Gemeenteraadsverkiezingen Poperinge: nog eens zes jaar voor Christof Dejaegher?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Poperinge, de gemeente waar je opnieuw keuze hebt tussen zes partijen.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: CD&V (12 zetels), Samen (3 zetels) - burgemeester Christof Dejaegher
- Oppositie: Open VLD (7 zetels), N-VA (1 zetel), Groen (1 zetel), Vlaams Belang (1 zetel)
Gaan in Poperinge CD&V en Samen (nu Samen Vooruit) nog maar eens hun jawoord geven? Er is alvast een wissel bij één van de lijsttrekkers. Bij CD&V blijft dat huidig burgemeester Christof Dejaegher, maar bij Samen Vooruit neemt Bryan Vanderhaeghe de fakkel over van Jurgen Vanlerberghe.
Tijd voor verandering?
Bij Open VLD, nu Bewust, vinden ze dat het na 20 jaar CD&V en Samen tijd is voor verandering. Die partij heeft nu 7 van de 27 zetels, en is daarmee de tweede grootste partij. CD&V heeft er nu 12, en coalitiepartner Samen 3. De andere drie partijen (N-VA, Groen en Vlaams Belang), die ook nu weer opkomen, hebben momenteel elk één zitje.
Uitslagen verkiezingen 2018
Bezig met ophalen data... |
Gemeenteraadsverkiezingen in Poperinge
Projecten
In Poperinge staan heel wat projecten in de steigers: Het Vroonhof, de Duitse toren,….
De verbouwingen aan De Kring zijn afgelopen. Het nieuwe Huis van de Verenigingen biedt onderdak aan heel wat Poperingse organisaties, die dringend op zoek waren naar huisvesting. Dat is ongetwijfeld de grootste realisatie in de hoppestad.
De Kring is ook het meest besproken project geweest op de gemeenteraad. Door de inflatiecrisis (bouwkostverhoging van 30 tot 40%) en onverwachte problemen heeft de stad veel meer moeten investeren dan voorzien. Dat verwijt de oppositie aan de meerderheid: dat ze de centen van de Poperingenaars niet als een goede huisvader hebben beheerd. Daardoor worden andere projecten, zoals het heraanleggen van veel landelijke wegen en fietspaden, op de lange baan geschoven, zegt ze.
Nog enkele realisaties
Maar alle decretaal verplichte parameters eindigen jaar na jaar positief, zegt de burgemeester. “De stad heeft per kop wel veel leningen, maar zo lang je die kunt betalen, is er geen probleem.”
Er is ook een oplossing gevonden voor het Weeuwenhof. Poperinge heeft ook geïnvesteerd in wegeniswerken, onder meer in de volledige dorpskernvernieuwing van Reningelst en in het Dorpsplein van Watou en de Hoppelandwijk. Volgens de meerderheid is er wel degelijk blijvend geïnvesteerd in landelijke wegen.
Sport, toerisme en dorpen
De stad investeerde ook in sport (tennis, kunstgrasveld, aankoop bijkomende gronden) en toerisme (immersieve treinbeleving in Lyssenthoek en de Duitse toren). Er kwam een dorpsparking in Roesbrugge en een buurtsalon in Krombeke en Reningelst (met speelplein en een vernieuwde binnenkoer). Er is ook een mobiel dienstencentrum opgestart voor de dorpen, en inwoners uit het centrum kunnen ook een beroep doen op de diensten van Nestor.
Vroonhofsite
En last but not least is natuurlijk ook gestart met de ontwikkeling van de Vroonhofsite in het hartje van de stad. Een eerste fase van de afbraakwerken vond plaats en het archeologisch onderzoek is lopende.
De volgende dossiers werden volgens de oppositie te weinig behandeld of er kwam geen oplossing voor: het tekort aan bankautomaten en de afschaffing van de pendelbus van Poperinge naar Jan Yperman in Ieper.
Waar gaat en staat CD&V voor?
Lijsttrekker van CD&V Poperinge is Christof Dejaegher. Zijn partij wil verantwoord omgaan met de gemeentelijke financiën, zodat ook toekomstige generaties voldoende ademruimte hebben. Met steun voor iedereen, van kinderopvang tot seniorenzorg, gerichte investeringen voor alle dorpen, en kwaliteitsvolle en duurzame infrastructuur voor verenigingen en inwoners. Poperinge moet voorts een leefbare stad zijn waar alle weggebruikers een plek hebben. En ondernemers en landbouw moeten voldoende ruimte krijgen.
Waar gaat en staat Bewust voor?
Bewust met lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu wil Poperinge aantrekkelijker maken met meer groen, een creatieve invulling van leegstaande ruimtes, goed onderhouden wegen en opgefriste centrumstraten. De straatverlichting mag meer aan, en er mag meer politie op straat om het uitgaansleven veiliger te maken. Betalend parkeren wordt afgeschaft. Op de sportzone komt een moderne multifunctionele hal. De dorpen moeten versterkt worden via projecten waar de inwoners zelf inspraak over hebben. Ondernemers krijgen steun in heel Groot-Poperinge.
Waar gaat en staat Samen Vooruit voor?
Samen Vooruit, bij de vorige verkiezingen gewoon ‘Samen’ , wordt getrokken door huidig gemeenteraadslid en schepen Bryan Vanderhaeghe. Samen Vooruit wil van Poperinge een nog meer gezellige stad maken: zonder zwerfvuil en met goed onderhouden groen in de straten. Iedereen moet meekunnen, ook jongeren, financieel kwetsbaren maar zeker ook de senioren.
Waar gaat en staat Vlaams Belang voor?
Vlaams Belang wil dat Poperinge meer werk maakt van veiligheid: meer controle op druggebruik maar ook preventieve maatregelen. De straatverlichting moet ook langer aanstaan tijdens de winter. Er moeten meer parkeerplaatsen komen voor mensen met een handicap. En mensen die een leefloon krijgen, moeten verplicht enkele uren vrijwilligerswerk doen. De partij wil ook nog dat verenigingen de ontmoetingscentra gratis mogen gebruiken en dat jongeren meer inspraak moeten hebben op culturele evenementen. Martine Vanbrabant trekt opnieuw de lijst.
Waar gaat en staat Groen voor?
Verkeersveiligheid en co-mobiliteit zijn heel belangrijke speerpunten voor Groen
Poperinge. Een school zonder zebrapad en verbindingswegen zonder fietspaden zijn voor de partij ontoelaatbaar. De partij wil het ook opnemen voor het milieu en de jeugd. Naar de adviesorganen moet echt geluisterd worden, en er moet ook echt rekening mee gehouden worden. De leefbaarheid van Poperinge en alle deelgemeenten kan beter. Groen wil vermijden dat Poperinge een slaapstad worden waar ‘mensen met grote auto’s alleen in het weekend naar toekomen.’ Dirk Hebben is lijsttrekker.
Waar gaat en staat N-VA voor?
De N-VA van lijsttrekker Jan Van Bruwaene wil de tering naar de nering zetten. Investeren mag, maar geen prestigeprojecten. De partij wil ervoor zorgen dat jongeren Poperinge niet verlaten. Inspraak is belangrijk, en economie en handel moeten alle kansen krijgen. N-VA wil ook inzetten op een goed sportaanbod, goed onderhouden wegen, leefbare dorpen, en een betere begeleiding van mensen met een drugsproblematiek, waarbij er ook meer ingezet moet worden op preventie.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.