Kies West 24
 | update 

Melis­sa Deprae­te­re is een tevre­den voor­zit­ter: Hier staat een sterk team”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brussel komt de achterban van Vooruit samen in Plein Publiek. Het gezelschap kijkt met optimisme naar de West-Vlaamse resultaten. Melissa Depraetere is tevreden: "Voor het eerst in twintig jaar gaan we erop vooruit en zijn we bij de winnaars van de verkiezingen."

Kenneth Vermeulen, man van voorzitter Melissa Depraetere, is voorzichtig positief: "Er zijn nog maar enkele lokalen geteld, dus grote conclusies kan je daar niet uit trekken, maar alles wat vooruitgaat is vooruit. Dat vind ik positief."

Ook Axel Weydts dook al op aan Plein Publiek. Als Depraetere minister wordt, zal hij een zitje hebben in het Federaal Parlement. Zelf blijft hij er nog rustig bij: "Laat ons eerst de stemmen tellen en daarna een regering vormen waar Vooruit hopelijk lid van is." Volgens Weydts is het ook opvallend in welke regeringen Vooruit wel of niet aanwezig was. "Waar wij hebben meebestuurd zijn de facturen gedaald. Op Vlaams niveau zijn de kosten voor de burger alleen maar gestegen. Kijk naar de facturen van de kinderopvang en de rusthuizen", aldus Weydts.

Vlaamse regering heeft te weinig geïnvesteerd

Vlaamse lijsttrekker Pablo Annys is positief met de tendens die zich stelt: "We behalen in verschillende kantons een mooie derde plaats. Ons doel om de linkse kopman te worden zijn we aan het behalen." Hij is lovend over voorzitter Depraetere. "Je ziet dat ze populair is en ze heeft een fantastische campagne gerealiseerd. Er is sprake van een Melissa-effect."

Zijn zetel in het Vlaams Parlement is zo goed al verzilverd. Annys hoopt zich te kunnen inzetten voor de thema's die hem liggen. "Vooral de arbeidsmarkt, zorg en onderwijs. De Vlaamse regering heeft te weinig geïnvesteerd in 'mensen' en wij staan met Vooruit voor mensen."

Tevreden voorzitter

Bij voorzitter Melissa Depraetere is een brede glimlach te zien wanneer ze begint aan haar toespraak voor de enthousiaste achterban :"Ik moet bijna geen speech meer geven. Je voelt het aan iedereen: hier staat een trots team." Depraetere bedankte het publiek uitvoerig voor de steun. "We gaan erop vooruit en dat is dankzij jullie harde werk." Depraetere nam ook een moment om ministers Caroline Gennez en Frank Vandenbroucke te bedanken. Ook Conner Rousseau kreeg een warm applaus. De voorzitster feliciteerde winnaar N-VA en liet weten open te staan voor constructieve gesprekken waarin de koopkracht beschermd wordt.

Depraetere is ook dankbaar voor de West-Vlaamse kiezer. In West-Vlaanderen steeg de partij voor zowel de Vlaamse als federale verkiezing. Vooruit zit voorlopig aan een kleine 15% voor het Vlaams Parlement en 16,6% voor het Federaal Parlement. "West-Vlaamse kiezers weten wat ze aan ons hebben. We blijven strijden voor koopkracht en voor beter onderwijs", klinkt het bij Depraetere. "De voorbije jaren is er te weinig geïnvesteerd in West-Vlaanderen. We gaan daar nog meer op inzetten dat er extra wordt geïnvesteerd in de provincie."

Kate Baert
Siel Vandorpe

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.