Gemeenteraadsverkiezingen Knokke-Heist: eerste keer na overlijden Leopold Lippens
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Knokke-Heist, waar ze het voor het eerst zonder graaf Leopold Lippens moeten doen? Krijgt voormalig burgemeester Piet De Groote een nieuwe kans met zijn eigen partij? Komt de partij INZICHT! van schepen Bert De Brabandere en oppositieraadslid Cathy Coudyser aan de deur kloppen? Of kan Gemeentebelangen met huidig burgemeester Jan Morbee toch de absolute meerderheid behouden en nog eens 40 jaar Knokke-Heist besturen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Gemeentebelangen (20 zetels) - burgemeester Jan Morbée
- Oppositie: N-VA (4 zetels), Vooruit-Groen (1 zetel), Vlaams Belang (1 zetel), onafhankelijken (5 zetels)
Het rijk van Leopold Lippens is een beetje ingestort na zijn overlijden, drie jaar geleden. Lippens was op dat moment al 40 jaar burgemeester van Knokke-Heist en behaalde in 2018 nog 7.420 voorkeursstemmen. Partijgenoot van Gemeentebelangen Piet De Groote nam toen de sjerp over.
In 2018 behaalde Gemeentebelangen een absolute meerderheid, met aanvankelijk 25 zetels. Vijf raadsleden stapten later uit de partij en gingen onafhankelijk verder. In de oppositie zitten N-VA met vier zetels, het kartel tussen Vooruit en Groen met één zetel, net als Vlaams Belang dat één zetel telt.
Uitslagen verkiezingen 2018
Bezig met ophalen data... |
Gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist
Burgemeesterswissel na storm aan zee
Sindsdien is er dus vooral politieke onrust in Knokke-Heist. In de zomer van 2023 start het parket van West-Vlaanderen een opsporingsonderzoek naar een vastgoedtransactie van Kris Demeyere, de geschorste schepen van Stedenbouw in Knokke-Heist. Hij staat al sinds eind mei op non-actief door mogelijke belangenvermenging. Die zomer neemt hij ontslag als schepen en gemeenteraadslid. Hij verlaat ook Gemeentebelangen.
In het najaar van 2023 neemt Piet De Groote live op televisie ontslag als burgemeester van de kustgemeente. Hij neemt die beslissing na geruzie binnen het schepencollege en een ongeziene politieke storm over Knokke-Heist. Toenmalig schepen Jan Morbee neemt over. Het is al de derde burgemeester in drie jaar tijd. Morbee haalde in 2018 nog 2.426 voorkeursstemmen.
Behoudt Gemeentebelangen een absolute meerderheid?
De belangrijkste vraag is misschien wel of de partij Gemeentebelangen kan verderzetten wat Leopold Lippens al die jaren heeft gedaan? Alleen besturen. Het wordt in elk geval moeilijk. Huidig burgemeester Jan Morbee trekt de lijst. Ook Valéry Lippens, de zoon van Leopold Lippens staat op de lijst. Sterkhouder Anthony Wittesaele komt niet meer op door gezondheidsproblemen.
Een half jaar na zijn ontslag, live op televisie, komt Piet De Groote met een eigen partij: JA! Hij wil opnieuw burgemeester worden. Ook Françoise De Vreeze-Bienstman stapte uit de partij Gemeentebelangen. Zij wou aanvankelijk met een eigen lijst (Puur KH) naar de kiezer trekken, maar sluit zich nu aan bij JA!.
CD&V maakt nu nog deel uit van Gemeentebelangen, maar kiest op 13 oktober voor oppositiepartij N-VA. De partijen gaan samen naar de kiezer onder de naam: INZICHT!. Bert De Brabandere is lijsttrekker. Ook Cathy Coudyser van N-VA staat op de lijst.
Groen en Vooruit trekken opnieuw in kartel naar de kiezer. Kopvrouw daar is Katrien Anteunis.
Ook Vlaams Belang komt met een lijst in Knokke-Heist. De man die voor de stemmen moet zorgen is lijsttrekker Philip Claeys. Hij is jarenlang Europees parlementslid geweest en wil nu lokaal goed scoren.
Onrust door bouwprojecten
Deelgemeente Heist moest de grootste hap slikken wat betreft 'bouwellende' de voorbije legislatuur. Het bouwproject Hoost, een groot nieuw woonproject pal in het centrum, duurde lang en in het najaar van 2022 zaten gezinnen een tijdlang zonder gas. Ook de woningen rondom liepen schade op.
En de beroering in Heist blijft ook maar duren rond het bouwproject aan de Heistlaan in Knokke-Heist. Het project voorziet 117 appartementen. De bewoners maar ook het gemeentebestuur willen liever eengezinswoningen. De gemeente weigerde een omgevingsvergunning omdat de locatie overstromingsgevoelig is en bij een groene zone ligt.
Projectontwikkelaar ION gaat in beroep bij de provincie. Actiecomité SOS Heist aan Zee start prompt met een crowdfunding om een advocaat te kunnen betalen. Op 1 oktober is er een zitting.
In Knokke-Heist zorgden ook de plannen voor de bouw van twee windturbines langs de A11 in Westkapelle voor onrust. Drie jaar geleden trokken de gemeenten samen met omwonenden en natuurverenigingen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen, maar die bevestigde onlangs de vergunning van de Vlaamse regering.
De gemeente tekende samen met Damme cassatieberoep aan. Ze vinden dat de windmolens het uitzicht van het polderlandschap schaden.
Ook over een toekomstig golfproject langs de Natiënlaan is het laatste nog niet gezegd. Zakenman Paul Gheysens had een omgevingsvergunning gevraagd, maar later bleek de aangevoerde grond vervuild met PFAS. Het dossier sleept al een tijdje aan en er waren al meerdere rechtszaken.
Vernieuwde Natiënlaan
In juli werd de vernieuwde Natiënlaan officieel geopend. De werken aan de voornaamste toegangsweg tot Knokke hebben vier jaar geduurd. Eind 2020 startte het Agenschap Wegen en Verkeer met de reconversie van de Natiënlaan tot een groene boulevard.
Ook de handelszaken langs de invalsweg kregen een upgrade. In het najaar is de groenaanleg nog voorzien.
Na 10 jaar is er ook een oplossing voor het conflict tussen het gemeentebestuur van Knokke-Heist en de brandweer. In 2014 hadden 32 brandweermannen een klacht ingediend bij de arbeidsrechtbank, waarin zij compensatie eisten voor hun vele overuren. Het gemeentebestuur was toen nog hun werkgever. Er volgden verschillende juridische procedures. Nu hebben ze een overeenkomst gesloten.