Gemeenteraadsverkiezingen Avelgem: komt er een tweede termijn voor Lut Deseyn?
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraden. Hoe zit de situatie in Avelgem? Lut Deseyn werd voor het eerst burgemeester in Avelgem in 2018. Een jaar eerder was ze uit onvrede opgestapt als schepen bij CD&V en dat deed nogal wat stof opwaaien. Ze stapte over naar de liberalen van Gemeentebelangen en scoorde bijzonder goed. CD&V ging toen onderuit en belandde in de oppositie. Voor deze verkiezingen komen er vier partijen met een lijst op, al is er mogelijk nog een vijfde in de maak.
Wie bestuurt momenteel?
- Meerderheid: gbA-GEMEENTEBELANGEN (8 zetels), Tandem (6 zetels) - burgemeester Lut Deseyn
- Oppositie: CD&V (6 zetels), N-VA (1 zetel)
Avelgem wordt bestuurd door een coalitie van gbA+ (8 zetels) en Tandem (6 zetels) met Lut Deseyn als burgemeester en schepenen Caroline Valck en Liesje Cartreul van gbA, en Tom Beunens, Annicq Verschuere en Sandra Platteau van Tandem. CD&V en N-VA zitten op de oppositiebanken. Naast de burgemeester zijn er nog 21 gemeenteraadsleden.
Zes jaar is veel te kort, vooral om grote projecten te realiseren, zegt Lut Deseyn op het einde van de legislatuur. Ze gaat dus voor een nieuwe termijn als burgemeester. Het zijn overigens geen gemakkelijke jaren geweest, maar het bestuur zou intussen de financiën op orde hebben.
Uitslagen verkiezingen 2018
Bezig met ophalen data... |
Gemeenteraadsverkiezingen in Avelgem
Realisaties
In deze legislatuur werden het gemeentehuis en het sociaal huis onder één dak samengebracht in de Kortrijkstraat. Aanvankelijk was dat niet de bedoeling, maar uiteindelijk bleek het heel efficiënt te zijn.
Na jaren wachten is ook het intergemeentelijk recyclagepark gerealiseerd. Oppositiepartij N-VA ziet het als een blunder dat het recyclagepark in het centrum gerealiseerd werd, waar het niet thuis hoort.
Het oude, geklasseerde stationsgebouw werd te koop aangeboden, maar blijft een zorgenkind.
Kasteel
De restauratie van het 17e eeuwse Kasteel van Bossuit ligt zwaar op de maag, want door de administratieve tredmolen loopt Avelgem een renovatiepremie van meer dan € 400.000 mis.
En er staat nog heel wat op stapel. De realisatie van de groene corridor verloopt een stuk trager dan verwacht. Er ligt ook een rioleringsdossier met vernieuwing van 6 straten te wachten, een project van 10 miljoen euro. En dan is er nog de (verdere) renovatie van het kasteel Scheldeburcht, waar de muziek- en kunstacademie ondergebracht zijn.
De Politieraad gaf alvast groen licht om de Avelgemse wijkpolitie midden 2027 te verhuizen naar een nieuwbouw.
gbA+ Gemeentebelangen
Lut Deseyn trekt de lijst van partij gbA+ Gemeentebelangen (Open VLD en onafhankelijken). Ze wil verder inzetten op het beperken van de leegstand en een nog grotere dynamiek voor handelscentrum. Ze gaat ‘met volle goesting’ voor een tweede termijn.
Tandem
Tom Beunens staat bovenaan de lijst Tandem, de coalitiepartner in het gemeentebestuur. De Socialisten staan voor gezond financieel beleid, die toch ruimte laat voor investeringen.
Team Avelgem
Team Avelgem (CD&V) wil een alternatief bieden op de huidige coalitie. Trees Vandeputte trekt de lijst. De partij mist bij het huidig bestuur een langetermijnvisie voor de gemeente. Ook moeten ontmoetingscentra in de deelgemeenten dringend vernieuwd worden.
N-VA
Aangevuurd door het goed resultaat in juni (18%), wordt N-VA plotseling een kaper op de kust, waarmee rekening zal moeten gehouden worden. Gemeenteraadslid Conny Rogie is lijsttrekker. N-VA heeft als oppositiepartij momenteel 1 zetel, maar rekent nu op meer.
Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?
Kies West 24
Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.