Zeven Vlaamse lijsttrekkers gaan voor het eerst in debat
Zeven lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement zijn voor het eerst met elkaar in debat gegaan op de nieuwjaarsreceptie van VOKA in Kortrijk. West-Vlaanderen is onderbedeeld en er moet meer geld voor investeringen naar onze provincie komen. Dat is duidelijk. Maar over de hervorming van de arbeidsmarkt, ruimtelijke ordening en belastingen, liggen de meningen nog ver uiteen.
De lijsttrekkers debatteren over een betere ontsluiting van West-Vlaanderen, een performanter openbaar vervoer, de zeesluis in Zeebrugge, een volwaardige universiteit, maar vooral meer geld voor investeringen. Bart Dochy, CD&V: “Vandaag zitten we in een regering gedomineerd door een partij die zich vooral om Antwerpen bekommert. En dat moet in de toekomst toch wel veranderen. Vandaar dat het belangrijk is dat CD&V sterker wordt om ervoor te zorgen dat er meer middelen naar West-Vlaanderen komen.”
West-Vlaanderen blijft onderbedeeld,
maar hoe pak je dat aan? Jasper Pillen, Open VLD: “Bekijk de Vlaamse
ruit Gent – Antwerpen – Brussel. Alle investeringen en ondernemingen
gaan die richting uit. We moeten als West-Vlamingen sterk staan over de
partijgrenzen heen, samenwerken over verschillende thema’s.”
Prioriteiten
Ondernemers smachten naar een hervorming van de arbeidsmarkt, willen rechtszekerheid en hebben nood aan ruimte in West-Vlaanderen. Pablo Annys, Vooruit: “We willen inbreken in die Vlaamse regering, want we merken dat Vlaanderen kapot gereguleerd is. We moeten in eerste instantie hervormen, zorgen dat veel dossiers erdoor geraken, dat ruimtelijke ordening op een deftige manier aangepakt wordt. Ik denk dat het een van de prioriteiten is in West-Vlaanderen.”
Maar de hervormingen zullen niet van het federale niveau komen, zegt N-VA. Sander Loones, N-VA: “West-Vlaanderen heeft hervormingen nodig en moet zijn hoop dus stellen op een andere aanpak en dat kan alleen wanneer die bevoegdheden naar Vlaanderen komen.
Brain drain
Meer ruimte en universitaire opleidingen moeten de brain drain in West-Vlaanderen tegen gaan. Immanuel De Reuse, Vlaams Belang: “Om inderdaad die jonge toptalenten hier te kunnen houden en een toekomst te geven in het onderwijs. Dat zijn echt prioriteiten waar we moeten zijn.”
Het nieuwe vervoersplan van De Lijn hakt zwaar in het openbaar vervoer in West-Vlaanderen en dat moet anders, vindt PVDA. Ilona Vandenberghe, PVDA: “Neem nu bijvoorbeeld Barco. De bedienden geraken gewoon niet meer van het station van Kortrijk naar het bedrijventerrein.”
Voortouw
We staan voor enorme uitdagingen en West-Vlaanderen moet het voortouw nemen in de transitie naar schone energie, zegt Groen. Jeremie Vaneeckhout, Groen: “West-Vlaanderen heeft daar enorme troeven. En we moeten die grijpen. Maar wat echt nodig is, dat regeringen wat meer naar West-Vlaanderen kijken. We zien de voorbije jaren dat de traditionele partijen West-Vlaanderen uit het oog verliezen.”