Kies West 24
 | update 

Gemeen­te­raads­ver­kie­zin­gen Blan­ken­ber­ge: ein­de­lijk stand­vas­tig­heid of weer een wissel?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 13 oktober kan je – niet verplicht – gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zit de situatie in Blankenberge, waar er al meermaals een wissel van de wacht was? Kan Björn Prasse opnieuw de kiezer overtuigen? Of komt ex-burgemeester Daphné Dumery opnieuw aan zet? De tv-reportage is te zien op maandag 7 oktober.

Op welke partijen en politici kan ik stemmen?


Gemeenteraadsverkiezingen
Provincieraadsverkiezingen

Bezig met inladen data...

Wie bestuurt momenteel?

  • Meerderheid: Open Vld (9 zetels) & Vooruit (6 zetels) - burgemeester Björn Prasse
  • Oppositie: N-VA (6 zetels), CD&V Plus (3 zetels), Vlaams Belang (2 zetels) en 1 onafhankelijke

De voorbije legislatuur was bij momenten woelig in Blankenberge. Daphné Dumery van N-VA werd burgemeester in 2018, maar moest drie jaar geleden plaats ruimen voor Björn Prasse van Open Vld. Hij ging een nieuwe coalitie aan met Vooruit. N-VA en CD&V werden daarop naar de oppositie gedrukt.

Kan Open Vld een nieuwe meerderheid vormen?

Open Vld Blankenberge trekt onder een nieuwe naam naar de kiezer: Team Blankenberge. Huidig burgemeester Björn Prasse wil ook graag de komende zes jaar aan het roer van zijn gemeente staan. En als het even kan met huidig coalitiepartner Vooruit. Prasse kijkt in de volgende legislatuur naar grondige renovatiewerken voor de jeugd en het casino.

Coalitiepartner Vooruit wil graag de zes zetels van nu behouden. Daarvoor is huidig schepen Patrick De Meulenaere lijsttrekker. Ook Vooruit ziet een verderzetting van de huidige meerderheid zitten.

Bij de oppositiepartijen zien we N-VA terug, met kopvrouw Daphné Dumery. De ambitie om opnieuw te besturen steekt ze niet onder stoelen of banken, en dan wellicht samen met CD&V Plus.

CD&V komt op in Blankenberge met de verruimingslijst CD&V Plus. Voormalig schepen Sandy Buysschaert is lijsttrekker. De partij wil het plan voor de heraanleg van de Grote Markt uit 2021 opnieuw op tafel leggen.

En tot slot is er ook Vlaams Belang met lijsttrekker Didier Teppa. Hij hoopt dat zijn partij de huidige twee zetels in Blankenberge kan behouden. De partij wist alvast te scoren op 9 juni, met 27 procent.

Woelige jaren aan zee

Halfweg 2021 dreigt de onbestuurbaarheid in Blankenberge wanneer Vooruit het vertrouwen in partner N-VA opzegt. De coalitiepartner vindt dat burgemeester Daphné Dumery faalt als burgermoeder tijdens de coronacrisis.

Intussen is Vooruit-schepen Jurgen Content bevoegdheden kwijt omdat zijn naam valt in een strafonderzoek rond de toewijzing van de strandconcessies. Hij wordt ook op non-actief geplaatst. Voor dat onderzoek is hij buiten vervolging gesteld.

2021-08-15 00:00:00 - Dumery geen burgemeester meer in Blankenberge
Nieuws

Dumery geen burgemeester meer in Blankenberge

In de zomer van dat jaar biedt Open Vld zichzelf aan als redder in nood. De liberalen gaan met Vooruit in zee en vormen zo een nieuwe meerderheid. Tot ongenoegen van N-VA dat in de oppositie terechtkomt. Björn Prasse neemt de sjerp over van Daphné Dumery.

Jurgen Content, die nog eerste schepen is in de nieuwe coalitie, maakt bekend dat hij stopt met politiek. In oktober is hij niet meer verkiesbaar voor Vooruit. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin.

Jurgen Content
Nieuws

Exit Jurgen Content: eerste schepen stopt met politiek na gemeenteraadsverkiezingen

Hoe lagen de kaarten in 2018?

In Blankenberge blijft Open Vld na de verkiezingen in 2018 de grootste partij met 27,7 procent. Toenmalig coalitiepartner N-VA wint een procent en behaalt 22,7 procent.

Daarna volgen Vooruit en CD&V2030 die 17,8 procent en 12,6 procent behalen. Vlaams Belang strandt op 9,4 procent. 

Uitslagen verkiezingen 2018


Bezig met ophalen data...

N-VA, Vooruit en CD&V vormen in 2018 een coalitie met Daphné Dumery van N-VA als burgemeester. Maar dat duurt dus maar tot halfweg 2021.

Hoogbouw stoot op protest

Op de plaats van het voormalige hotel Petit Rouge zou een woontoren van 100 meter hoog komen. Dat zorgde voor heel wat protest en 300 bezwaarschriften uit de buurt. Ze vrezen voor schaduw op het strand, windhinder en de verplaatsing van fijn zand. 

Ook de stad stelde intussen enkele voorwaarden op. Wellicht komt in de volgende legislatuur ook nog eens het plan voor Park Oost op de agenda. In maart gaf de provincie daarvoor een negatief advies.

2019-09-18 00:00:00 - Vakantiecentrum Petit Rouge in Blankenberge sluit de deuren
Nieuws

300 bezwaarschriften tegen fameuze woontoren op plaats van voormalige Petit Rouge in Blankenberge

Het plan is om 500 appartementen te voorzien rondom het oud zwembad. Oppositiepartij CD&V Plus ziet daarmee nieuwe kansen om er een groene long te kunnen realiseren.

De redactie

Benieuwd naar de situatie in een andere gemeente?

Stemmen potlood papier

Kies West 24

Raadpleeg hier alle info over de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen op 13 oktober.