Gemeenteraadsverkiezingen Bredene: gedaan met socialistisch beleid?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Bredene? Kan Steve Vandenberghe er nog eens zes jaar bij doen als burgemeester? De socialisten leveren al 36 jaar de burgemeester. Maar een deel van de oppositie wil het tij keren en bundelt de krachten in een nieuwe burgerbeweging Alternatief24. De tv-reportage is te zien op vrijdag 4 oktober.
Op welke partijen en politici kan ik stemmen?
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: Vooruit (15 zetels) en CD&V (2 zetels) - burgemeester Steve Vandenberghe
- Oppositie: N-VA/Open Vld (4 zetels), Vlaams Belang (3 zetels) en Groen (1 zetel)
Vooruit haalt al sinds 1994 de absolute meerderheid in Bredene. Ook bij de verkiezingen in 2018 haalden de socialisten 50,2 procent van de stemmen, goed voor een stijging in vergelijking met 2012 en een nipte absolute meerderheid met 15 van de 25 zetels.
Om zwaarder door te wegen in de meerderheid koos burgemeester Steve Vandenberghe voor een coalitie met CD&V, dat met 10,1 procent twee zetels binnenhaalde.
Uitslagen verkiezingen 2018
Bezig met ophalen data... |
Gemeenteraadsverkiezingen in Bredene
De kartellijst N-VA/Open VLD is met 15,3 procent en vier zetels de grootste oppositiepartij. Vlaams Belang haalde zes jaar geleden 12,1 procent van de stemmen, ofwel drie zetels. Groen strandde met 7,7 procent op een zetel. Neutraal Bredene , VITAL en NSVWP haalden geen enkele zetel binnen.
Nieuwe partijen en nieuwe uitdagers
Ook nu trekt Vooruit opnieuw met burgemeester Steve Vandenberghe op kop naar de Bredenaar. Ook schepen Erwin Feys en Kristien Vanmullem die schepen was van 2006 tot 2022 zijn opnieuw kandidaat. Opvallende naam op de lijst is Johan Vande Lanotte. Hij krijgt plaats 22. De voormalige minister en burgemeester van Oostende is verhuisd naar Bredene en begeleidt daar de nieuwe kandidaten. Steve Vandenberghe die al 14 jaar burgemeester is wil nu vooral jonge kandidaten klaarstomen. Verder willen de socialisten de vernieuwing van Bredene Sas afwerken en die van Bredene Dorp aanpakken.
Coalitiepartner CD&V trekt onder de naam 'Team Bredene' naar de kiezer en kiest voor verjonging en vernieuwing. Op de lijst staan dertien kandidaten van CD&V-signatuur en twaalf kandidaten die geen lid zijn van een nationale politieke partij. Lijsttrekker is huidig schepen Kristof Vermeire. Team Bredene is tegen een fusie en wil inzetten op een doordachte ruimtelijke ordening zodat de buurten leefbaar blijven.
Alternatief24 noemt zichzelf geen partij, maar een burgerbeweging met een burgerlijst, bestaande uit enkele leden van oppositiepartijen N-VA en Groen en onafhankelijken. Ze zijn naar eigen zeggen de grootste uitdager van de huidige meerderheid. Zeven van de tien eerste plaatsen worden ingenomen door vrouwen. Lijsttrekker is Vicky Dereere. Ze willen een eerlijker, transparanter en respectvoller beleid met meer inspraak. Ze vinden dat het tijd is voor verandering en een nieuwe wind. Alternatief24 hoopt dat ze de meerderheid van Vooruit kunnen breken. Al wordt dat moeilijk. Vooruit haalde in 2018 nipt de absolute meerderheid, goed voor 15 van de 25 zetels.
N-VA trok in 2018 in kartel met Open VLD naar de kiezer. De liberale partij komt niet op in Bredene.
Vlaams Belang trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met een nieuwe kopman Gregory Roelandt. Therese Vanneste, die zich al jaren inzet voor dieren, duwt de lijst. De partij ijvert voor sociale woningen voor eigen inwoners, actieve armoedebestrijding, een streng preventief veiligheidsbeleid met nultolerantie voor druggebruik, vandalisme en overlast en meer infrastructuur voor jongeren. Vlaams Belang hoopt dat ze van drie naar zes zetels kunnen gaan. Bij de Vlaamse verkiezingen in juni haalde Vlaams Belang 30 procent van de stemmen en was ze de grootste.
Groen komt op met een onvolledige lijst van negen personen en een nieuwe lijsttrekker Bruce Verburgh. De groenen willen betere voorzieningen voor fietsers en voetgangers, leefbare buurten met groenzones en natuur op wandelafstand en lokale investeringen in een duurzame toekomst.
En dan is er nog éénmanslijst van Vital Haghebaert. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde zijn lijst VITAL 0,7 procent. VITAL staat voor Vrijheid, Intimiteit, Thuis, Arbeid en Liefde.
Nieuw woonzorgcentrum en komst nieuw zwembad
Het huidige bestuur bouwde een nieuw woonzorgcentrum dat genoemd werd naar de overleden schepen Jacky Maes, met een diensten- en een dagverzorgingscentrum. Het is met 27 miljoen euro de grootste investering ooit in Bredene.
De kustgemeente moest ook afrekenen met het 'illegaal' woonzorgcentrum Serving You. In april besliste Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits dat het niet-erkende woonzorgcentrum definitief moet sluiten.
De Kapelstraat is heraangelegd zodat er minder verkeershinder is als vrachtwagens laden en lossen. In het kader van het Masterplan Sas zijn ook al heel wat straten heraangelegd.
De bouw van het nieuwe, groene zwembad op domein Grasduinen is volop bezig en moet dat volgend jaar de deuren openen. De oppositie vindt dit een megalomaan project. Er kwam al meermaals protest, ook van de duikclub.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.