provincie’, toch zijn er in West-Vlaanderen drie verschillende kieskringen. Elke partij maakt dus drie lijsten op binnen West-Vlaanderen. Afhankelijk van waar je woont, kan je op andere mensen stemmen.
In het zuiden is er de kieskring Kortrijk-Roeselare-Tielt. Oostende-Westhoek vormt een tweede kieskring. Brugge en het Brugse Ommeland is de derde kieskring.
Uit die kieskringen worden 36 mensen verkozen tot provincieraadslid. Dat zijn er – sinds 2018 al – de helft minder dan voorheen.
Waarom stemmen op de provincie?
Het lijkt soms een eeuwige vraag: wat doet de provincie? Nochtans is dat behoorlijk zichtbaar. Het huidige provinciebestuur heeft zich vooral gemanifesteerd als een investeringsbestuur. En wil zo, op zijn verschillende beleidsdomeinen, zijn relevantie aantonen.
Op het beleidsdomein landbouw zet de provincie vooral in op onderzoek en innovatie. Hier valt vooral de investering in de dakserre Agrotopia op. In Roeselare, boven op de REO-veiling, is dit sinds 2021 de blikvanger wat betreft innovatie in de landbouwsector. Kostprijs: 15 miljoen euro.
De provincie opende ook een Food Innovation Park en zet in op een proefveldatelier.
De renovatie van het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge is zonder twijfel de meest in het oog springende realisatie van het bestuur. Sinds april 2024 is het gebouw, na een restauratie die drie jaar duurde, geopend als Huis van de West-Vlaming. Nu al gratis te bezoeken en vanaf begin oktober kan je er ook terecht voor het Hof der Dingen. Een door West-Vlamingen samengestelde schatkamer van wat West-Vlaanderen te bieden heeft. Prijskaartje voor de renovatie: 14 miljoen euro.
"Droge voeten voor alle West-Vlamingen"
De provincie toonde zich ook een belangrijke speler wat betreft het beheer van 3600 kilometer onbevaarbare waterlopen. Met de aanleg van maar liefst 64 overstromingsgebieden houdt de provincie zo water vast, om het bij droogte te kunnen inzetten. Maar buffert ze ook water, om overstromingen te vermijden."Droge voeten voor alle West-Vlamingen", dat is het doel.
Nooit zijn er, met de steun van de provincie, zoveel fietspaden aangelegd als de afgelopen legislatuur. 53 kilometer aan fietssnelwegen, bijvoorbeeld, zoals de F 35 tussen Veurne en Diksmuide. En daarnaast is er voor meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd in verschillende fietspaden, verspreid over de provincie. Die zorgen voor een betere mobiliteit en meer verkeersveiligheid. De provincie werkt hiervoor financieel samen met het Vlaams fietsfonds.
West-Vlaamse uithangborden: toerisme en provinciale domeinen
Toerisme in West-Vlaanderen bevorderen, is een belangrijke taak van de provincie. Daarbij zijn de kust, kunsteden als Brugge maar ook de Westhoek en het hinterland belangrijk.
Ze deed dat de afgelopen legislatuur onder meer door de toeristische sector te steunen in de coronaperiode. Er kwam een toekomstplan voor het kusttoerisme, investeringen in verschillende musea. Maar ook de uitbouw van een wandelnetwerk, het creëren van nieuwe fietsroutes, en het project Horizon 2025 waardoor heel wat uitkijkpunten in de provincie opengesteld werden voor het publiek.
Een West-Vlaming komt – zeker ook na de coronaperiode - het vaakst in contact met de provincie wanneer hij een provinciaal domein bezoekt. Met 4,5 miljoen bezoekers scoren die in West-Vlaanderen een pak beter nog dan alle andere provincies. Er waren onder meer investeringen in De Gavers (Harelbeke-Deerlijk), Atlantikwall (Raversijde) en in een nieuw bezoekerscentrum in Bulskampveld. Koolhofput is een nieuw domein in Nieuwpoort.
Zeven partijen komen op
Bij de provincieraadsverkiezingen zal je de keuze hebben uit zeven verschillende partijen.
CD&V – in 2018 in West-Vlaanderen duidelijk de grootste partij – schuift als lijsttrekkers alvast twee uittredende gedeputeerden naar voren. Dat zijn Bart Naeyaert voor de regio Brugge en Jean de Bethune in Kortrijk-Roeselare-Tielt. Naeyaert manifesteerde zich op de beleidsdomeinen landbouw en waterbeleid. Jean De Bethune zet in op innovatie en economie. In de kieskring Oostende-Westhoek is raadslid Lies Laridon de lijsttrekker.
Vooruit brengt onder meer uittredend gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe in stelling. Hij kwam sterk uit de verf als het ging over de aanleg van fietspaden en fietssnelwegen en het beheer van provinciale domeinen en groen. Vanlerberghe is lijsttrekker in de kieskring Oostende-Westhoek. In de andere kieskringen komen raadsleden Simon Bekaert (Kortrijk-Roeselare-Tielt) en Tom Willems (Brugge) als lijsttrekker op.
Open VLD is de derde meerderheidspartij van de zeven. Sabien Lahaye-Battheu trad vooral in het voetlicht met haar bevoegdheid toerisme en trekt de lijst in de kieskring Oostende-Westhoek. Twee uittredende raadsleden, Patrick De Klerck (kieskring Brugge) en Piet Vandermersch (kieskring Kortrijk-Roeselare-Tielt), zijn de twee andere lijsttrekkers.
N-VA was na de verkiezingen van 2018 de op één na grootste partij, maar kwam in de oppositie terecht. In de andere provincies neemt de partij wel deel aan het provinciebestuur. Het is meteen de inzet voor 13 oktober. Al vindt N-VA dat het iets minder en efficiënter kan. Wim Aernoudt toonde zich een erg bedrijvig provincieraadslid en trekt de lijst in de regio Oostende-Westhoek. In de andere kieskringen schuift N-VA twee vrouwen naar voren: Daphne Duméry (kieskring Brugge) en Kelly Detavernier (Kortrijk-Roeselare-Tielt).
Vlaams Belang toonde zich van uit de oppositie hoogstens een koele minnaar van het provinciebestuur en wil het bestuursniveau eigenlijk liefst afschaffen. Als lijsttrekkers kiest de partij drie mensen zonder ervaring in de provincieraad: Michiel Descheemaeker trekt de lijst Kortrijk-Roeselare-Tielt. Jonathan Haeyaert is lijsttrekker voor Brugge en Niels Delbaere in de regio Oostende-Westhoek.
Groen is een jarenlange vaste klant in de oppositie van de provincieraad. Maarten Tavernier was er de vorige legislatuur een ijverige fractieleider en trekt ook de lijst in de regio Kortrijk-Roeselare-Tielt. Verder kiest de partij voor vernieuwing bij z’n gezichten: Andries Neirynck voor de regio Brugge en Farhat Mahjor voor de regio Oostende-Westhoek.
PVDA, tot slot, is er nog nooit in geslaagd om een zitje in de provincieraad te bemachtigen. Maar als de resultaten van 9 juni een indicatie geven, dan zit dat er nu misschien wel in. De drie lijsttrekkers hebben – vanzelfsprekend – geen ervaring op het provinciale niveau: Peter Degand (Oostende-Westhoek), Dave Platteau (Kortrijk-Roeselare-Tielt) en Akie Mahdaoui (Brugge).
Benieuwd naar de situatie voor de gemeenteraadsverkiezingen?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.