Kies West 24

Vlaams Belang in nek-aan-nek­ra­ce met N‑VA in West-Vlaanderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams Belang wordt in West-Vlaanderen op Vlaams niveau de grootste partij. Voor de Kamer blijven ze op de tweede plaats, al is de partij er wel op vooruit gegaan. Partijvoorzitter Tom Van Grieken houdt binnenkort een toespraak voor de kandidaten en militanten van de partij.

Het is wachten op reacties bij Vlaams Belang. Aan de militanten werd gevraagd pas uitspraken te doen nadat partijvoorzitter Tom Van Grieken zijn toespraak gehouden heeft.

Steeds meer kandidaten en militanten komen aan in Londerzeel. Telkens een gemeente of stad goed scoort, wordt dat onthaald met een enorm applaus. De champagneflessen worden nog net niet ontkurkt. Daarvoor wordt gewacht op de belangrijkste politici van de partij.

"Ik denk dat Vlaams Belang de winnaar wordt van de verkiezingen in West-Vlaanderen"

Ook politicoloog aan de Universiteit Gent Herwig Reynaert volgt de verkiezingen op de voet: "Ik denk dat we mogen afkloppen dat Vlaams Belang de winnaar wordt van de verkiezingen in West-Vlaanderen. Hier en daar zal het nog wat schuiven. Ik ben benieuwd naar de resultaten in de centrumsteden. In West-Vlaanderen zie ik redelijk wat centrum-rechts tot extreemrechts stemgedrag."

Filip Dewinter: "Wij Antwerpenaren zijn jaloers op West-Vlaanderen"

“ik ben zeer tevreden, iedere stem meer dan de vorige verkiezingen is een overwinning", zei Filip Dewinter, de Antwerpse lijstduwer van Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement. "We gaan van 18 naar zo’n 22 procent, dat is een schitterend resultaat voor een partij als Vlaams Belang."

Vlaams Belang is voorlopig de grootste partij in West-Vlaanderen en daar is Dewinter zeer blij mee: "Wij Antwerpenaren zijn jaloers op West-Vlaanderen waar we de grootste partij zijn. Dat heeft alles te maken met het effect van de vervreemding, multiculturalisering en islamisering die nu dus opsteekt. West-Vlamingen maken nu mee wat wij in Antwerpen en Brussel tien, twintig jaar geleden hebben moeten ervaren."

Tom Van Grieken: "De Vivaldiregering is afgestraft en Vlaams Belang heeft de verkiezingen gewonnen"

Na lang wachten is het dan toch zover. Partijvoorzitter Tom Van Grieken is in Londerzeel en gaf een toespraak. "De Vivaldiregering is afgestraft en Vlaams Belang heeft de verkiezingen gewonnen", begint Van Grieken. "We hadden de ambitie om de grootste partij in Vlaanderen te worden. Daar slaagden we niet in, dat is N-VA. Ik feliciteer De Wever en de gehele N-VA." Van Grieken hoopt ook op een samenwerking met Bart De Wever en N-VA: "Ik roep N-VA op om historische kans niet te laten liggen."

Stefaan Six
Thibaut Desmarets