Gemeenteraadsverkiezingen Waregem: Houdt CD&V, na Kurt Vanryckeghem, de absolute meerderheid?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit de situatie in Waregem, waar CD&V al sinds jaar en dag alleen bestuurt? Behoudt de partij ook zonder Kurt Vanryckeghem zijn absolute meerderheid? Of maakt iemand daar een einde aan? De tv-reportage zie je op zaterdag 12 oktober.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: CD&V (20 zetels) - burgemeester Kurt Vanryckeghem
- Oppositie: N-VA/Open Vld (7 zetels), Groen (3 zetels), Vlaams Belang (1 zetel), Vooruit (1 zetel) en onafhankelijk (1)
CD&V haalde in 2018 iets meer dan de helft van de stemmen (51,2%), goed voor 20 van de 33 zetels. Ondanks het verlies van twee zetels, blijven de christendemocraten in Waregem hun absolute meerderheid behouden. Ook burgemeester Kurt Vanryckeghem moet tevreden zijn met een persoonlijk stemmenverlies van zo'n 1000 inwoners, toch blijft hij goed scoren met bijna 7000 voorkeursstemmen.
Uitslagen verkiezingen 2024
Gemeenteraadsverkiezingen Provincieraadsverkiezingen |
Getelde bureaus:
|
Bezig met ophalen data... |
Voorkeurstemmen
Gemeenteraadsverkiezingen in Waregem
N-VA en Open Vld besloten om na de verkiezingen van 2012 in 2018 samen naar de stembus te trekken met een kartellijst. De partij kreeg ruim 21 procent van de stemmen, goed voor zeven zetels. Die fractie hield niet stand, want Open Vld stapte vorig jaar uit de fractie. Beide partijen gingen elk apart hun weg.
Groen scoorde zes jaar geleden bijzonder goed, als derde grootste partij met drie zetels. Vlaams Belang kwam in 2018 nieuw in de gemeenteraad met twee zetels, sp.a haalde er eentje binnen. Daar zijn er allerlei wissels gebeurd op die ene zetel en bij Vlaams Belang is de voormalig lijsttrekker Patrick Desmet ondertussen onafhankelijk raadslid.
Sowieso nieuwe burgemeester
Burgemeester Kurt Vanryckeghem stopt sowieso als burgemeester, hij duwt nog wel de lijst voor CD&V. De partij schuift met de slogan 'Klaar voor meer' huidig schepen van Economie Kristof Chanterie naar voor als lijsttrekker. Al profileert ook Rik Soens zich vanop de voorlaatste plaats als kandidaat voor de sjerp. CD&V moet het wel doen zonder tweede schepen Jo Neirynck, die kondigde aan dat hij stopt met de lokale politiek.
N-VA komt weer apart op. Fractieleider Michiel Vandewalle zal de lijst trekken.
Voormalig coalitiepartner Open Vld heeft zijn lijst omgedoopt tot Team Waregem, ondernemer Johan Vanhove zal die lijst trekken.
Groen trekt de kaart van zijn lokale voorzitter en gemeenteraadslid Simon Wemel. De partij trekt met het thema ‘Meer Ruimte’ naar de kiezer. Zo moet er letterlijk meer open ruimte en groen komen. Ook in het verkeer wil de partij meer ruimte voor zwakke weggebruikers. Ook betaalbaar wonen is een van de pijlers.
Bij Vooruit kiezen ze voor voorzitter en gemeenteraadslid Frederic Mortier als lijsttrekker. De socialisten hebben vijf speerpunten, waaronder veilige schoolomgevingen, een bereikbare stad, betaalbaar wonen, en meer middelen naar de deelgemeenten.
Vlaams Belang tenslotte heeft na interne strubbelingen de lokale afdeling opnieuw op de rails gezet. Tanguy De Maertelaere trekt de lijst in oktober.
Grote projecten, maar "te veel beton"
Het stadsbestuur zette deze legislatuur heel wat bouwprojecten in de steigers, of werkte ze af. Het Pand onderging een grondige metamorfose, er kwamen twee reusachtige woontorens bij aan de stadionvijvers, een parkeertoren bij Waregem Expo, een nieuwe brandweerkazerne, en ook de politiezone MIRA kreeg een nieuw onderkomen.
Het levert de stad verwijten op dat ze alleen in beton investeert. Er kwam wel een klein stuk stadspark bij achter het station en in Desselgem waardeerde het stadsbestuur de visvijvers op tot natuur- en wandelgebied. Binnenkort krijgt Sint-Eloois-Vijve ook nog verlaagde Leieboorden.
Fileproblemen opgelost en nieuw bedrijventerrein
Wegen en Verkeer herwerkte het op- en afrittencomplex over de E17 tot ‘De Vlecht’. Ellenlange files van weleer lijken daarmee opgelost, al zal dat effect pas helemaal duidelijk zijn als ook het kruispunt Belgiek in Deerlijk is afgewerkt.
Het maakt wel de weg vrij voor een nieuwe bedrijvenzone op de Blauwpoortsite. Dat dossier zorgde de voorbije jaren voor veel politieke discussie, maar uiteindelijk ging het licht daarvoor toch op groen.
Ook mobiliteit elders in Waregem was voer voor discussie. De Markt werd verkeersvrij gemaakt, een jarenlange vraag van veel partijen. Het hele centrum is zone 30 maar ondanks een heel net aan fietsstraten vindt de oppositie dat de auto nog te veel ruimte krijgt.
Wat met personeel De Meers?
Ook over het personeelsbeleid in woonzorgcentrum De Meers is veel inkt gevloeid. Zo blijven personeelsleden zich verzetten tegen de nieuwe uurroosters met veel gesplitste diensten. De werkdruk stijgt er, oppositiepartijen schaarden zich achter het personeel.
Waregem blijft zich ondertussen ook profileren als Paardenstad, en investeerde in nieuwe stallingen op de Hippodroom. De stad is nu officieel eigenaar van de renbaan en van het Hippologiagebouw.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.