Kies West 24
 | update 

Zes­tien West-Vla­min­gen leg­gen eed af in de Kamer: helft is nieuw’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na de volksvertegenwoordigers van het Vlaams Parlement is het vandaag aan de volksvertegenwoordigers in de Kamer om de eed af te leggen. Daarbij zitten zestien West-Vlamingen, waarvan acht 'nieuwe' gezichten.

Net zoals in het Vlaams Parlement is de helft van de West-Vlaamse volksvertegenwoordigers die vandaag de eed afleggen in de Kamer nieuw. Drie van de acht maken de overstap van het Parlement naar de Kamer. Vijf zijn volledig nieuw.

N-VA-fractieleider Peter De Roover is de nieuwe Kamervoorzitter. Wouter Vermeersch uit Kortrijk (Vlaams Belang) en één van de drie ondervoorzitters. Melissa Depraetere (Vooruit) is lid van het Bureau, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) mag zichzelf toegevoegd lid noemen.

Een overzicht

Bij het Vlaams Belang zien we 4 West-Vlamingen, net zoals vorig jaar. Daarbij zit 1 nieuw gezicht: Kristien Verbelen uit Oostkamp. Wouter Vermeersch (Kortrijk), Dominiek Sneppe (Zedelgem) en Kurt Ravyts (Zuienkerke) vervoegen het rijtje. (Lees verder onder de foto's.)

De verkozenen voor Vlaams Belang in de Kamer
wouter vermeersch eedaflegging 2024
Kristien Verbelen eedaflegging 2024
Dominiek Sneppe eedaflegging 2024
Kurt Ravyts eedaflegging 2024
vlnr. Wouter Vermeersch, Kristien Verbelen, Dominiek Sneppe, Kurt Ravyts

Ook N-VA behoudt haar vier zetels binnen West-Vlaanderen. Enkel de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker, die trouwens als onafhankelijke zetelt, blijft een vaste waarde. Maaike De Vreese (Brugge) en Axel Ronse (Kortrijk) komen van het parlement. Charlotte Verkeyn uit Oostende is nieuw.

De verkozenen voor N-VA in de Kamer
Maaike De Vreese eedaflegging 2024
Axel Ronse eedaflegging 2024
Charlotte Verkeyn eedaflegging 2024
vlnr. Maaike De Vreese, Axel Ronse, Charlotte Verkeyn

Voorzitter voor Vooruit Melissa Depraetere uit Harelbeke blijft aan zet in de Kamer. Haar partij behoudt ook de drie West-Vlaamse zitjes. Als Depraetere minister zou worden, volgt Axel Weydts uit Kortrijk haar op. Vandaag legt ook Jeroen Soete uit Oostende voor het eerst de eed af. Annick Lambrecht uit Brugge maakt ook de overstap van het Parlement. (Lees verder onder de foto.)

West vlamingen vooruit kamer

West-Vlamingen bij Vooruit: Melissa Depraetere, Jeroen Soete en Annick Lambrecht

CD&V verliest één zitje en moet het doen met twee West-Vlamingen: Nathalie Muylle (Roeselare), die voor het eerst de lijst trok en het parlementslid is met de op één na hoogste anciënniteit in de Kamer. Muylle is ook verkozen als fractievoorzitter, met haar ervaring als voormalig minister van Werk. "Ik mag voor de zesde keer de eed afleggen in de Kamer. Ik blijf thema's als de arbeidsmarkt en pensioenen opvolgen." Franky Demon (Brugge) gaat voor z'n derde termijn in de Kamer.

De verkozenen voor CD&V in de Kamer
Nathalie Muylle eedaflegging 2024
Franky Demon eedaflegging 2024
vlnr. Nathalie Muylle, Franky Demon

Ook Open Vld verliest een zetel na de verkiezingen van 9 juni en rekent op Vincent Van Quickenborne om de West-Vlaamse te vertegenwoordigen in Brussel. Hij raakte ook in 2019 verkozen, maar werd als minister vervangen door Jasper Pillen, die trouwens nu in het parlement zetelt. Mercedes Van Volcem uit Brugge stond op de tweede plaats op de lijst voor de Kamer, maar raakte niet verkozen.

Zowel bij Groen, als bij PVDA zien we nieuwe namen, allebei Kortrijkzanen: Matti Vandemaele (Kortrijk), werkzaam op het kabinet van Petra Desutter, voor Groen nadat Wouter Devriendt zich niet meer kandidaat stelde, en Natalie Eggermont voor PVDA. De partij die nu ook eens een West-Vlaming naar Brussel mag sturen.

Natalie Eggermont eedaflegging 2024
Matti Vandemaele eedaflegging 2024
Vincent Van Quickenborne eedaflegging 2024
vlnr. Natalie Eggermont (PVDA), Matti Vandemaele (Groen), Vincent Van Quickenborne (Open Vld)
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere