Kies West 24

Vlaams Belang haalt mon­ster­sco­re in Vleteren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Vleteren, in de Westhoek, heeft meer dan één op drie kiezers gestemd voor Vlaams Belang. De partij van Tom Van Grieken haalt er 35 procent. Een monsterscore in onze provincie, tussen het VB en de tweede partij, CD&V, gaapt een kloof tot wel 15 procent voor de kamer.

Het landelijke Vleteren met drie dorpen telt 3.600 inwoners. Gisteren stemden hier meer dan één op drie kiezers op het Vlaams Belang, de hoogste score in onze provincie. Restaurant Het Witte Paard op het dorpsplein van Oost-Vleteren heropent vandaag met nieuwe zaakvoerders. Eén van de eerste klanten is Patricia, zij runt zelf een restaurant in Fintele en stemt Vlaams Belang. Patricia Dutry: “Eigen volk eerst. De vreemde komen hier binnen en komen baas spelen en beginnen van alles te doen. Als je hier wil komen wonen, moet je ook de wetten van België volgen.”

Vleteren

Ook Rudy is overtuigd Vlaams Belanger, al sinds de oprichting van het Vlaams Blok in 1978. Hij runde als sterrenchef meer dan 30 jaar restaurant 't Convent. Rudy Devolder: “ Van mij komt dat van generaties. Mijn vader was Vlaming, mijn grootvader ook, we blijven stemmen voor Vlaams Belang. Bij mij hangt de vlag buiten. Ik had hem liever nog vijf dagen langer buiten gehangen, de leeuw. Maar we moesten boven N-VA zitten en dan konden we samenwerken.”

Vlaamse onafhankelijk speelt kleinere rol

Jarenlang was Vleteren een CVP-bastion. In 1995 haalden de partij nog bijna de helft van de stemmen. Maar gaandeweg is het Vlaams Belang hier heer en meester geworden, met gisteren een monsterscore van 35 procent. De ruk naar radicaal-rechts is hier al jaren aan de gang. Uit protest, maar ook voor het behoud van tradities en eigen cultuur. De Vlaamse onafhankelijk speelt een kleinere rol.

Lorenzo Dejonghe