Kies West 24

We krij­gen zwar­te zon­dag”: van­avond pit­tig debat in De Laat­ste Week

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"We gaan een zwarte zondag tegemoet." Dat zegt Jean-Marie Dedecker vanavond in het debatprogramma 'De Laatste Week' op Focus & WTV. Dedecker gaat er in debat met Vincent Van Quickenborne.

In "De Laatste Week" is er vanavond een strijdvaardig debat tussen twee politici die elk al 25 jaar nationaal meedraaien: Vincent Van Quickenborne, lijsttrekker voor de kamer voor Open VLD, en Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk lijsttrekker op de kamerlijst voor N-VA.

De aflevering vanavond gaat over criminaliteit en justitie, hoe we omgaan met wie lange tijd inactief is. En op mobiliteitsvlak, hoe we met de steeds langere files moeten omgaan.

"Zwarte zondag en dubbele cijfers"

De beide lijsttrekkers laten zich in het programma ook uit over hun verwachten voor komend weekend. "We gaan een zwarte zondag tegemoet," zegt Jean-Marie Dedecker daarin. "Hij verwacht dat de cijfers, ook van N-VA - voor de federale verkiezingen zullen tegenvallen, uitgerekend voor de lijst die hij zelf trekt. N-VA was de voorbije twee verkiezingen de grootste in West-Vlaanderen voor de Kamer.

Federaal lijsttrekker Vincent Van Quickenborne ziet verkiezingszondag positief tegemoet. Zijn partij heeft het in de peilingen dan wel moeilijk, toch blijft Van Quickenborne rekenen op "dubbele cijfers."

"De wil van de kiezer respecteren"

Weet je wat mijn grote vrees terug is? Dat men maandagavond terug de kiezer zal vergeten zijn. Zoals in 2010? En dat men terug alle verliezers zal samenbrengen om aan de macht te blijven. En dat is altijd zo," zegt Dedecker.

"Als Jean-Marie dat zegt is dat radicaal het omgekeerde van wat Bart De Wever zegt", hoort Van Quickenborne. "De Wever heeft heel duidelijk gezegd, we gaan niet besturen met
Vlaams Belang. Dedecker zet de deur wagenwijd open."

"Je hebt niet geluisterd wat ik gezegd heb!", antwoordt Dedecker. "Wat heb ik nu gezegd: als Vlaams Belang wint, dan hebben ze het initiatiefrecht om een regering te vormen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse