In Lo-Renin­ge zijn er mis­schien geen gemeenteraadsverkiezingen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Lo-Reninge weten de inwoners nog niet of ze op 13 oktober kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe dan ook is dat niet meer verplicht. Maar als er voorlopig maar één lijst is zijn er geen verkiezingen en is de lijsttrekker van die ene partij automatisch de nieuwe burgemeester. Morgen is de deadline om de lijsten in te dienen.

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Lo-Reninge? Voorlopig is er maar één lijst, en zijn er dus geen gemeenteraadsverkiezingen, dat was vroeger ook al zo in Zuienkerke. De lijsttrekker is dan automatisch de nieuwe burgemeester. Stemmen voor de provincieraad kan natuurlijk wel nog. 

Herwig Reynaert, politicoloog UGent: "Meestal is het zo dat de lijsttrekker burgemeester wordt en dat de schepenmandaten onderling verdeeld worden. Ik ga ervan uit dat als er maar één lijst opkomt, dat die dat ook op voorhand heeft afgesproken. "

Lijst opsplitsen

Maar mogelijk komt er nog een tweede lijst bij in Lo-Reninge. Het zal wel snel moeten gaan, want de deadline is morgennamiddag om vier uur. Een oplossing om toch verkiezingen te organiseren kan zijn om die ene lijst op te splitsen, zoals ze in Spiere-Helkijn van plan zijn.

Herwig Reynaert: "Het positieve zou kunnen zijn dat men effectief wil weten wie de populairste mensen binnen zijn binnen de eigen politieke partij, vandaar de twee lijsten. Anders kom je dat niet te weten omdat er geen verkiezingen zijn. Maar een andere reden kan zijn dat men er intern niet aan uitkomt wie er finaal burgemeester en schepenen gaan worden en dat legt men dan in de handen van de kiezer."

Landelijke gemeente

Het is niet toevallig dat dit voorvalt in een landelijke gemeente: "Hoe minder inwoners er zijn, hoe moeilijker het is om kandidaten op een politieke lijst te krijgen. Vandaar dat sommigen ook pleiten voor fusies van gemeenten om het democratisch gehalte en het potentieel aan kandidaten te verhogen. Dus het is niet atypisch natuurlijk dat we dergelijke situaties kennen dat in kleine gemeenten men eigenlijk nauwelijks mensen vindt die aan politiek willen doen," besluit Herwig Reynaert

De redactie