Gemeenteraadsverkiezingen Ieper: kunnen andere partijen een vuist maken tegen Team Ieper?
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Ieper? Drie partijen (Open Ieper, CD&V en N-VA) bundelden daar de krachten, onder de naam Team Ieper. Zij moet het opnemen tegen Vooruit, Groen Ieper, Vlaams Belang, SVD en L.A.M.O.O.T. . Op woensdag 9 oktober is er op TV het debat 'De Sleutels Van De Stad' met alle lijsttrekkers.
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Open Ieper (9 zetels), Vooruit (5 zetels), N-VA (3 zetels) - burgemeester Emmily Talpe
- Oppositie: CD&V (10 zetels), Groen (2 zetels), Ieper 2030 (2 zetels)
In Ieper was er bij de vorige verkiezingen een politieke aardverschuiving. De grootste partij, CD&V, sinds jaar en dag aan de macht, werd er aan de kant geschoven. Open Ieper zocht toenadering tot N-VA en Vooruit en vormde zo een meerderheid zonder CD&V. De christendemocraten, en nog niet in het minst toenmalig burgemeester Jan Durnez, reageerden geschokt. En Vooruit, de eeuwige oppositiepartij in Ieper, kon eindelijk eens zelf het beleid mee helpen uitstippelen.
Maar het werd een korte ménage à trois, toch in die samenstelling. Want in september vorig jaar maakte de liberale burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) bekend dat ze in de komende verkiezingen Vooruit ruilt voor CD&V, tot grote ontgoocheling van Vooruit. Twee van oudsher grote rivalen in de kattenstad trekken dus naar de kiezer, onder het goedkeurend oog van N-VA.
CD&V had bij de vorige verkiezingen 10 zetels, Open Ieper 9, Vooruit 5, NV-A 3, Groen 2 en Vlaams Belang (later Ieper 2030) ook 2. Vraag is wat de Ieperlingen vinden van die partnerruil van Open Ieper? Zien ze dat als een soort koehandel, en straffen ze de partij af wegens ontrouw? Of zien ze het door de vingers?
Uitslagen verkiezingen 2018
Bezig met ophalen data... |
Gemeenteraadsverkiezingen in Ieper
Realisaties en discussies
De Leet is intussen helemaal heraangelegd, inclusief een kleurrijke fontein. Andere realisaties zijn de restauratie van de Lakenhallen en de Rijselpoort, de herinrichting van de dorpskern van Boezinge (maar niet die van Vlamertinge), het goedgekeurde plan voor de herinrichting van het oude openluchtzwembad en de fietscomfortstroken in het centrum. En er staan terrassen op de markt het hele jaar rond. Het nieuwe mobiliteitsplan, dat in mei 2022 werd goedgekeurd, oogstte wel heel wat kritiek.
Stedelijk zwembad
Sommige dossiers zijn misschien wat op de lange baan geschoven, zoals het vernieuwen van heel wat fiets- en voetpaden, de heraanleg van de Maloulaan en de Plumerlaan, en ook de realisatie van het nieuwe zwembad. Volgens sommige partijen ontbreekt een lange termijnvisie voor de sportsite waar het zwembad deel van uit maakt. In februari 2024 stelde de intussen overleden schepen van sport, Patrick Benoot, wel de plannen voor het nieuwe zwembad voor.
Volgens de huidige meerderheid is de intense voorbereiding van dit dossier en de recente ondertekening van het contract net de grootste realisatie van de voorbije zes jaar. De werken moeten nog starten, maar het plan is veelbelovend, zegt de huidige meerderheid.
Complexe dossiers
De stad had ook heel wat complexe dossiers rond ruimtelijke ordening te verwerken, over de plaatsing van windmolens, de nakende onteigening door de WVI van de legerkazerne voor KMO-ontwikkeling, en de goedkeuring van het RUP Zuiderring, waardoor Picanol momenteel zijn Europees hoofdkwartier in Ieper kan bouwen.
Ten slotte....
Volgens sommige partijen is te weinig gedaan om de groeiende leegstand van winkels tegen te houden, en heeft de huidige meerderheid zich te weinig verzet tegen de komst van een asielcentrum.
Het huidige bestuur vindt dan weer dat Ieper er sportief uitblinkt met de start van Gent-Wevelgem én twee maal een WRC rally, waardoor de stad wereldwijd in de media terecht kwam.
Waar gaat en staat Team Ieper voor?
Voor Team Ieper is een bereikbare, fietsvriendelijke en nette stad prioritair. De partij is dan toch geen voorstander meer van een ondergrondse parking op de markt, maar wil zoeken naar alternatieven zodat de markt parkeervrij kan worden. Team Ieper heeft een dorpenplan uitgewerkt met het accent op leefbaarheid en herbestemming van kerken. De jachthaven moet meer uitstraling krijgen en het dienstencentrum verdient een opwaardering. Team Ieper wil een bestuur vormen dat dicht bij de mensen staat. Huidig burgemeester Emmily Talpe trekt de lijst, Katrien Desomer duwt.
Waar gaat en staat Vooruit voor?
Bij Vooruit is huidig eerste schepen Philip Bolle lijsttrekker. Huidig schepen Ives Goudeseune duwt de lijst. De partij is tegen een ondergrondse parking op de Grote Markt, en wil Ieper veel fietsvriendelijker maken. De start van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem mag uit de stad verdwijnen. Dat zou een klein miljoen besparen, geld dat naar andere dingen kan gaan die de inwoners ten goede komen. Vooruit wil ook de dorpen versterken, met starterspremies voor handelaars en de garantie van een bankautomaat in elk dorp. Ook extra sociale woningen, armoedebestrijding en ondersteuning van kinderopvang staan in het programma.
Waar gaat en staat Groen Ieper voor?
Groen Ieper trekt naar de kiezer met de slogan "Groen Ieper zorgt voor ruimte". Gemeenteraadslid Sam Vancayseele trekt de groene lijst. De partij wil onder meer een nieuw circulatieplan, met het centrum als één grote fietszone, een parkeervrije Grote Markt, zonder ondergrondse parking. De fietsverbindingen met de deelgemeenten moeten beter en veiliger worden. Groen wil ook dienstencentrum De Kersecorf vernieuwen en omvormen tot een Open Huis, waar je terecht kunt met al je vragen en noden. Andere prioriteiten zijn de aanpak van leegstand, betaalbare woningen en dorpspunten in de deelgemeenten.
Waar gaat en staat Vlaams Belang voor?
Vlaams Belang wil zich blijven verzetten tegen asielopvang en de stad moet daar autonoom over kunnen beslissen. Een nieuws moskee mag er zeker niet komen. En stadspersoneel mag geen islamitische kledij dragen in openbare gebouwen. De partij wil ook de leegstand in het centrum bestrijden, net als het volgens haar teveel aan kebabzaken, barbershops en telefoonshops. Ieper moet weer een meer exclusieve winkelstad worden. De voetpaden moeten beter aangelegd worden, en er moeten meer zitbanken komen. Iedereen moet aan een betaalbare woning kunnen geraken. Ten slotte is Vlaams Belang tegen een gedwongen fusie met andere gemeenten. Nancy Six trekt de lijst.
Waar gaat en staat L.A.M.O.O.T. voor?
L.A.M.O.O.T., met lijsttrekker Frederic Lamoot staat voor Ludiek Alternatief Met Ogenschijnlijk Onnozele Thema’s, met de nadruk op Ogenschijnlijk. Eén van speerpunten is de komst een Action winkel. "Al jaren vraagt een groot deel van de Ieperlingen dat er een ACTION komt in Ieper. Wel aan deze vraag wil ik tegemoetkomen.“ L.A.M.O.O.T. pleit ook meer inspraak in het beleid van de stad, een nieuw circulatieplan in de binnenstad, en natuurlijke openluchtwaterrecreatie aan de Vestingen. “Mijn partij wil graag meehelpen om van Ieper terug een dynamische vrolijke stad te maken. Make Ieper great again.”
Waar gaat en staat SVD voor?
Ook SVD (Samen Voor Democratie) met lijsttrekker Alain Stratsaert komt op. De partij is voor de invoer van een bindend lokaal referendum over dossiers die elke inwoner aangaan zoals een parkeergarage onder de Grote Markt. Bij kleinere lokale projecten wil SVD peilen bij betrokken burgers,” zegt Stratsaert.
SVD verzet zich tegen verdere fusies die “de kloof gemeente/burger enkel maar zullen vergroten.” De partij wil een aanspreekpunt van de lokale overheid in elke deelgemeente, meer groen in het centrum van de stad, en een verkeersvrije Menenstraat op vaststaande uren in het weekend en op feestdagen. SVD wil ook niet nog meer camera’s in de stad.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.